Hlavní obsah

Baldwin čelí další žalobě. Žaluje ho rodina kameramanky

Foto: Profimedia.cz

Americký herec Alec Baldwin při rozhovoru s americkou ABC News, v němž za tragédii odmítl přijmout vinu.

Reklama

Kameramanka Halyna Hutchinsová zemřela loňského 21. října po tragédii, kdy americký herec Alec Baldwin při natáčení filmu Rust v Novém Mexiku vystřelil z nabité zbraně. Její rodina slavného herce nyní žaluje za neúmyslné zabití.

Článek

Rodina kameramanky, kterou americký herec Alec Baldwin loni v říjnu omylem zastřelil během natáčení filmu Rust, žaluje herce a produkční tým, jehož byl Baldwin rovněž členem, za neúmyslné zabití.

Při střelbě byla porušena řada bezpečnostních opatření, uvedl na tiskové konferenci v Los Angeles právník Brian Panish, který zastupuje manžela a syna zesnulé Halyny Hutchinsové. Pozůstalí žádají také finanční odškodnění, napsaly světové agentury.

„Lehkomyslné jednání a úsporná opatření Baldwina a producentů filmu vedla ke smrti Halyny Hutchinsové,“ uvedl Panish. Produkce podle něj porušila nejméně 15 pravidel natáčení. Advokát připravil video s animovanou rekonstrukcí střelby, v němž rovněž tvrdí, že Baldwin odmítl výcvik se zbraní, kterou při natáčení filmu používal.

Kameramanka Halyna Hutchinsová zemřela loňského 21. října po tragédii, kdy Baldwin při natáčení westernu Rust v Novém Mexiku vystřelil z nabité zbraně. Režisérovi snímku Joelu Souzovi stejná rána způsobila poranění ramene.

Baldwin v televizním rozhovoru ze začátku prosince řekl, že sice držel zbraň, z níž vyletěl smrtící výstřel, odmítl však, že by zmáčkl spoušť. Netušil prý ani, že je ve zbrani ostrý náboj, a prohlásil, že za úmrtí kameramanky necítí zodpovědnost.

Několik žalob už podali i další členové natáčecího štábu, například vedoucí skriptka filmu Mamie Mitchellová. Ta tvrdí, že podle scénáře Alec Baldwin ze střelné zbraně vůbec střílet neměl. Její právnička Gloria Allredová označila chování Baldwina a producentů filmu za „bezohledné“ a obvinila je, že nedodrželi bezpečnostní protokoly.

Ve scénáři podle Mitchellové byly připravené tři záběry – jeden na Baldwinovy oči, druhý na krvavou skvrnu na jeho rameni a třetí na jeho trup, „jak sahá rukou k pouzdru a vytahuje zbraň“. Ve scénáři podle obžaloby nebylo nic o tom, že by obžalovaný Baldwin nebo jakákoli jiná osoba měla ze zbraně střílet.

„Alec Baldwin úmyslně, bezdůvodně a bez omluvy vystřelil z nabité zbraně, přestože nadcházející scéna střelbu nevyžadovala. Baldwin se rozhodl hrát ruskou ruletu s nabitou zbraní, aniž by ji zkontroloval,“ stojí ve starší žalobě, kterou Mitchellová podala již v listopadu.

Žalobu pro zabití z nedbalosti na Baldwina podal také vedoucí osvětlovač filmu Serge Svetnoy. Ten byl jedním z mála lidí ze štábu, kteří byli přímo u toho, když se smrtelná nehoda odehrála. Souběžně dodnes pokračuje policejní vyšetřování.

Reklama

Doporučované