Hlavní obsah

Bolsonaro brojil proti vakcínám na covid. V očkovacím průkazu má ale záznam

Foto: Isaac Fontana, Shutterstock.com

Současný prezident Luís Inácio Lula da Silva a jeho předchůdce Jair Bolsonaro.

Reklama

Jair Bolsonaro se možná nechal v roce 2021 očkovat proti covidu-19. Brazilský exprezident přitom v době své vlády patřil mezi hlasité odpůrce vakcíny. Případ se zatím vyšetřuje.

Článek

Od nástupu současného prezidenta Brazílie Luize Inácia Luly da Silvy do funkce vyplouvají na povrch další neznámé informace z doby vlády jeho předchůdce Jaira Bolsonara. Mimo jiné i skutečnost, že za Bolsonarovy vlády došlo v desítkách případech k  utajení dokumentů na dobu 100 let, které by jinak měly být podle zákona přístupné.

Silva tak rozhodl, že Úřad generálního kontrolora Unie, který dohlíží na záležitosti ohledně státní pokladny, veřejných aktiv a na transparentnost vlády, důvod jejich utajení musí přezkoumat. Existuje totiž podezření, že předchozí vláda utajování dokumentů zneužívala, píší brazilská média. Posuzovat se tak znovu bude kolem 200 případů.

Očkovaný odpůrce?

Jeden z dokumentů, který nařídila Bolsonarova vláda utajit, jsou i informace v jeho očkovacím průkazu. Ty se ale teď dostaly na veřejnost. Šéf vládního úřadu Vinícius Marques de Carvalho v rozhovoru pro brazilskou mutaci CNN řekl, že v něm existují záznamy o Bolsonarově očkování proti covidu-19. Vakcína Janssen mu měla být aplikována v roce 2021 v brazilském Sao Paulo.

Bolsonaro se přitom veřejně mnohokrát zaklínal, že se nikdy proti covidu-19 očkovat nenechá. O to je ale podivnější, že se rozhodl data ze svého očkovacího průkazu utajit, uvádí brazilská mutace Deutsche Welle.

Mohlo by vás zajímat

V Brazílii proběhly první zátahy proti nezákonnému odlesňování v amazonském deštném pralese pod taktovkou nového prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy. Ten se dříve zavázal ukončit drancování pralesa, k němuž docházelo za jeho předchůdce Jaira Bolsonara.

„Záznam existuje, víc toho nevíme,“ řekl Carvalho. Připustil nicméně, že se vyšetřuje, zda se nejedná o podvrh. Jak zjistila brazilská CNN, na konci loňského roku totiž došlo k sérii pokusů o průnik do systému ministerstva zdravotnictví.

„Pokud jsou v jeho (Bolsonarově) očkovacím průkazu poznámky, že byl očkován, a pokud došlo k neoprávněnému vložení poznámek o jeho očkování, ať už ve smyslu vložení informace, že byl očkován, nebo odstranění informace o jeho očkování, očekáváme, že vyšetřováním zjistíme, zda k tomu došlo,“ zdůraznil.

Bolsonaro nicméně tvrdí, že se očkovat nenechal, a po odvysílání rozhovoru řekl, že je ochoten podstoupit jakoukoliv zkoušku, aby se prokázalo, že očkování neabsolvoval.

Reklama

Doporučované