Hlavní obsah

Biden řekl, že chce znovu kandidovat. Na oficiální oznámení se stále čeká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Haditha26, Shutterstock.com

Osmdesátiletý Biden opakovaně uvedl, že se hodlá o druhé funkční období ucházet.

Reklama

Podle agentury Reuters by měl současný americký prezident Biden oficiálně oznámit, že se chystá kandidovat v příštích prezidentských volbách už v úterý.

Článek

Americký prezident Joe Biden v pondělí novinářům řekl, že plánuje znovu kandidovat v prezidentských volbách. Oficiálně by měl své oznámení zveřejnit v úterý, uvedla agentura Reuters.

„Říkal jsem vám, že mám v plánu znovu kandidovat. Víc se dozvíte opravdu brzy,“ prohlásil Biden.

Osmdesátiletý Biden opakovaně uvedl, že se hodlá o druhé funkční období ucházet. S oficiálním oznámením ale podle poradců nespěchal, protože v rámci své strany nečelí žádné výrazné opozici. V primárkách Demokratické strany by šéf Bílého domu nyní čelil Robertu Kennedymu, synovci bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho, a spisovatelce Marianne Williamsonové.

Pokud bude Biden skutečně kandidovat a demokraté jej navzdory pochybám zvolí za svého kandidáta, mohl by se v rozhodující fázi opět utkat s republikánem Donaldem Trumpem, který po neúspěšné obhajobě prezidentské funkce v roce 2020 opět usiluje o nominaci Republikánské strany. Dalším možným republikánským kandidátem je floridský guvernér Ron DeSantis, který sice zatím kandidaturu oficiálně neoznámil, v průzkumech ale má značnou podporu. Volby se budou konat na začátku listopadu roku 2024.

Reklama

Související témata:

Doporučované