Hlavní obsah

Rusko stahuje úředníky z Ukrajiny. USA zahájily evakuaci, připraven je i Kyjev

Foto: ČTK

Ministerstvo zahraničí USA dnes přikázalo zaměstnancům odjet z velvyslanectví v Kyjevě kvůli stoupajícímu počtu ruských vojáků u hranic.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Rusko začalo v sobotu snižovat počty pracovníků na zastupitelských úřadech na Ukrajině. Také americké ministerstvo zahraničí dalo dnes pokyn k odjezdu z Kyjeva diplomatům, kteří nezastávají kriticky důležité funkce.

Článek

Ruská diplomacie tuto „optimalizaci“ vysvětluje obavou z provokací, základní funkce velvyslanectví a konzulátů mají zůstat zachovány, uvedla agentura Interfax.

„V obavě z možných provokací kyjevského režimu či třetích zemí jsme skutečně přijali rozhodnutí o určité optimalizaci stavů ruských zastupitelských úřadů na Ukrajině. Upozorňujeme, že naše velvyslanectví a konzuláty budou pokračovat v plnění svých základních funkcí,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Vzhledem k významnému vlivu, jaký Washington a Londýn mají na Kyjev, a celkově jejich roli při řízení dění na Ukrajině…, jsme učinili závěr, že naši američtí a britští kolegové zjevně vědí o nějakých připravovaných násilných akcích, které by mohly zásadně zkomplikovat bezpečnostní situaci.
Marija Zacharovová, mluvčí ruského ministerstva zahraničí

Také Američané dnes zahájili evakuaci. „Ministerstvo zahraničí USA dnes přikázalo zaměstnancům, kteří nezastávají kriticky důležité pozice, odjet z velvyslanectví USA v Kyjevě kvůli ustavičným zprávám o stoupajícím počtu ruských vojáků u hranic s Ukrajinou, svědčících o možnosti rozsáhlých vojenských akcí proti Ukrajině,“ uvedl zastupitelský úřad v ukrajinské metropoli.

Na velvyslanectví podle deníku Ukrajinska pravda zdůraznili, že nehledě na nadcházející snížení stavu diplomatického personálu základní tým zůstane na Ukrajině.

Ministerstvo již dříve nařídilo rodinám zaměstnanců americké ambasády v Kyjevě, aby odešly. Ponechalo ale na uvážení zaměstnanců, kteří nejsou zásadní pro chod úřadu, jestli také chtějí zemi opustit. Dnešní krok přichází ve chvíli, kdy Washington zesílil svá varování před možnou ruskou invazí na Ukrajinu.

Úředníci, kteří s AP mluvili pod podmínkou anonymity, protože nebyli oprávněni se o této záležitosti veřejně vyjadřovat, uvedli, že omezený počet amerických diplomatů může být přemístěn na západ Ukrajiny poblíž hranic s Polskem, které je spojencem v NATO. USA by si tak mohly udržet diplomatickou přítomnost v zemi. Nizozemská rozhlasová stanice BNR v pátek uvedla, že také Nizozemsko hodlá přemístit svou diplomatickou misi z Kyjeva do Lvova na západě Ukrajiny.

Krize mezi Západem a Ruskem kvůli Ukrajině se vyostřila natolik, že USA, Británie, Nizozemsko, Lotyšsko, Estonsko a Japonsko v obavě z ruské invaze v pátek vyzvaly své občany, aby Ukrajinu neprodleně opustili. V noci na dnešek se k těmto zemím připojila i Austrálie a Nový Zéland, dnes následovaly mimo jiné Kuvajt, Jordánsko, Saúdská Arábie, Itálie, Švédsko, Slovensko či Německo.

Také Ministerstvo zahraničí České Republiky po dnešním jednání pracovní skupiny pro vyhodnocení bezpečnostní situace ve východní Evropě varovalo před cestami na území Ukrajiny a Běloruska. Lidem, kteří se tam nacházejí, doporučují zvážit opuštění těchto zemí. Ukrajinu opustí rodinní příslušníci pracovníků ambasády.

„Vzhledem k významnému vlivu, jaký Washington a Londýn mají na Kyjev, a celkově jejich roli při řízení dění na Ukrajině…, jsme učinili závěr, že naši američtí a britští kolegové zjevně vědí o nějakých připravovaných násilných akcích, které by mohly zásadně zkomplikovat bezpečnostní situaci,“ poznamenala Zacharovová.

Síly a prostředky civilní obrany Kyjeva v současnosti čítají 13 500 lidí a více než 780 kusů techniky. K obraně Kyjeva se také rozvinují síly brigády územní obrany.
Vitalij Kličko, starosta Kyjeva

Ukrajinské ministerstvo zahraničí dnes veřejnost varovalo před panikou a destabilizací kvůli obavám z invaze ruských vojsk.

„Nyní je kriticky důležité zachovat klid, semknout se uvnitř země a vyvarovat se počínání narušujících stabilitu a vyvolávajících paniku,“ zdůraznilo prohlášení ministerstva, ze kterého citoval list Ukrajinska pravda. Ukrajinští diplomaté podle deníku upozorňují, že od začátku eskalace se Kyjev snaží být připraven na všechny scénáře – a hlavně usiluje o to, aby se případné agresivní záměry proti ukrajinskému státu nenaplnily. K zadržování Ruska má přispět připravenost USA a Evropské unie k uvalení tvrdých sankcí, dodávky zbraní a munice a poskytnutí finanční pomoci, jakož i připravenost ukrajinských ozbrojených sil klást odpor.

Deník dal výzvu ke klidu do souvislosti se zprávami médií, že americký prezident Joe Biden varoval spojence v NATO a EU, že se ruský prezident Vladimir Putin rozhodl zaútočit v nejbližších dnech, respektive že americké zpravodajské služby varovaly spojence, že útok může začít ve středu.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko ohlásil, že radnice schválila plán evakuace obyvatelstva do bezpečných oblastí v případě ruského útoku. „Síly a prostředky civilní obrany Kyjeva v současnosti čítají 13 500 lidí a více než 780 kusů techniky. K obraně Kyjeva se také rozvinují síly brigády územní obrany,“ uvedl Kličko podle agentury Unian. Starosta také ohlásil, že v posledních letech se ztrojnásobil počet úkrytů před bombardováním. Před případným náletem mají obyvatele varovat sirény a tlampače na automobilech.

Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny, stále popírá, že by mělo v úmyslu sousední zemi napadnout. Západní výstrahy před možnou ruskou invazí Moskva odmítla jako „hysterii“ a „dezinformace“.

Zprávu jsem aktualizovali v celém rozsahu.

Reklama

Doporučované