Hlavní obsah

Biden má nový plán na odpuštění studentských dluhů. Původní zamítl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Flickr.com/White House, Seznam Zprávy

Joe Biden.

Reklama

Joe Biden uvedl, co plánuje podniknout poté, co Nejvyšší soud zrušil jeho program na odpuštění studentských půjček. Přesto tvrdí, že o slib programu, o který se opírá jeho kampaň za znovuzvolením, nebyl jen planá naděje.

Článek

Nejvyšší soud v pátek zamítl návrh amerického prezidenta Joea Bidena na odpuštění studentských půjček, informuje agentura AP. Prezident ale přislíbil, že „nikdy nepřestane bojovat“ a využije všechny možné nástroje, aby úlevu zajistil. Podle něj si totiž Nejvyšší soud špatně vyložil ústavu. Biden tak představil další možnost, díky které hodlá dlužníkům pomoci.

„Vím, že jsou miliony Američanů v této zemi, kteří se cítí zklamaní a znechucení, nebo dokonce trochu rozzlobení dnešním rozhodnutím soudu o studentských dluzích,“ řekl prezident v pátek. „A musím přiznat, že já také.“

Podle jeho původního programu se dlužníkům mělo odpustit až 20 tisíc dolarů (43 tisíc korun) ze studijní půjčky, pokud vydělávají méně než 125 tisíc dolarů (2,7 milionu) ročně. Na tuto úlevu by tak dosáhlo zhruba 90 % zadlužených Američanů, připomíná list The Guardian. To by podle propočtů Bílého domu vyšlo na 430 miliard dolarů.

Celkový federální studentský dluh se přitom za posledních 15 let více než ztrojnásobil a vzrostl z přibližně 500 miliard dolarů v roce 2007 na dnešní sumu 1,6 bilionu dolarů.

Podle šesti republikánských států - Nebrasky, Missouri, Arkansasu, Iowy, Kansasu a Jižní Karolíny – tím ale překročila Bidenova administrativa svoje pravomoci. Zákon Heroe Act, který podle Bidena tento program umožňoval, podle žalobců v tomto kontextu neplatí.

A v rozhodnutí šest ku třem, v němž měli většinu konzervativní soudci, dostali republikáni za pravdu. Podle soudu totiž Biden překročil pole svých pravomocí. Zákon podle soudců sice umožňuje Bidenovu ministrovi školství Miguelu Cardonovi provádět mírné úpravy a doplňky stávajících ustanovení, nikoliv však jejich přeměnu.

Předseda soudu John Roberts uvedl, že použití zákona Heroe Act ani vzdáleně nepřipomíná způsob, jakým byl použit v předchozích případech.

Prohra pro Bidena, výhra pro republikány

Rozhodnutí soudu nezasadilo ránu jen 40 milionům dlužníků, kteří doufali, že plán by jim pomohl omezit náklady na vzdělání. Pomoc v boji proti studentským dluhům byl jedním ze stěžejních bodů Bidenovy kampaně před blížícími se prezidentskými volbami v roce 2024, zejména pak pro progresivní voliče z jeho základny, píše BBC.

Údaje z průzkumů veřejného mínění ukazují, že podpora návrhu na odpuštění studentských půjček do značné závisí na politické příslušnosti. Jeden z průzkumů, který v květnu provedla Marquette Law School, ukázal, že návrh podporuje jen 31 % republikánů oproti 69 % nezávislých a 87 % demokratů.

Není tak divu, že páteční rozhodnutí Nejvyššího soudu bylo na sociálních sítích označováno jako úspěch republikánů. Vůdce většiny ve Sněmovně reprezentantů republikán Kevin McCarthy prohlásil, že iniciativa týkající se půjček je „nezákonná“ a znamenala by, že Američané bez studentských půjček budou nuceni platit za ty, kteří je mají.

Přes neúspěch Biden trvá na tom, že „nikomu nedával falešnou naději“. Uvedl, že se nyní obrátí na zákon o vysokoškolském vzdělávání z roku 1965. Podle něj půjde změnu prosadit tímto způsobem, bude ale trvat déle.

Plánuje totiž uzákonit dvanáctiměsíční splátkový program, který by lidem se studentskými dluhy pomohl vyhnout se letům špatného úvěrového hodnocení, i když by je nebyli schopni splácet. Po dobu jednoho roku nebude ministerstvo školství dlužníky, kteří zmeškají splátky, předávat úvěrovým agenturám a nebude je považovat za neplatiče, jak uvedl Bílý dům, vysvětluje server CBS.

V rámci tohoto programu jsou měsíční splátky vysokoškolských půjček omezeny na 5 % příjmu, což je o polovinu méně než současných 10 %. Podle Bílého domu by také zkrátil dobu potřebnou k odpuštění půjček nižších než 12 tisíc dolarů, a to na 10 let splácení místo 20 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované