Hlavní obsah

Bombardování Charkova zničilo i tramvaje, které dřív jezdily po Praze

Foto: Profimedia.cz

Na záběrech z poničené vozovny v Charkově jsou vidět české tramvaje.

Reklama

Druhé největší ukrajinské město Charkov je už několik dní obklíčené a čelí ostřelování. Při útoku ruských sil byla zničena tamní vozovna a spolu s ní i české tramvaje, které dlouhá léta brázdily ulice Prahy.

Článek

Ukrajinské město Charkov už několikátý den v kuse odolává útokům. Během ostřelování ruských jednotek přišla k újmě i řada civilních budov, včetně hlavního zázemí charkovského dopravního podniku.

Nezávislá běloruská stanice Nexta na twitteru zveřejnila snímky poničené tramvajové vozovny Saltivka. K vidění je na nich nejen poničená budova, ale také zdemolované české tramvaje, které dlouhá léta brázdily ulice hlavního města Praha.

„Na záběrech z depa je zničená například tramvaj T6A5 evidenčního čísla 8648, která se v Charkově objevila až loni v závěru roku po více než dvaceti letech provozu v Praze,“ píše server Zdopravy.cz. Poukazuje na to, že značnou část charkovské tramvajové sítě obsluhují české vozy.

Charkovský dopravní podnik vyřazené provozuschopné tramvaje kupoval od Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP). Ten ovšem minulý pátek oznámil, že napříště tramvaje Ukrajině poskytne zdarma. Partnerským dopravním podnikům na Ukrajině slíbil 15 provozuschopných vyřazených a neprodaných tramvají T6A5.

„Přepravu bude možné zrealizovat, až to bezpečnostní situace na Ukrajině umožní. Podle aktuální situace DPP ukrajinským partnerům nabídne i provozuschopné městské autobusy, které DPP v dané době již dále nebude potřebovat pro provoz v Praze či na příměstských linkách,“ stojí v tiskové zprávě podniku.

Dopravní podnik na znamení podpory Ukrajině také přebarvil několik cedulí s výpisem spojů na zastávkách MHD v metropoli do ukrajinských barev, tedy žluté a modré. Lidé si je mohou rovněž zakoupit na e-shopu DPP a výtěžek půjde na charitativní účet pro Ukrajinu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované