Hlavní obsah

Běloruské letectvo může útočit jadernými zbraněmi, tvrdí Šojgu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ID1974, Shutterstock.com

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Reklama

Některé letouny běloruských vzdušných sil jsou nyní schopné nést jaderné zbraně, uvedl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Minsk v úterý také obdržel raketový systém Iskander-M, který dokáže nést jaderné hlavice.

Článek

Ve stejný den, kdy se rozšiřuje Severoatlantická aliance o Finsko směrem na východ, mluví ruský ministr obrany Sergej Šojgu o posílení běloruské armády.

„Některá letadla běloruské armády získala schopnost udeřit na nepřátelské cíle zbraněmi vybavenými jadernými hlavicemi,“ uvedl podle ruské státní agentury RIA Novosti Šojgu na setkání s běloruským vedením ozbrojených sil. Za důvody označil zvýšenou bojovou připravenost sil NATO a zintenzivnění průzkumných aktivit Aliance v blízkosti hranic Ruska a Běloruska.

Už dříve Moskva slíbila, že pomůže modernizovat minské letouny Su-25 v ruských továrnách tak, aby byly schopné nést jaderné zbraně. Není ovšem zřejmé, zda jsou to právě tyto letouny, o kterých Šojgu nyní mluví.

Ačkoliv ministr podotýká schopnosti letounů nést jaderné zbraně, neexistuje žádná informace o tom, že by je samotné Rusko dodalo.

Běloruská armáda v úterý taktéž obdržela raketový systém Iskander-M, který dokáže nést jaderné hlavice, uvedl Šojgu. O jeho plánovaném předání Minsku již v létě informoval ruský prezident Vladimir Putin.

Rozhovor k rozmístění ruských jaderných zbraní v Bělorusku

Analytici, kteří dlouhodobě sledují Bělorusko přes satelitní snímky, si zatím nevšimli budování základny pro jaderné zbraně. To ale neznamená, že je to vyloučené, uvedl pro Seznam Zprávy analytik Michal Smetana.

Oznámení obou dodávek přichází krátce poté, co Putin uvedl, že po dohodě s Běloruskem rozmístí na jeho území taktické jaderné zbraně. Později Moskva upřesnila, že je umístí k západní hranici země.

Bělorusko je v současné době patrně nejbližší spojenec Ruska. Lukašenkův režim od počátku podporuje ruskou agresi vůči Ukrajině. Tamní vojáci se sice přímo nezapojili do bojů, ale ruská armáda v počátcích invaze pronikla na ukrajinské území i z Běloruska.

Reklama

Doporučované