Hlavní obsah

Ani modlitba s Hamásem nezabírá. Thajci chtějí své rukojmí z Gazy zpět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Peerapon Boonyakiat/SOPA Images/LightRocket, Getty Images

Občané Thajska tvoří kromě Izraelců největší část obětí teroristických útoků Hamásu ze 7. října. Snímek z propalestinské demonstrace před izraelskou ambasádou v Bangkoku, 21. října.

Reklama

Thajští diplomaté jednali v Íránu s Hamásem o propuštění Thajců odvlečených do Pásma Gazy. „Ujistili mě, že se o ně dobře starají,“ uvedl thajský vyjednavač. Hamás drží nejméně 22 jeho spoluobčanů, žádného zatím nepustil.

Článek

Když teroristé z palestinského hnutí Hamás na začátku října překročili hranice Pásma Gazy a zaútočili na osady na jihu Izraele, třicetiletý Withawat Kunwong se právě nacházel na nedaleké drůbeží farmě, kam přijel pracovat z rodného Thajska.

Po tom, co uslyšel výbuchy a v dálce uviděl stoupající dým, zalezl do úkrytu, kde se před ozbrojenci úspěšně schovával několik hodin. Nakonec ho ale našli.

Kunwong vzpomíná, jak k němu přistoupil palestinský terorista oblečený v civilním oblečení s kuchyňským nožem v ruce. Když se odmítl vzdát, muž pohrozil, že mu podřízne hrdlo. Následoval divoký souboj, po kterém Kunwong zůstal ležet na zemi s krvácející ránou v krku.

„Nepodařilo se mu dokončit svou práci,“ popisuje pro server CNN Kunwong, který nakonec přežil díky tomu, že ho na místě brzy našli další zaměstnanci farmy a poskytli mu potřebnou péči. „Zranění mě pořád bolí, ale ještě více to bolí uvnitř,“ dodal s tím, že měl štěstí, že měl útočník tupý nůž.

Zatímco Kunwong útok palestinských ozbrojenců přežil a odjel domů do Thajska, kde se znovu shledal se svou rodinou, další desítky Thajců, kteří v Izraeli pracovali, takové štěstí neměly.

Připomeňte si reportáž z Izraele

„U té cesty, kterou teroristé šli, je ubytovna pro zahraniční pracovníky. Měli jsme tu desítky lidí z Thajska a Nepálu, kteří tu pomáhali v zemědělství. Teroristé vtrhli do jejich ubytovny a začali střílet. Šestnáct jich zabili na místě a zbytek odvlekli jako rukojmí do Gazy. Nikdo živý tu nezůstal,“ popsal Eyal Rein z kibucu Alumim, se kterým mluvil reportér Seznam Zpráv.

Právě Thajci, kteří často pracují v izraelském zemědělském sektoru, tvoří největší skupinu cizinců, kteří při útoku Hamásu na izraelské území přišli o život, nebo je teroristé unesli do Pásma Gazy jako rukojmí.

Podle údajů thajské vlády v Izraeli zahynulo 32 thajských občanů, dalších 19 bylo zraněno a nejméně 22 jich stále drží v Pásmu Gazy, kam je ozbrojenci odvlekli. Izrael tvrdí, že počet thajských rukojmí je pravděpodobně daleko vyšší, možná jich je až 54.

Vyjednávání s Hamásem

Thajská média i veřejnost situaci na Blízkém východě pozorně sledují, a vláda v Bangkoku se proto snaží udělat vše pro to, aby zajistila bezpečný návrat thajských rukojmí. Spolupracuje přitom nejen s Izraelem, ale komunikovat se snaží také s Hamásem, jak upozornily ve čtvrtek zahraniční agentury.

Thajští vyjednavači se minulý týden v íránském Teheránu setkali s představiteli hnutí Hamás a požadovali propuštění thajských rukojmí.

„Ujistili mě, že se o ně dobře starají, ale nedokázali mi říct, kdy je pustí… Říkali, že čekají na správný okamžik,“ uvedl Areepen Uttarasin, který vedl tříčlennou skupinu vyjednavačů, která vyrazila do Íránu.

„Vzali na vědomí naše obavy, protože vědí, že muslimská komunita se v Thajsku setkala s laskavostí a mnohými výhodami… Respektují Thajsko,“ dodal s tím, že potom, co schůzka skončila, se jeho tým složený z muslimů s představiteli Hamásu společně pomodlil.

Expert o izraelských snahách o osvobození rukojmích:

„Víme, že v Gaze je 240 potenciálních rukojmích, nevíme však, kolik z nich je už po smrti, kteří z nich například zemřeli při izraelském bombardování, nevíme, jestli byl někdo z nich do Gazy odtažen nemocný nebo zraněný a krátce nato zemřel, ani to, kolik lidí zemřelo již v Izraeli, ale jejich těla dosud nebyla identifikována,“ uvedl v rozhovoru pro SZ britsko-izraelský bezpečnostní analytik Rob Geist Pinfold.

Mnozí Thajci si nemohou dovolit z Izraele odejít

Thajsko je pro Izrael už desítky let jedním z největších zdrojů migrujících pracovních sil. Před vypuknutím války Izrael zaměstnával celkem 30 tisíc Thajců, pět tisíc z nich přitom pracovalo v oblastech nedaleko Pásma Gazy.

Jedním z nich byl i šestadvacetiletý Natthaporn Onkeaw. Ten stejně jako mnozí další Thajci z chudých venkovských oblastí začal před pár lety pracovat v izraelském zemědělském sektoru, kde si vydělá mnohonásobně víc než doma v Thajsku, aby mohl podporovat svou rodinu.

Thajským úřadům se Natthaporna jako jednoho z mála rukojmí podařilo identifikovat na základě fotografie, kterou Hamás zveřejnil. Jeho rodina tvrdí, že od doby, kdy ho unesli, o něm nemá žádné zprávy.

„Mohu se jen modlit: Prosím, pomoz mému synovi zůstat v bezpečí,“ uvedla pro agenturu AP jeho matka, sedmačtyřicetiletá Thongkun Onkeaw, která žije ve venkovské oblasti na severovýchodě Thajska nedaleko hranic s Laosem.

Navzdory tomu, že mnoho Thajců v Izraeli po útoku Hamásu zahynulo a v zemi stále panuje napjatá situace, velká část pracujících se ze země zdráhá odejít. Evakuačními lety, které thajská vláda odbavila, odletělo „jen“ zhruba sedm tisíc z celkových třiceti tisíc Thajců, kteří v zemi pracují.

Mnozí migrující pracovníci sice mají strach o svou bezpečnost a Izrael by nejraději opustili, z finančních důvodů si ovšem nemohou dovolit vzdát se lukrativní práce.

„(Příbuzní) chtějí, abych se vrátil, jak ale mohu? Vrátil bych se bez úspor a ještě bych musel splácet dluhy,“ vysvětluje pro agenturu Reuters osmatřicetiletý Singh Donfueng, který přijel pracovat do Izraele v květnu, aby splatil svůj dluh, a hodlá v zemi zůstat i nadále.

Reklama

Doporučované