Hlavní obsah

Když kolabuje zdravotnictví. Britce nabídli císařský řez až týden po termínu

Foto: Leon Neal, Getty Images

Kvůli rozsáhlé stávce lékařů zavádí veřejné nemocnice v podstatě vánoční režim. Snímek z protestu lékařů před jednou z londýnských nemocnic.

Reklama

Nemocnice po celé Anglii ochromila rozsáhlá stávka lékařů. Zdaleka ne první za poslední měsíce. Data ukazují, že se kvůli vlnám protestů muselo odložit nejméně milion vyšetření a operací. Čekací doby se nebezpečně prodlužují.

Článek

Těhotné ženě z Británie lékaři řekli, že by s ohledem na svůj zdravotní stav neměla rodit po termínu. Po dlouhém zvažování se rozhodla, že podstoupí císařský řez. Plány jí ovšem překazila rozsáhlá stávka, která odstartovala v pondělí ráno.

„Mám pocit, že jsem ztratila veškerou kontrolu nad svým porodem,“ uvedla pro server Sky News žena, která si přála zůstat v anonymitě.

Lékaři jí doporučili, aby v termínu podstoupila umělé vyvolání porodu. Po tom, co záležitost probrala se svou porodní asistentkou, se však rozhodla, že si raději nechá v 39. týdnu provést císařský řez.

„Když jsem se rozhodla, cítila jsem obrovskou úlevu,“ popsala žena. Brzy se ale dozvěděla, že císařský řez jí v tomto termínu neprovedou. V nemocnici jí vysvětlili, že většina lékařů bude stávkovat a na pořadu dne budou pouze akutní císařské řezy.

Lékaři ženě nabídli náhradní termín, ve kterém může zákrok absolvovat. Jedná se ovšem o datum zhruba týden po plánovaném termínu porodu. Žena se proto obává, že pokud nezačne rodit včas, bude muset místo zvoleného zákroku kývnout na umělé vyvolání porodu.

Více o britském zdravotnictví:

Britský zdravotnický systém (NHS) je symbolem Spojeného království a závazku poskytovat kvalitní zdravotní péči všem a bez výjimky. Nyní ale zažívá jedno z nejtěžších období ve své historii, dlouhé 75 let.

Organizace Birthrights, která bojuje za bezpečnou porodní péči, varuje, že „odkládání nebo rušení termínů plánovaných císařských řezů bez adekvátní komunikace a náležitého zohlednění individuálních okolností“ je velmi problematické a může mít vážné následky.

V některých případech při něm dokonce, jak tvrdí organizace, dochází k porušení článku 8 Evropské úmluvy o lidských právech. Podle ní z textu vyplývá, že žena má právo rozhodnout se, jakým způsobem chce rodit, byť takto se to v úmluvě výslovně nepíše.

Vánoční režim

Žena, jejíž případ popsal server Sky News, není zdaleka jediným pacientem, kterému rozsáhlá stávka lékařů, do které se zapojily zhruba čtyři pětiny lékařů pracujících v nemocnicích v Anglii, zkomplikovala léčbu.

Podle představitelů NHS England, odnože britské Národní zdravotní služby, se od pondělí do čtvrtka v Anglii téměř zastaví provoz běžných oddělení. Zdravotnická zařízení budou fungovat ve „vánočním“ režimu - v plném počtu zůstanou jen pohotovostní oddělení, jinde bude zastoupení zdravotníků minimální.

Stanice LBC upozorňuje, že se jedná o dosud nejdelší společnou stávku lékařů působících na juniorních pozicích a takzvaných „konzultantů“ (seniorních nemocničních lékařů nebo chirurgů s ukončenou veškerou odbornou přípravou, pozn. red.), kterou NHS England za svou dlouhou existenci zažila.

Stávky zdravotníků

Stávka, která odstartovala v pondělí 2. října, je již osmou, do které se zdravotníci v Anglii od března zapojili s cílem zajistit si lepší platové a pracovní podmínky.

Zároveň se jedná už o druhou společnou stávku lekařů na juniorních a seniorních pozicích za méně než měsíc, upozornil server Al-Džazíra. Zatímco první trvala „pouhých“ 24 hodin, druhá má trvat celkem 72 hodin.

Britská vláda v loňském roce juniorním lékařům nabídla zvýšení platu o 2 %. Odborová organizace BMA si stěžovala, že navýšení neodpovídá úrovni inflace a označila jej za „urážlivé“. Jejich nespokojenost vyvrcholila stávkou v březnu letošního roku. Juniorní doktoři během ní požadovali 35% navýšení, „konzultanti“ si řekli o 12%.

Nyní vláda „konzultantům“ nabídla 6 % a mladším lékařům 8,8 %. Lékaři tuto nabídku odmítli.

Vlastní stávky v minulých měsících zorganizovali také radiologové, fyzioterapeuti, zaměstnanci záchranných služeb či zdravotní sestry. Odborová organizace BMA dříve varovala, že pokud se platové a pracovní podmínky nezlepší, ke stávkám se připojí i specializovaní lékaři.

NHS England původně odhadovala, že kvůli opakovaným stávkám lékařů se musel odložit zhruba milion ambulantních vyšetření a operací. Vedení NHS Confederation ale varuje, že celkový počet by mohl být až dvakrát vyšší.

Podle deníku The Guardian se dá očekávat, že probíhající stávka naruší služby poskytované zdravotnickým systémem ještě více než ty předchozí. Na jeden den, konkrétně se jedná o úterý, se totiž připojí i radiologové, na což doplatí zejména onkologičtí pacienti, kteří nebudou moci podstoupit potřebná vyšetření.

Britská média už v září během jiné lékařské stávky přinášela příběhy pacientů, které opakované posouvání termínu vyšetření zdrtilo.

List Daily Mail například informoval o stavební dělnici z Essexu Lauren Goldingové, která měla jít na vyšetření kvůli závažným bolestem břicha. Kvůli stávce jí termín zrušili. Když jí oznámili, že na nový si může počkat až šest týdnů, zoufalstvím se rozbrečela.

Na vině je vláda, míní odbory

Předpokládá se, že nejnovější stávka vystupňuje tlak na Národní zdravotní službu, která v poslední době zažívá jedno z nejtěžších období ve své historii.

Pacienti si dlouhodobě stěžují na to, že NHS nedostává svému závazku poskytovat všem Britům kvalitní zdravotní péči a na zahájení léčby musejí často čekat déle než dva měsíce (psali jsme zde).

Podle serveru The Independent v současné době na nemocniční ošetření jenom v Anglii čeká rekordních 7,7 milionů lidí. Očekává se, že vlivem stávek se jejich počet ještě zvýší.

Co je NHS?

  • Britská Národní zdravotní služba (National Health Service, NHS) poskytuje bezplatnou zdravotní péči všem občanům Spojeného království, lidem s dočasným pobytem i těm, kteří jsou v zemi pouze na návštěvě. Je financována z daní britských občanů.
  • Systém de facto vznikl během druhé světové války, protože německé nálety zranily mnoho lidí. Britská vláda proto zřídila novou centralizovanou státní zdravotnickou záchrannou službu. Formálně NHS vznikla až v roce 1946, kdy to schválily vláda i parlament.
  • Ve Velké Británii existují tyto systémy čtyři – jeden pro každou zemi Spojeného království. Každý z nich pracuje nezávisle na ostatních a politicky je odpovědný příslušnému orgánu.

Britská zdravotnická asociace (BMA), odborový svaz britských lékařů, tvrdí, že z průzkumu vyplývá, že většina lidí z dlouhých čekacích lhůt viní britskou vládu, nikoliv samotné zdravotníky, ze kterých politici často dělají obětní beránky. Průzkumu se zúčastnilo 1765 lidí.

„Doktoři mají po krk toho, že se jim říká, že problémem NHS jsme my,“ vzkazuje Phil Banfield, předseda rady BMA. „Není fér, aby vláda nadále svalovala vinu za to, že nedokázala řádně zajistit zdroje pro britské zdravotnictví, na doktory a zdravotnické pracovníky,“ dodává.

Vedoucí představitelé zdravotnictví dříve varovali, že stávka zasadí „knokaut premiérovým slibům“. Rishi Sunak v těchto dnech poprvé coby šéf kabinetu a vládnoucí Konzervativní strany vystupuje na výroční konferenci partaje v Manchesteru.

Reklama

Doporučované