Hlavní obsah

Americký voják uprchnul do KLDR kvůli rasismu, tvrdí Pchjongjang

Foto: Profimedia.cz

Americký voják Travis King na snímku z vysílání jihokorejské televize.

Reklama

Americký voják Travis King držený v Severní Koreji přiznal, že do země přišel nelegálně. Důvodem mu byly „nelidské týrání a rasová diskriminace,“ kterým musel čelit v americké armádě, tvrdí Severokorejci.

Článek

Třiadvacetiletý vojín přeběhl hranici mezi Jižní a Severní Koreou 18. července, když se odpojil od exkurze v pohraniční vesnici Pchanmundžom v přísně střeženém demilitarizovaném pásmu.

Ačkoli je demilitarizovaná zóna jednou z nejstřeženějších oblastí na světě – plná nášlapných min, obehnaná elektrickým plotem a ostnatým drátem a monitorována bezpečnostními kamerami – ozbrojené stráže, které mají být na místě 24 hodin denně, během Kingova přeběhu nebyly v dohledu, upozornila BBC.

Jako důvod, proč uprchl, uvádí podle prohlášení Severokorejců „nelidské zacházení a rasovou diskriminaci v americké armádě,“ stejně jako „nerovnou americkou společnost.“ Muž vyjádřil vůli žádat o azyl v Severní Koreji nebo jiné třetí zemi, upozornila severokorejská média.

Jeho rodina už dříve americkým médiím řekla, že se v armádě setkával s rasismem. Doplnila také, že Kingovo duševní zdraví se v období před jeho zmizením zřejmě zhoršilo. „Připadám si jako ve velké noční můře,“ sdělila pro BBC vojínova matka Claudine Gatesová s tím, že všichni rodinní příslušníci zoufale touží po odpovědích.

O mladého vojáka totiž postupně narůstají obavy. Od jeho přechodu přes hranici mezi Severní a Jižní Koreou o muži nikdo neslyšel, ani jej neviděli. Washington podotkl, že se snaží o mladíkovi získat informace nejrůznějšími způsoby – mimo jiné skrz kanály OSN – a přivést jej zpátky do Spojených států.

Norská policie zadržela zběha od vagnerovců

Dezertéra Andreje Medveděva, který nedávno uprchl před Vagnerovou skupinou do Norska, zadržela skandinávská policie. Teď úřady zvažují jeho internaci v táboře pro cizince s ilegálním pobytem.

Pchjongjang až dosud neposkytl žádné informace nad rámec toho, že se muž do země dostal nelegálně: nepřipojil ani zprávu o jeho současném stavu či sdělení, kde se King v tuto chvíli nachází.

„Během vyšetřování se Travis King přiznal, že se rozhodl přijet do KLDR kvůli nelidskému zacházení a rasové diskriminace v americké armádě,“ napsala severokorejská státní tisková agentura KCNA. „Vyjádřil také svou ochotu hledat útočiště v KLDR nebo jiné třetí zemi a sdělil, že je rozčarován nerovnou americkou společností,“ doplnila.

Analytici odhadují, že vzhledem k přeběhnutí hranice by se s mužem mohlo zacházet buď jako s obětí a žadatelem o azyl, nebo jako se zločincem.

Travisovo zběhnutí navíc poslouží Severní Koreji jako nástroj kritiky Spojených států: Pchjongjang, který bývá často obviňován z porušování lidských práv, teď může vrátit úder. Navíc v době, kdy jsou vztahy mezi oběma zeměmi nejhorší za poslední roky.

King byl v americké armádě od roku 2021 a jako specialista na průzkum byl nasazen u americké jednotky v Jižní Koreji. Tam se ale dostal do problémů a čelil dvojnásobnému obvinění z napadení: v jednom případě nakonec přiznal vinu a strávil téměř dva měsíce ve vězení.

Jak žijí rodiny ruských dezertérů?

Od vyhlášení částečné mobilizace v Rusku uprchly do zahraničí ve snaze vyhnout se vojenské službě tisíce mužů. S plánováním útěku i hledáním nového domova jim často pomáhají jejich manželky. Ony samy ale zůstávají v Rusku.

Po nedávném propuštění se měl vrátit do vlasti na základnu Fort Bliss v Texasu, kde ho podle neoficiálních informací mělo čekat disciplinární řízení a možné propuštění ze služby, připomněla ČTK. Mladý muž ale místo toho uprchnul.

Reklama

Doporučované