Hlavní obsah

Austin je od pondělí hospitalizován, Pentagon to do pátku tajil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Americký ministr obrany Lloyd Austin.

Reklama

Pentagon neuvedl, zda Austin od 1. ledna, kdy byl přijat do vojenské nemocnice Waltera Reeda v Marylandu, ztratil vědomí, ani to, do jaké míry jeho povinnosti převzala náměstkyně Kathleen Hicksová.

Článek

Americký ministr obrany Lloyd Austin je od pondělí z blíže neupřesněného důvodu hospitalizován. Pentagon o tom podle agentury Reuters informoval až v pátek pozdě večer, aniž by uvedl, proč to několik dní tajil. Sedmdesátiletý Austin je nejvyšším velitelem americké armády hned po prezidentu Joeu Bidenovi a jeho povinnosti vyžadují, aby byl kdykoli k dispozici a mohl reagovat na jakoukoli krizi v oblasti národní bezpečnosti.

Pentagon uvedl, že Austin měl komplikace po nedávném lékařském zákroku, ale odmítl sdělit, o jaký zákrok šlo a jaké komplikace ho postihly. „Dobře se zotavuje a očekává se, že se dnes zcela vrátí k plnění svých povinností,“ uvedl mluvčí Pentagonu Patrick Ryder. Mezi tyto povinnosti patří třeba také okamžitá připravenost reagovat na možný jaderný útok. Kdy bude ministr propuštěn z nemocnice, neupřesnil.

Austin je v nemocnici v době, kdy na Blízkém východě panuje vysoké napětí kvůli válce mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Americké jednotky i kvůli konfliktu v posledních týdnech opakovaně čelily útokům například v Iráku nebo v Sýrii.

Sdružení novinářů pokrývajících dění v americké armádě napsalo činitelům Pentagonu dopis, v němž kritizují to, že úřad hospitalizaci Austina držel v tajnosti. Podle novinářů je veřejnou postavou, která v takovéto situaci nemá nárok na soukromí, pokud jde o zdravotní stav.

Reklama

Doporučované