Hlavní obsah

Prezident Biden bude čelit vyšetřování

Foto: Flickr/White House

Americký prezident Joe Biden bude zřejmě čelit impeachmentu.

Reklama

Předseda sněmovny reprezentantů, republikán Kevin McCarthy, oznámil, že navrhne zahájení vyšetřování prezidenta Joea Bidena. Podle něj má být vyšetřován kvůli kvůli obchodním aktivitám své rodiny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Předseda sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy v úterý oznámil, že navrhne svým kolegům z dolní komory Kongresu USA ústavní žalobu na prezidenta Joea Bidena, píše agentura Reuters. Podle něj totiž vyšetřování Sněmovny reprezentantů odhalilo korupci kolem prezidentovi rodiny.

Podle BBC tím šéf Sněmovny reprezentantů naráží na „korupční kulturu“, se kterou se podle něj Bidenova rodina potýká kvůli aktivitám syna Huntera. Toho nyní federální úřady vyšetřují kvůli údajným daňovým přečinům.

McCarthy na tiskové konferenci oznámil, že v následujícím týdnu plánuje několikrát svolat schůzku zákonodárců za zavřenými dveřmi. Během nich se také bude snažit předložit legislativu potřebnou k tomu, aby nedošlo na konci září k nárazu na dluhový strop. To by znamenalo, že by došlo například k ohrožení výplat státních zaměstnanců.

Oznámení vůdce republikánů přichází v době, kdy na něj vehementně tlačí pravé, značně konzervativnější křídlo republikánské strany, aby proti Bidenovi a demokratům přitvrdil.

Bílý dům odmítl snahu o impeachment jako politicky motivovanou.

„Předseda McCarthy by neměl ustupovat extrémním, krajně pravicovým poslancům, kteří vyhrožují uzavřením vlády, pokud nedosáhnou důkazy podloženého impeachmentu prezidenta Bidena. Důsledky pro americký lid jsou příliš vážné,“ uvedl mluvčí Bílého domu Ian Sams.

Syn podnikatel, otec viceprezident

Vyšetřování korupce, které republikáni ve Sněmovně reprezentantů provádějí, se týká zejména podnikatelské aktivity prezidentova syna Huntera Bidena na Ukrajině. Ten se pro republikány stal oblíbeným tématem a to přesto, že se nikdy neobjevily oficiální důkazy, které by prezidenta a obchodování jeho syna nějak spojovaly.

Na veřejnost vyplavalo jen několik málo případů převážně z doby, kdy byl Biden viceprezidentem Baracka Obamy. Tehdy současný prezident telefonoval se svým synem, řešili obchody a několikrát se i osobně zastavil na večeřích, které Biden mladší pořádal s obchodními partnery.

Očekává se, že si republikánský předseda výboru pro dohled James Comer vyžádá bankovní záznamy Huntera Bidena. S výborem se totiž snaží vysledovat toky peněz.

Už v úterý Comer požádal ministerstvo zahraničí, aby mu předložilo dokumenty o práci, kterou Joe Biden vykonal jako viceprezident během Obamovy administrativy při odstraňování korupce na Ukrajině.

Comer chce pochopit, proč Biden a mnoho západních spojenců chtěli odvolat z funkce ukrajinského prokurátora Viktora Šokina kvůli obvinění z korupce. Ten totiž vyšetřoval byznys Bidena mladšího, který provozoval na Ukrajině. Biden v roce 2016 žádal Šokinovo odvolání ultimátem, že jinak země nedostane od USA miliardovou půjčku.

Bílý dům trvá na tom, že Biden nebyl do obchodních transakcí svého syna zapojen. Demokraté ve výboru pro dohled s vyšetřováním také nejsou spokojeni. Podle nich jde o politickou hru, která má Bidenovi uškodit při jeho snaze o znovuzvolení do úřadu hlavy státu v roce 2024.

Riskantní strategie

Podle několika zdrojů CNN McCarthy doufá, že se proces žaloby zahájí do konce září. Sám už ústavní žalobou několikrát vyhrožoval, za zavřenými dveřmi však prý vysílal o svých záměrech o dost jasnější signály.

Snaha o impeachment přichází jen necelé tři týdny před koncem fiskálního roku, což znamená, že se musí schválit nové zákony o financování. Jinak hrozí uzavření vlády a přerušení vládních služeb.

Konzervativci, kteří tvoří McCartyho většinu, chtějí snížit výdaje. Tvrdá pravice není ochotna schválit výši výdajů, kterou předseda dolní komory s Bidenem vyjednal na začátku tohoto roku. McCarthy se tak snaží předložit 30denní provizorium, které by udrželo vládu v chodu do 1. listopadu, ale konzervativci a pravicoví jestřábi se brání a dále usilují o škrty.

Republikánka z nejpravějšího spektra strany Marjorie Taylorová Greeneová v pondělí pozdě večer při odchodu z McCarthyho kanceláře uvedla, že dostal „červenou kartu“ proti tomu, aby se vydávaly další peníze na vakcíny proti covid-19 nebo na ruskou válku na Ukrajině.

Stejně tak floridský republikán Matt Gaetz, jeden z hlavních Trumpových spojenců, varuje, že McCarthy by mohl čelit úderu konzervativců, pokud nebude tvrdě prosazovat snížení výdajů.

Podle pravidel Sněmovny mohou McCarthyho odpůrci kdykoli vyvolat hlasování a pokusit se předsedu Sněmovny sesadit z funkce. Úterní zpráva tak může znamenat, že se McCarthy snaží postupovat tak, aby přiměl republikánské skeptiky přistoupit na provizorium.

Taková strategie však s sebou nese rizika. Středoví republikáni v konkurenčních obvodech vyjádřili znepokojení nad agresivním prosazováním impeachmentu. Obávají se totiž, že si tím znepřátelí nezávislé a umírněné voliče, kteří jim přinesli vítězství – a jejich straně většinu ve Sněmovně reprezentantů. Republikánská většina ve Sněmovně reprezentantů je navíc mimořádně těsná, což znamená, že si může dovolit ztratit jen hrstku hlasů tváří v tvář jednotnému odporu demokratů.

Impeachment - nebo alespoň pohyb směrem k němu - by mohl McCarthymu zajistit politický prostor pro přežití nadcházejících měsíců.

Podle demokratů je McCarthyho rozhodnutí značně pokrytecké. Byl to totiž právě on, který roce 2019 ostře kritizoval vůdkyni demokratů Nancy Pelosiovou, když oznámila zahájení vyšetřování bývalého prezident Trumpa bez formálního hlasování. Stejné věci se však teď prakticky dopustil.

Tehdy formální vyšetřování ve Sněmovně reprezentantů zjistilo, že si Trump vyžádal zahraniční vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2020, aby pomohl svému znovuzvolení. Pokus o impeachment však skončil neúspěšně.

Trump se ale dočkal i druhého impeachmentu a to týden před koncem svého mandátu. V roce 2021 totiž Trump podle obžaloby podporoval vzpouru, která vyvrcholila šestého ledna útokem na Kapitol.

Tuto epizodu americké historie soudy stále projednávají a exprezident je kvůli popírání výsledku voleb souzen. To mu může narušit jeho kampaň za znovuzvolení i v příštích prezidentských volbách, kde se pravděpodobně znovu střetne s Bidenem.

Reklama

Doporučované