Hlavní obsah

Austrálie se přidala k diplomatickému bojkotu ZOH. „Nezájem,“ reaguje Čína

Foto: Profimedia.cz

Logo zimní olympiády v roce 2022 poblíž sídla organizačního výboru olympijských her v čínském Pekingu.

Reklama

aktualizováno •

Diplomatický bojkot zimních olympijských her zvažují také další země, mezi nimi například Kanada a Japonsko. K australskému rozhodnutí Čína uvedla, že její bojkot „nikoho nezajímá“.

Článek

Austrálie oznámila, že se připojuje ke Spojeným státům americkým, a vyhlásila diplomatický bojkot zimních olympijských her v Pekingu v roce 2022. Čína Austrálii obvinila z „politického pozérství“.

Australský premiér Scott Morrison uvedl, že krok je reakcí na „porušování lidských práv“ v čínské autonomní oblasti Sin-ťiang a na „mnoho dalších otázek, na které Austrálie soustavně upozorňuje“.

Zdůraznil přitom, že sportovci se zimních olympijských her účastnit budou. „Austrálie je významný sportovní národ, sportovní otázky důrazně odděluji od těch politických,“ vysvětlil. Australský olympijský výbor uvedl, že krok své vlády podporuje a svým téměř 40 sportovcům se chystá zajistit bezpečí.

V pondělí přišly s diplomatickým bojkotem Spojené státy americké. Oznámily, že na olympijské hry do Pekingu nepošlou své diplomatické zástupce. Kvůli obavám o dodržování lidských práv v hostitelské zemi. Čína chování USA odsoudila a pohrozila odvetnými kroky. O co by se konkrétně jednalo, přitom nevysvětlila.

„Dělám to proto, že je to v australském národním zájmu,“ uvedl Morrison ve středu, když oznamoval nastolení diplomatického bojkotu. „Je to správná věc,“ dodal Morrison s tím, že tento krok „není žádným překvapením“ vzhledem ke zhoršujícím se vztahům s Čínou.

Canberra začíná stále více vnímat Čínu jako bezpečnostní hrozbu pro svou zemi, hromadí se totiž obvinění, že Peking zasahuje do australské politiky a společenských procesů, píše BBC.

Austrálie a Čína prožívají nejvýraznější krizi od zásahu na náměstí Nebeského klidu v roce 1989. Za ochlazení diplomatických vztahů může podle Morrisona Čína, která opakovaně odmítá příležitosti k jejich zlepšení. Australský premiér zdůraznil, že Austrálie je i nadále otevřena bilaterálním jednáním.

Podle čínského velvyslanectví v Canbeře je rozhodnutí Austrálie nevyslat politické zástupce na ZOH „v rozporu s prohlášením, že Austrálie stojí o zlepšení vztahů s Čínou“. Úřad v reakci na vyhlášení diplomatického bojkotu australské politiky obvinil z „politického pozérství“.

Čínský diplomat Wang Wen-pin na středeční tiskové konferenci řekl, že „veřejný trik australských politiků ze sobeckých politických zájmů nebude mít na úspěch Pekingu při pořádání zimních olympijských her žádný dopad“. Canberra dle Pekingu „vážně podporuje zásadu politické neutrality ve sportu zakotvenou v olympijské chartě“.

Čínská státní média citující čínské ministerstvo zahraničí k australskému bojkotu uvedla, že „Canberra pořádá novou politickou show, která jen slepě následuje USA, nerozeznává správné od špatného“. „Čína nepozvala žádné australské vládní úředníky a nikoho nezajímá, zda přijedou, nebo ne,“ dodal úřad.

Čína se proti diplomatickému bojkotu olympijských her silně vymezila už dříve. Na úterním tiskovém brífinku mluvčí čínského ministra zahraničí Čao Li-ťien Spojené státy obvinil z narušování „politické neutrality ve sportu“. Bojkot je podle Číny založen na „lžích a fámách“. Na čínské sociální síti Weibo byly v úterý veškeré zmínky o americkém bojkotu ZOH cenzurovány.

Vztahy mezi zeměmi se v poslední době vyostřují. Spojené státy ostře odsoudily čínské potlačování muslimské ujgurské menšiny v západní oblasti Sin-ťiang s tím, že se jedná o genocidu. Čína jakékoliv pochybení rezolutně odmítá. Své aktivity v odlehlé autonomní oblasti označuje za součást boje proti terorismu. Detenční tábory označuje za reedukační centra.

Na vzájemných vztazích se podepsalo také potlačování politických práv v Hongkongu nebo obavy o čínskou tenistku Pcheng Šuaj, která z veřejného života záhadně zmizela poté, co ze sexuálního obtěžování obvinila čínského předáka. Mezinárodní olympijský výbor, jenž v případu tenistky volí strategii „tiché diplomacie“, v úterý uvedl, že bojkot ze strany USA respektuje.

O porušování lidských práv v Číně má starosti i Austrálie, jejíž dva občané tam zůstávají uvězněni. Novináře Čenga Leje zadržuje Čína bez obvinění už od srpna minulého roku. Prodemokratický spisovatel Jang Cheng-ťün, který vznesená obvinění popírá, je v Číně údajně mučen už od svého zatčení v únoru 2019.

Diplomatický bojkot zimních olympijských her zvažují také další země, mezi nimi například Kanada a Japonsko. Nový Zéland v úterý oznámil, že své zástupce do Pekingu nepošle z řady důvodů, zejména ale kvůli obavám ze šíření covidu-19. K bojkotu se naopak odmítla přidat například Jižní Korea, která zopakovala „podporu olympijským hrám v Pekingu ze zásady“ a vyjádřila naději, že sport přispěje k míru a vzájemné spolupráci.

Reklama

Doporučované