Hlavní obsah

Barvu pleti Malé mořské víly řeší i čínská média, film tam propadá

Foto: Shutterstock.com

Ilustrace Holly Baileyové coby pohádkové postavy Ariel.

Reklama

Novému zpracování Disneyho filmu Malá mořská víla se v čínských kinech nedaří. Dost možná kvůli volbě herečky.

Článek

Zatímco v amerických kinech se nejnovějšímu hranému filmu společnosti Disney Malá mořská víla finančně daří, o úspěchu v Číně a Jižní Koreji zatím nemůže být řeč.

Od uvedení do kin v Číně koncem května vydělal pouhých 3,6 milionu dolarů. Neúspěch je jasně patrný v porovnání s konkurenčním snímkem Spider-Man: Paralelní světy, který za první týden vydělal přes 20 milionů dolarů, píše server Wion.

Stejně propadá Malá mořská víla i v jihokorejských kinech. V prvním týdnu od uvedení na film přišlo asi 472 000 diváků. V návštěvnosti ho zastínilo i pokračovaní akční série Rychle a zběsile Fast X. Přesto si v Jižní Koreji vede Malá mořská víla lépe než v Číně a od 24. května film vydělal 4,4 milionu dolarů.

Média uvádí, že na vině může být rasismus. Po oznámení, že hlavní roli Ariel ztvární v nové adaptaci klasické pohádky afroamerická herečka Halle Baileyová, se na Západě zvedla vlna rasistické kritiky.

A tyto názorové střety minulý měsíc převedl do čínského prostředí státní bulvární deník Global Times, který je známý rozdmýcháváním a rozmazáváním západních kulturních válek. Článek obviňoval film z „nuceného začleňování menšin“ a „politické korektnosti na úkor vyprávění příběhů“.

Malá mořská víla má na populárním čínském recenzním serveru Douban pouhé 2,5 hvězdičky.

Mnoho negativních recenzí se týká nikoli děje nebo celkového zpracování, o kterém píší i západní kritiky, ale zaměřují se na barvu pleti Baileyové. Uživatelé na recenzním serveru často vyjadřovali sentiment, že jejich oblíbená pohádka je zničena.

„Malá mořská víla je v mých představách bílá. Pohádka, na které jsem vyrůstal, se změnila k nepoznání!“ napsal jeden z uživatelů. Podobné emoce vyjádřili diváci i v Jižní Koreji, kde se objevoval dokonce i mezi odpůrci na Západě populární hashtag #NotMyAriel.

Například Murjana, černoška narozená v Hongkongu, pro The Guardian uvedla, že je zvyklá na každodenní rasismus ve svém rodném městě.

„Píše se rok 2023, a pokud jste v Hongkongu černoch nebo člověk tmavé pleti, je 95% šance, že vedle vás bude ve vlaku přeplněném sardinkami volné místo… Není ani tak překvapivé, jako spíš zábavné, že lidé stále dovolují, aby něco tak libovolného, jako je míra produkce melaninu v kůži, rozhodovalo o tom, zda se jim bude líbit film o fiktivní napůl rybě a napůl člověku.“

Problém není jen v barvě pleti

Neúspěch zejména v čínských kinech ale může znamenat pro Disney znatelný problém. Chris Fenton, autor knihy Feeding the Dragon (Krmení draka), která popisuje složité vztahy čínské vlády a Hollywoodu, uvedl pro deník The Guardian, že potíže filmu v Číně odrážejí širší problém společnosti Disney.

„Hollywood v posledním desetiletí ztratil na trhu obrovské pozice, ale zejména společnost Disney v posledních letech čelí tvrdému protivětru ze strany Pekingu,“ řekl.

To naznačují i snahy současného šéfa společnosti Disney Boba Igera naklonit si Peking a zároveň uklidnit americké zákonodárce, kteří jsou vůči Číně stále více útoční. Neúspěch hollywoodských filmů v Číně se totiž silně projeví na jeho celkové tržbě, protože se jedná o druhé největší odbytiště na světě.

Iger se vrátil do čela společnosti Disney v listopadu, necelý rok poté, co odstoupil z funkce generálního ředitele. Zasloužil se o zlepšení vztahů společnosti s čínskou vládou a vyjednal otevření zábavních parků v Šanghaji a Hongkongu. Několik dní po Igerově návratu do společnosti Disney bylo v Číně schváleno uvedení filmu Avatar: Cesta vody.

V dubnu se setkal s výborem amerického Kongresu pro Čínu a údajně hovořil o obtížích při jednání s Čínou. V roce 2020 byla zábavní společnost ostře kritizována poté, co vyšlo najevo, že při natáčení částí filmu hrané verze původní kreslené pohádky Mulan spolupracovala s úřady v Sin-ťiangu, regionu na západě Číny, kde jsou Ujguři a další menšiny tvrdě utlačováni.

Současné napjaté vztahy mezi administrativou amerického prezidenta Joea Bidena a vládou jedné strany Číny nejsou pro společnost Disney ideální. A právě do tohoto prostředí, kdy čínské úřady projevují neochotu schvalovat západní filmy k uvedení do kin, dorazila Malá mořská víla.

Fenton ale také poznamenal, že Ariel není pro čínské publikum dobře známou postavou. V roce 2020 Disneyho film Mulan, který se odehrává ve starodávné Číně, vydělal o premiérovém víkendu v Číně 23 milionů dolarů.

Reklama

Doporučované