Hlavní obsah

Další rána pro Baldwina. Pozůstalí po mariňákovi ho žalují za pomluvu

Foto: Profimedia.cz

Baldwinův právní zástupce zatím na žádosti médií o vyjádření nereagoval.

Reklama

aktualizováno •

Herec Alec Baldwin, který v říjnu při natáčení omylem zastřelil kameramanku a zranil režiséra, má další problém. Rodina amerického vojáka, který zemřel v Afghánistánu, od něj chce odškodné ve výši nejméně 25 milionů dolarů.

Článek

„Nepravdivé, pobuřující, pomlouvačné, nezodpovědné, pomstychtivé,“ komentují příbuzní padlého desátníka Ryleeho McColluma slova, které směrem k nim herec pronesl na sociálních sítích. „Způsobily nám – a nadále způsobují – vážné emocionální utrpení,“ vysvětlují.

Rodina amerického mariňáka, který v létě zemřel při sebevražedném bombovém útoku na kábulském letišti, podala na Baldwina žalobu za urážku na cti ve výši 25 milionů dolarů. Herec je údajně na Instagramu obvinil z toho, že jsou „povstalci“ po tom, co zjistil, že se McCollumova sestra účastnila nepokojů, které vyústily v útok na Kapitol. Informoval o tom server Insider.

V žalobě, kterou v pondělí podala k okresnímu soudu ve Wyomingu vdova po McCollumovi Jiennah a jeho dvě sestry Roice a Cheyenne, stojí, že Baldwin rodinu očernil před 2,4 miliony lidí, kteří Baldwina sledují na Instagramu.

Žaloba přichází v době, kdy Baldwin čelí intenzivnímu vyšetřování v případu smrti kameramanky a zranění režiséra, ke kterým došlo loni na podzim na filmovém place v Novém Mexiku, poukazuje ABC News.

Dvacetiletý Rylee McCollum, jehož rodina Baldwina žaluje, byl mezi 13 příslušníky americké armády, kteří zahynuli při útoku na kábulském letišti 26. srpna, když se spojenecké jednotky stahovaly z Afghánistánu. Baldwin tehdy daroval vdově a její novorozené dceři pět tisíc dolarů „jako výraz pocty padlému vojákovi“.

Když pak ale 3. ledna Ryleeho sestra Roice McCollumová sdílela na sociálních sítích fotografie protrumpovských demonstrantů z 6. ledna loňského roku jako připomínku útoku na Kapitol, Baldwin se ohradil. Zeptal se přitom, jestli je tou samou ženou, která přijala jeho dar.

Podle žaloby jí pak Baldwin v soukromé zprávě obvinil z toho, že je „povstalkyně“ a že „její aktivity vedly k nezákonnému ničení vládního majetku, smrti strážce zákona a útoku na certifikaci prezidentských voleb“.

„Když jsem poslal peníze za vašeho zesnulého bratra, ze skutečné úcty k jeho službě této zemi, nevěděl jsem, že jste byla vzbouřenec z 6. ledna,“ napsal Baldwin údajně Roice McCollumové.

„Protestování je v této zemi naprosto legální a už jsem mluvila s FBI. Děkuji a hezký den přeji,“ měla odpovědět Baldwinovi McCollumová.

V žalobě se tvrdí, že Roice McCollumová se protestů zúčastnila „pokojným a zákony dodržujícím způsobem“, nikdy nebyla zatčena ani obviněna z žádného trestného činu. Cheyenne ani Jiennah přitom před Kapitolem toho dne údajně nebyly. Baldwin tohle ovšem podle rodiny ignoroval a lživě je nařknul.

„Přesdílel jsem vaši fotku. Hodně štěstí,“ měl podle žaloby Baldwin napsat McCollumové. Poté na svém profilu sdílel příspěvek, v němž označil tvrzení, že lidé protestovali u Kapitolu pokojně, za „blbost“ a uvedl, že věnoval peníze vojákovi, který zemřel v Afghánistánu. „Pak jsem našel tohle. Pravda je podivnější než fikce,“ napsal herec.

Podle žaloby dostala Roice McCollumová do několika minut po zveřejnění příspěvku stovky nenávistných a agresivních zpráv od Baldwinových fanoušků. „Nech se znásilnit a zemři“ nebo „Tvůj bratr dostal, co si zasloužil“ mělo v nich stát.

Podle rodiny McCollumových v tom Baldwin údajně své fanoušky podporoval a „rozdmýchával bouři nenávisti, kterou vyvolal“. Za očernění, narušení soukromí, nedbalost a úmyslné způsobení citové újmy rodina požaduje odškodné ve výši nejméně 25 milionů dolarů.

Baldwinův právní zástupce zatím na žádosti médií o vyjádření nereagoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované