Hlavní obsah

Biden rok od nástupu do úřadu vyzdvihl ekonomické úspěchy

Foto: ČTK/ABACA/Pool/ABACA, ČTK

Joe Biden při projevu.

Reklama

Spojené státy podle Bidena zažívají rekordní tvorbu pracovních míst a ekonomický růst.

Článek

Americký prezident Joe Biden se dnes na tiskové konferenci rok od svého nástupu do úřadu hájil proti kritice své vlády. Hovořil o roce výzev i obrovském pokroku. Mimo jiné zmínil zvýšení proočkovanosti proti covidu-19. Zdůraznil, že za jeho vlády bylo vytvořeno šest milionů nových pracovních míst, nezaměstnanost a chudoba se snížily, zatímco mzdy vzrostly. Zároveň přislíbil, že zemi nečekají další lockdowny.

Spojené státy podle Bidena zažívají rekordní tvorbu pracovních míst a ekonomický růst. Šéf Bílého domu zároveň slíbil vytvoření lepších pracovních míst a modernizaci americké infrastruktury. Zároveň uvedl, že si je vědom „frustrace a únavy v zemi“, což zdůvodnil covidem-19.

Spojené státy se podle Bidena učí, jak se adaptovat na pandemii, a zároveň se připravují na postpandemický svět. Prezident hovořil také o potřebě naočkovat dosud neočkované a rozšířit kapacity testování. V této souvislosti zmínil, že jeho administrativa mohla v otázce testování jednat rychleji. Zároveň uvedl, že varianta omikron není důvodem k panice a přislíbil, že se země nevrátí do lockdownu.

Bidenova obliba od nástupu do úřadu výrazně klesla, podle průzkumů je s jeho prací spokojeno pouze 42 procent Američanů. Prezident je pod tlakem mimo jiné kvůli pokračující pandemii covidu-19. Zatímco míra nezaměstnanosti klesla téměř na úroveň před pandemií, inflace vyvolává obavy, přičemž spotřebitelské ceny ve Spojených státech rostou nejrychleji za 40 let. Prezident v svém projevu vyzval americkou centrální banku, aby dělala pro zmírnění inflace víc.

Biden také nesplnil několik klíčových slibů. V Kongresu zatím neuspěl s plány na reformy volebního zákona a legislativním balíčkem pro sociální a klimatickou ochranu – ačkoli jeho demokraté mají těsnou většinu jak ve Sněmovně reprezentantů, tak v Senátu. V listopadových volbách do Kongresu by republikáni mohli získat zpět většinu v obou komorách, píše agentura DPA.

Demokrat Biden loni 20. ledna úřad převzal od svého republikánského předchůdce Donalda Trumpa. Ten dodnes svou porážku neuznal a bez důkazů tvrdí, že volby provázely podvody a vítězství mu bylo ukradeno.

Reklama

Související témata:

Doporučované