Hlavní obsah

Australská policie zatkla více než 600 lidí při akci proti domácímu násilí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Reklama

Téměř 650 lidí bylo obviněno v rámci čtyřdenního policejního zásahu zaměřeného na nebezpečné pachatele domácího násilí v Austrálii.

Článek

Při čtyřdenní operaci zacílené proti domácímu násilí zatkla policie v Novém Jižním Walesu na jihovýchodě Austrálie 648 lidí. Informovaly o tom v úterý list The Guardian a britská stanice BBC.

Policie obvinila 1153 lidí a zabavila drogy a nebezpečné zbraně, včetně boxerů, nožů, mečů a seker. Rukou bývalého nebo současného partnera zemře v Austrálii podle odhadů jedna žena každých deset dní.

„Někteří z jedinců, které jsme zatkli, děsí dokonce i mě a to mám za sebou roky zkušeností s potíráním organizovaného zločinu,“ uvedl zástupce policejního komisaře Stuart Smith. Mezi zatčenými je 148 nejhledanějších pachatelů domácího násilí, po kterých se pátralo po celém státě.

„Měli jsme vážné obavy o oběti, takže jsme se na ně zaměřili,“ řekla komisařka Karen Webbová. „Některé z nich bylo těžké najít, vyhýbali se policii. Proto jsme vyvinuli tak velké a soustředěné úsilí.“

The Guardian uvádí případ, kdy policie na západě Sydney zatkla 17letého chlapce hledaného kvůli újmě, kterou způsobil domácím násilím. Teenager, údajně ozbrojený mačetou, před zatčením utíkal a nakonec se zbraň pokusil schovat v křoví.

Při dalším pátrání na jižním pobřeží státu policie našla podezřelého muže, který se před dopadením skrýval pod tajnými dveřmi ve skříni.

Podle BBC policie obvinila také například dvaadvacetiletého muže, který údajně během hádky škrtil svou partnerku, až ztratila vědomí, nebo jednapadesátiletého muže obviněného z pronásledování ženy, které umístil sledovací zařízení na auto. Policie tomuto muži rovněž zabavila legálně vlastněnou střelnou zbraň a jeho zbrojní průkaz dala k přezkoumání.

„Nová policejní strategie spočívá v tom, že se zaměřujeme na vysoce rizikové pachatele a snažíme se zastavit násilí dříve, než dojde k vraždě,“ uvedl náměstek policejního komisaře Mal Lanyon. Podle něj jen v loňském roce policie Nového Jižního Walesu vyšetřovala 17 vražd v důsledku domácího násilí.

Soukromá věc? Ne

Lanyon považuje za největší problém vnímání domácího násilí jako rodinné záležitosti, se kterou by se proto mělo nakládat jako se soukromou věcí. „To ale rozhodně není ten případ. Je to komunitní záležitost a my všichni se musíme podílet na zastavení nesmyslných ztrát na životech způsobených tímto zločinem,“ řekl Lanyon, který domácí a rodinné násilí považuje za největší výzvu pro současnou generaci.

Podle posledních statistik, na něž se odvolává BBC, se od roku 2016 v Austrálii setkal s fyzickým nebo sexuálním násilím každý pátý člověk starší patnácti let. Nejčastěji se tohoto typu násilí dopouštějí muži na ženách. Přestože je podle OSN násilí na ženách v Austrálii „znepokojivě časté“, odborníci tvrdí, že situace není ve srovnání s jinými vyspělými zeměmi nijak výjimečná.

Reklama

Související témata:

Doporučované