Hlavní obsah

Bojkot olympiády se šíří, Kanada místo politiků pošle se sportovci ochranku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Proti ZOH se protestuje po celém světě. Snímek z listopadové demonstrace v Los Angeles.

Kvůli porušování lidských práv v Číně přikročily k diplomatickému bojkotu blížících se zimních olympijských her nově Kanada a Velká Británie. Peking mluví o „systémovém rasismu“ a pouhém „humbuku“.

Článek

Kanadský premiér Justin Trudeau ve středu oznámil, že je jeho vláda „hluboce znepokojena“ porušováním lidských práv v Číně a připojuje se k USA a Austrálii, které už oznámily diplomatický bojkot zimních olympijských her v Pekingu (ZOH). Šéfka kanadské diplomacie Melanie Jolyová zmínila obavy ze zacházení s ujgurskou muslimskou menšinou v autonomní oblasti Sin-ťiang.

Ve středu neúčast zástupců vlády na ZOH avizoval také britský premiér Boris Johnson. „Prakticky půjde o bojkot zimních olympijských her v Pekingu. Neočekává se, že se zúčastní nějací ministři a úředníci,“ sdělil parlamentu. A dále uvedl, že „nepovažuje sportovní bojkoty za rozumné a má jít o vládní politiku“.

Také Nový Zéland tento týden uvedl, že do Pekingu nevyšle diplomatické zastoupení. Své rozhodnutí však neoznačil za bojkot, ale za obavy z covidu-19. Ve výsledku se však na olympiádě neukážou vysoce postavení zástupci aliance Pěti očí, která sdružuje zpravodajské rozvědky zmíněných pěti států.

Na otázku, zda očekává odvetu z Pekingu, Trudeau odpověděl: „Nemyslím si, že rozhodnutí Kanady a mnoha dalších zemí nevyslat diplomatické zastoupení bude pro Čínu překvapením.“

S reakcí čínské velvyslanectví v Kanadě neotálelo, ve středu pozdě večer uvedlo v podstatě totéž, co u amerického a australského vyhlášení bojkotu. Činy Ottawy a spojenců „jsou založeny na ideologických předsudcích, lžích a fámách“, napsal úřad.

Odsoudil „systémový rasismus“, na základě kterého Kanada „není způsobilá posoudit situaci v oblasti lidských práv v Číně, jež prožívá nejlepší období v historii země“.

Bojkot Čína označila za pouhý „humbuk“, protože kanadští představitelé na ZOH pozváni nebyli. Velvyslanectví vyzvalo Kanadu, aby se přestala ponižovat politizací sportu.

Přestože jde podle Číny o mnoho povyku pro nic, do čtvrtečního rána se na webu státního média Global Times objevil textový protiúder.

„Kanadská vláda se dopustila ohavných zločinů proti původnímu obyvatelstvu. Dodnes je systematický rasismus v Kanadě stále problémem,“ cituje médium ambasádu v článku s titulkem „Čínská ambasáda odsuzuje kanadské zločiny proti původním obyvatelům“. „Kanada stojí proti trendu doby. Některé západní země, jako je Kanada, lpí na mentalitě studené války a ve jménu lidských práv záměrně zasahují do vnitřních záležitostí jiných zemí a pokoušejí se narušit a omezit jejich rozvojový proces. To je rozhodně proti nejen čínským lidem, ale také všem mírumilovným lidem na světě, kteří prosazují spravedlnost,“ uvedla ambasáda.

Justin Trudeau kromě obav o stav lidských práv v Číně připomněl také zatčení Kanaďanů Michaela Kovriga a Michaela Spavora v prosinci 2018. Dvojici Čína obvinila ze špionáže, letos 24. září je však propustila – ve stejnou dobu, kdy bylo výkonné ředitelce Huawei Technologies Meng Wan-čou dovoleno vrátit se z Vancouveru do Číny díky uzavření dohody o odloženém stíhání kvůli obvinění z podvodu. „Bylo nad slunce jasné, že obavy ze svévolného zadržování jsou skutečné a sdílí je mnoho a mnoho desítek zemí po celém světě,“ řekl Trudeau.

Trudeau již dříve naznačil, že Kanada bude jednat ve shodě se svými spojenci. „Posledních mnoho měsíců jsme o našem přístupu mluvili se spojenci po celém světě. Víme, že v otázkách, jako je tato, je důležité se ujistit, že spolupracujeme s našimi spojenci,“ řekl Trudeau před zasedáním vlády v Ottawě.

Ministryně zahraničí Jolyová dodala, že v Číně budou na místě „agenti“, kteří zajistí bezpečnost kanadských sportovců. „V této konkrétní situaci je zřejmé, že chceme zajistit, aby naši sportovci měli přístup k ochranným službám, a proto budeme spolupracovat s RCMP,“ řekla s odkazem na Královskou kanadskou jízdní policii.

„Je pro nás zjevně důležité vyslat Číně silný signál. Jsme extrémně znepokojeni tím, co se v souvislosti s obviněními ohledně práv Ujgurů v Sin-ťiangu děje,“ dodala s tím, že Kanada své kroky „koordinuje se spojenci, aby bylo poselství ještě silnější“.

A co na to Mezinárodní olympijský výbor (MOV)? Jeho šéf Thomas Bach pokračuje ve strategii mlčení. „Pokud nebudu dělat žádné politické komentáře, nezaujmu žádnou stranu,“ řekl ve středu v Lausanne a aplikoval tuto strategii také na otázku bojkotu ze strany pěti států. Odkázal se na politickou neutralitu MOV. „Vítáme skutečnost, že vlády své sportovce podporují,“ řekl Bach. „Zbytek je politika.“

Doporučované