Hlavní obsah

Bolsonaro nechal prodat hodinky Rolex. Policie získala klíčové svědectví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Salty View, Shutterstock.com

Jair Bolsonaro.

Reklama

Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro čelí obvinění z prodeje luxusních hodinek, které dostal jako dar od Saúdské Arábie v době, kdy byl ve funkci. Jeho bývalý tajemník nyní přiznal, že prodej jménem exprezidenta vykonal.

Článek

Bývalý osobní tajemník bývalého brazilského prezidenta Jaira Bolsonara přiznal policii, že dostal úkolem prodat dvoje luxusní hodinky, které brazilský exprezident dostal jako oficiální dar ze Saúdské Arábie v rámci výkonu své funkce.

Podle webu The Guardian Maura Cida, který byl Bolsonarovým pobočníkem během jeho prezidentství, v sobotu po čtyřech měsících propustili z vazby - poté, co s policií podle dostupných údajů sepsal dohodu o přiznání viny. Hodinky značek Rolex a Patek Philippe dokázal Cid prodat celkem za 68 000 dolarů (cca 1,56 milionu korun).

„Byl prodej nemorální? Možná. Ale nemysleli jsme si, že by byl nezákonný,“ prohlásil Cid podle páteční zprávy na titulní straně nejčtenějšího brazilského zpravodajského týdeníku Veja.

Z Brazílie

Brazilský prezident Lula da Silva nejdřív slíbil, že ruského prezidenta Vladimira Putina v jeho zemi nezatknou. Pak ale otočil a připustil, že o tom nemůže rozhodnout on.

Cid údajně vyšetřovatelům řekl, že Bolsonarova touha zbavit se hodinek pramenila z obav o stav jeho osobních financí. „Už mu bylo uloženo několik pokut,“ řekl Cid podle webu Veja.

Web Veja píše, že peníze kupec vyplatil na americký bankovní účet Cidova otce Maura Lourena, armádního generála. Bolsonarovi potom peníze byly předány v hotovosti. Toho brazilská federální policie ohledně prodeje darů, které Bolsonaro obdržel v rámci vykonávání své funkce, vyslýchala již na konci srpna. Stejně jako ve většině případů jiných podezření, kterým Bolsonaro nyní čelí, svou vinu popírá.

V rámci dohody s policií Cid údajně s policií kooperoval a složkám poskytl informace týkající se řady podezřelých trestných činů spáchaných během Bolsonarovy vlády, včetně údajného spiknutí za účelem převratu a skandálu s údajnou zpronevěrou drahých zahraničních darů.

Cid mimo to podle webu Veja přiznal, že měl pro vlastní i Bolsonarovu rodinu během pandemie onemocnění covid-19 falšovat očkovací průkazy. „Bál jsem se, nevěděli jsme, co se stane. Bál jsem se, že moje dcera nebude moci chodit do školy, že moje žena nebude moci jít na trh,“ uvedl.

Někteří političtí pozorovatelé mají podle webu The Guardian podezření, že je jen otázkou času, kdy bude Bolsonaro zatčen - momentálně se proti němu rozbíhá několik trestních vyšetřování najednou. Policie mimo jiné prověřuje Bolsonarovu údajnou roli v podněcování útoků z 8. ledna v Brasílii a v údajném spiknutí s cílem svrhnout vládu nového prezidenta Luly da Silvy. Exprezident pochybení popírá.

Bolsonaro v červnu dostal zákaz ucházet se o volené funkce na osm let. Dle rozhodnutí většiny brazilských soudců je totiž vinný ze zneužití moci a podkopávání demokracie. Toho se měl Bolsonaro dopustit minulý rok před prezidentskými volbami, kdy opakovaně tvrdil, že elektronické hlasovací lístky jsou náchylné k hackerským útokům a podvodům.

Reklama

Související témata:

Doporučované