Hlavní obsah

Břeh zbarvený do ruda. Faeřani po kritice omezují tradiční lov delfínů

Foto: Profimedia.cz

Snímek z 12. září loňského roku ukazuje historicky největší lov na delfíny na Faerských ostrovech.

Reklama

Vláda Faerských ostrovů dočasně omezila maximální roční úlovek jednoho druhu delfínů na 500 kusů. Tradiční lov velryb a delfínů na Faerských ostrovech je dlouhodobě terčem kritiky ochránců zvířat.

Článek

Faerské ostrovy dočasně omezí kontroverzní lov plískavic bělobokých, zvaných též delfíni bělobocí, na 500 zvířat ročně. Reagují na ostrou kritiku, která se na obyvatele dánského území v Atlantském oceánu snesla loni, kdy tam během jediného dne zabili více než 1 400 těchto zvířat.

Tradiční lov delfínů už delší dobu odsuzují ochránci zvířat, kteří ho považují za krutý a zbytečný. Místní obyvatelé však tento zvyk podporují a argumentují tím, že delfíni byli součásti jejich jídelníčku po staletí, píše BBC.

Průběh lovu velryb a delfínů (nazývaný v místním jazyce Grindadráp) je poměrně brutální, rybáři naženou stádo pomocí lodí ke břehu, kde se zvěř sama vyvrhne na pláž.

Místní muži se pak shromažďují, aby vyvržené savce zabili přetnutím míchy na hřbetě speciálním nožem. Při tom však dochází také k přetnutí hlavních cév, a tak se celý břeh zbarví do ruda.

Lov podléhá přísným pravidlům a např. útočit na plískavice ve vodě je zakázáno. Lovy organizují místní komunity a může se jich zúčastnit kdokoliv.

Rozsah zabíjení v loňském roce však šokoval i mnoho Faeřanů, a dokonce vyvolal kritiku i ze strany skupin zapojených do těchto lovů. Podle dostupných záznamů tehdy za jediný den zabili největší počet delfínů v historii ostrovů, přes 1 400 delfínů bělobokých.

Vládě byla dokonce předložena petice s téměř 1,3 milionu podpisů požadující zákaz tradičního lovu. Nyní vláda omezila maximální roční úlovek plískavic bělobokých pro příští dva roky na 500 kusů. V současné době se přezkoumává pouze jejich lov, nikoli celá tradice, která zahrnuje i další kytovce.

Ve vládním prohlášení se uvádí, že úřady tuto kvótu nastavily po zářijovém „neobvykle rozsáhlém úlovku“ 1 423 delfínů. „Aspekty tohoto úlovku nebyly uspokojivé, zejména neobvykle vysoký počet zabitých plískavic,“ stojí dále v prohlášení.

Vláda však zároveň uvedla, že „lov malých velryb je důležitým doplňkem obživy obyvatel Faerských ostrovů, kteří po staletí spoléhají na udržitelné využívání mořských zdrojů pro svou ekonomiku a obživu“.

„Vláda Faerských ostrovů zdůrazňuje potřebu zajistit, aby byl lov velryb na Faerských ostrovech udržitelný na základě nejlepších dostupných vědeckých doporučení,“ uvádí se rovněž v prohlášení.

Reklama

Doporučované