Hlavní obsah

Boje na severu Etiopie si vyžádaly přes 10 tisíc obětí sexuálního násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Od začátku bojů na severu země v provincii Tigraj se stalo více než 10 tisíc lidí oběťmi sexuálního násilí.

Reklama

Speciální tým OSN pro sledování stavu lidských práv v Etiopii ve své poslední zprávě oznámil, že od začátku bojů na severu země v provincii Tigraj se stalo více než 10 tisíc lidí oběťmi sexuálního násilí.

Článek

Speciální tým OSN s pověřením sledovat situaci lidských práv v Etiopii ve své poslední zprávě varoval, že i po necelém roce od podepsání mírové dohody mezi bojujícími stranami v zemi dochází stále k válečným zločinům. Následkem ozbrojeného konfliktu a brutalitě obou stran je v zemi nejméně 10 tisíc lidí, kteří se stali oběťmi sexuálního násilí. Převážně jde o ženy a dívky, informovala AP.

Zpráva vyšla v čase, kdy se diskutuje o budoucnosti týmu, jenž dohlíží na stav lidských práv ve východoafrické zemi. Rada OSN pro lidská práva by měla v příštím měsíci rozhodnout, zda mandát speciálnímu týmu prodloužit, či nikoliv. Sám etiopský premiér Abiy Ahmed se snaží tým už delší dobu rozpustit. Vyšetřování týmu totiž dává špatnou reputaci i jeho vládě.

Podle údajů sedmi zdravotnických center v provincii žádalo od začátku konfliktu do července letošního roku o péči a pomoc po znásilnění minimálně 10 tisíc obětí.

Oběti se v zemi dočkaly zatím jen malého zastání. Pomalu se vyrovnávají s tím, že se nedočkají spravedlnosti. Tým pozorovatelů prozradil, že zaznamenal celkem 29 vojenských soudů, které se zabývají válečnými zločiny spojenými se sexuálním násilím. To je oproti tisícům obětí hrozně malé číslo, a tak důvěra ve vládní instituce a soudnictví upadá.

Konflikt zuří také v sousedním Súdánu

Podle předsedy týmu pro Etiopii Mohameda Chandeho Othmana zůstává situace v Etiopii pro civilisty „extrémně nebezpečná“. „Mírová dohoda utišila zbraně, ale neukončila konflikt na severu země,“ řekl pro AP. „Nejhorší situace je nyní v regionu Amharsko a samozřejmě Tigraj,“ dodal.

Zprávy nasvědčují tomu, že jednotky ze sousední Eritrey a tamní milice z Amharska se dopouštějí obrovského násilí na civilistech v celé severní oblasti země, napsal web ABC News. Systematicky zde znásilňují a sexuálně zneužívají ženy i dívky.

Etiopie v Amharsku minulý měsíc vyhlásila stav nouze poté, co stáhla federální vojska. Jde o druhý nejlidnatější region země. Dění v něm má velký dopad na stabilitu celé země i okolních států, ale hlavně desítek milionů žen, mužů a dětí, jež tam žijí.

Reklama

Doporučované