Hlavní obsah

Bez jaderných zbraní nevyhrajeme, připustil proruský velitel

Foto: Profimedia.cz

Bojujeme proti celému západnímu světu, míní velitel sil doněckých separatistů Alexandr Chodakovskij.

Reklama

Velitel separatistického pluku připustil, že Rusko nemá dost konvenčních prostředků, aby na Ukrajině dosáhlo vítězství. Má ale jaderné zbraně, pohrozil. Putin minulý týden varoval, že hrozba jaderného konfliktu narůstá.

Článek

Rusko na Ukrajině nemůže „porazit blok NATO“, aniž by použilo jaderné zbraně. Ve vysílání ruské státní televize to v úterý řekl velitel sil doněckých separatistů Alexandr Chodakovskij. Na jeho výroky upozornil server CNN.

Chodakovskij je bývalým politickým vůdcem samozvané Doněcké lidové republiky. Nyní vede jeden z vojenských pluků tohoto útvaru.

„Nemáme prostředky na to, abychom blok NATO porazili konvenčním způsobem. Ale máme k tomu jaderné zbraně,“ řekl Chodakovskij v televizním přenosu.

Zdůraznil, že Rusko bojuje proti celému západnímu světu, a proto může mít příští fáze války na Ukrajině jedině jadernou povahu. K nasazení jaderných zbraní by podle Chodakovského mělo Rusko přistoupit, pokud NATO překročí „určité hranice“ a „přímo se zapojí“ do vojenského konfliktu.

Západ zatím Ukrajině poskytuje jen humanitární a vojenskou podporu, některé země pomáhají s výcvikem tamních jednotek. Do konfliktu se zatím ale přímo nezapojil.

Výhrůžky jaderným útokem zní i z Moskvy

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek pohrozil tvrdou odplatou, pokud by nějaký stát zaútočil na Rusko jadernými zbraněmi. Rovněž přiznal, že Moskva bude pravděpodobně v budoucnu muset uzavřít dohodu týkající se Ukrajiny.

Kreml Chodakovského slova nekomentoval.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden varoval, že hrozba jaderného konfliktu narůstá. Dodal přitom, že Rusko vnímá jaderné zbraně jako obranný prostředek a použilo by je prý jen při odvetném úderu. Tomu, kdo by se na Rusko rozhodl zaútočit jadernými zbraněmi, slíbil, že ho smaže z povrchu Země.

„Budeme se orientovat především na mírové prostředky. Ale pokud nám nic jiného nezbyde, budeme se bránit všemi prostředky, které máme k dispozici,“ vzkázal Putin s tím, že Rusko má k dispozici vyspělejší a modernější zbraně než jakákoli jiná jaderná mocnost.

Reklama

Doporučované