Hlavní obsah

Britská družice mapuje tepelné výkyvy na Zemi. Úspěšně poslala první snímky

Foto: satellitevu.com

Družice HotSat-1 odstartovala s pomocí společnosti SpaceX z Vandenbergovy vesmírné základny v Kalifornii.

Reklama

Satelit sledující infračervené záření s dosud nejvyšším rozlišením, který lidé do vesmíru dostali, přinesl první snímky Země. Majitelé společnosti si od projektu slibují široké využití, zejména v oblasti klimatu.

Článek

Satelit HotSat-1, přezdívaný „teploměr světa“, nese na oběžné dráze komerční tepelný senzor, který umožňuje sledovat povrch Země v největším možném měřítku, jakého kdy bylo takové zařízení schopné. Podle výrobců dokáže rozpoznat horké a studené prvky o velikosti pouze 3,5 metru. Informovala o tom britská BBC.

Na rozdíl od družic, které monitorují Zemi pomocí kamer, které „vidí“ světlo jako naše oči, HotSat-1 sleduje infračervené záření a zaznamenává, kolik tepla vydávají objekty nebo krajina.

V minulých dnech družice odeslala z vesmíru první snímky. Například na snímcích z Las Vegas je vidět, jak ulice a parkoviště přes den akumulují teplo a po setmění ho uvolňují, čímž se zvyšují teploty v nocích.

Foto: satellitevu.com

Rozpálené ulice Las Vegas. Asfalt a beton na silnicích a parkovacích zónách se přes den zahřívají. Tato zadržovaná energie ještě více znepříjemňuje obyvatelům horké noci.

Tepelné mapy HotSat-1 - v podobě statických snímků a krátkých videí - by měly mít široké využití, zejména však v záležitostech týkajících se klimatu, napsala BBC. Umožní například urbanistům pochopit teplotní profily jednotlivých budov, kanceláří a továren, aby mohli snáze identifikovat infrastrukturu, která plýtvá energií a potřebuje lepší izolaci.

Na jiném snímku, který přinesl britský web Sky News, jsou přesně zmapovány fronty plamenů kanadských požárů. Frontami se rozumí rozhraní mezi hořící látkou a látkou, která se v podmínkách požáru připravuje k hoření.

Přesně v těchto situacích může být podle výrobců satelit prospěšný, termosnímky hasičům umožní sledovat, jak se požár pohybuje. Tepelně zaměřená kamera podle společnosti SatVu navíc proniká kouřem, který může u snímků pořízených jinými satelity působit potíže.

Na krátkém videu zveřejněném na síti X je dokonce zřetelně vidět, jak infračervené záření vydává lokomotiva v pohybu centrem Chicaga.

Firma SatVu, která satelit provozuje, uvedla, že snímky jsou významným milníkem v nové éře pozorování Země a monitorování klimatu. Snímky mohou podle společnosti také být použity například k ověření, zda různé provozy či podniky pracují v souladu s klimatickými závazky a průmyslovými předpisy.

„Je to fantastický den. První snímky předčily očekávání a my jsme nadmíru nadšeni. Společnost se na tento okamžik připravovala a nyní jsme skutečně připraveni na komerční provoz, abychom mohli řešit klimatické výzvy,“ řekl Anthony Baker, generální ředitel a spoluzakladatel SatVu.

Podle Sky News společnost plánuje vypustit sedm dalších satelitů. Tím se zvýší objem dat, která může získat, ale také se zkrátí doba mezi přelety nad určitými místy. To znamená, že změny na daném místě budou schopni zachytit rychleji.

Společnost má v příštím týdnu dokončit fázi testování na oběžné dráze a uvedení satelitu do plného provozu. „V té chvíli takříkajíc ‚dostaneme klíče‘ a budeme pak moci sami zadávat družici úkoly a získávat data pro naše zákazníky,“ řekl BBC News Tobias Reinicke, technologický ředitel společnosti SatVu.

Reklama

Doporučované