Hlavní obsah

Británie vyrazila do boje s migrací. Zpřísní víza pro zahraniční pracovníky

Foto: Sean Aidan Calderbank, Shutterstock.com

V roce 2023 do Velké Británie přišlo 52 530 nelegálních migrantů. 85 procent z nich připlulo na malých člunech.

Reklama

Britská vláda oznámila nový pětibodový plán na snížení imigrace. Jeho součástí je zákaz pracovníkům v oblasti pečovatelství přivést si s sebou rodinu nebo zvýšení minimální mzdy pro pracovníky ze zahraničí.

Článek

Ministr vnitra James Cleverly se od svého nástupu do funkce před třemi týdny dostal pod tlak, aby ukázal, že v otázce imigrace zaujímá tvrdý postoj. Konzervativci jsou také rozzlobeni kvůli poslednímu zmaření deportačního programu do Rwandy i kvůli počtu migrantů, kteří v loňském roce do Velké Británie přišli – 745 tisíc lidí. Informoval o tom web Sky News.

Dnešní pětibodový plán – který je podle Cleverleyho „robustnější“ než jakýkoliv postoj předchozí vlády k migraci – podle webu The Guardian zahrnuje opatření týkající se zdravotnických a pečovatelských víz, víz pro kvalifikované pracovníky, rodinných víz, seznamu nedostatkových profesí a studentských víz.

Zahraniční pečovatelé si nově nebudou moci do země přivést rodinné příslušníky, aby se zamezilo „zneužívání zdravotnických a pečovatelských víz“. Pečovatelské firmy, které budou chtít sponzorovat osoby žádající o vízum, budou muset být regulovány Komisí pro kvalitu péče.

Vláda chce reformou způsobu, jakým mohou lidé pracující v odvětvích s nedostatkem pracovníků žádat o příjezd do Spojeného království, „vyřadit levnou nedostatkovou pracovní sílu ze zámoří“. To bude zahrnovat zrušení 20% slevy uplatňované na minimální mzdu pro osoby, které chtějí získat vízum pro nedostatkové profese.

Minimální hranice pro rodinná víza bude rovněž zvýšena na 38 700 liber, aby se „zajistilo, že si lidé přivedou pouze ty osoby, které dokážou finančně podporovat“. V současné době činí 18 600 liber. „Zastavíme imigraci, která snižuje platy britských pracovníků,“ řekl Cleverly.

V návaznosti na zpřísnění podmínek pro to, kdo si může přivést rodinné příslušníky na studentské vízum, vláda požádá Poradní výbor pro migraci, aby přezkoumal cestu pro absolventy „s cílem chránit integritu a kvalitu vysokoškolského vzdělávání ve Spojeném království“.

Reklama

Doporučované