Hlavní obsah

Británie ztratila kontakt s většinou lidí, které chce deportovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Gene Isenko, Shutterstock.com

Vláda Rishiho Sunaka chce „plán Rwanda“ zahájit v červenci. Ilustrační fotografie.

Ministerstvo vnitra Velké Británie je v současnosti v kontaktu pouze s necelými dvěma pětinami lidí, které plánuje přesunout do Rwandy. Po ostatních pátrají policisté.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministerstvo vnitra Velké Británie ztratilo kontakt s tisíci lidí, kteří by mohli být přesunuti do Rwandy. V současné době je ve spojení pouze s 38 procenty těch, které má v plánu deportovat. Informaci přinesl server The Guardian.

Z více než pěti tisíc lidí, kteří měli být mezi prvními deportovanými, se v současné době úřadům hlásí pouze 2145. Ministryně zdravotnictví Victoria Atkinsová uvedla, že na pátrání po ostatních se budou podílet orgány činné v trestním řízení. „Ministerstvo i policisté jsou na to zvyklí,“ komentovala ztrátu kontaktů. „Orgány mají různé prostředky k nalezení lidí. Budou nalezeni a budou deportováni,“ dodala Atkinsová.

Podle stínového ministra pro migraci Stephena Kinnocka statistiky odhalují „naprostý nedostatek kontroly konzervativců nad azylovým systémem a chaos ve rwandské politice“. „Labouristé mají plán, jak zvrátit kolaps toryů při deportaci a jak rozbít zločinecké gangy odpovědné za pašování,“ uvedl.

„Plán Rwanda“, který má podle britského premiéra Rishiho Sunaka začít v červenci, již dříve odsoudili lidskoprávními aktivisté. Deportace navíc mohou být zpožděny poté, co začnou poslanci vznášet své námitky.

Více o modelu Rwanda:

  • Snaha deportovat uprchlíky do africké Rwandy se táhne britskou politikou už delší dobu. S návrhem přišel kabinet někdejšího britského premiéra Borise Johnsona ve snaze snížit počet migrantů připlouvajících do země. V jeho prosazování pokračovali později i jeho nástupci Liz Trussová a Rishi Sunak.
  • Británie nakonec se Rwandou v dubnu 2022 uzavřela dohodu, na základě níž má africká země výměnou za desítky milionů liber přebírat běžence, kteří do Británie dorazí nelegálním způsobem. Kvůli soudním sporům ovšem dosud do Rwandy neodletěl ani jeden deportační let.
  • Záměr britské vlády posílat migranty do Rwandy od začátku ostře kritizovala celá řada lidskoprávních organizací i opozičních politiků.
  • Britský nejvyšší soud v souladu s odvolacím soudem rozhodl, že posílat žadatele o azyl do africké země je nelegální, jelikož Rwanda nemůže být považována za bezpečnou zemi.

Doporučované