Hlavní obsah

Slouží Putinovi, jejich blízcí žijí v luxusu. Evropa na ně chystá bič

Foto: Albina Gavrilovic, Shutterstock.com

EU schválila už deset balíčků protiruských sankcí. (Snímek je ilustrační.)

Reklama

aktualizováno •

Na příbuzné Rusů, kteří čelí sankcím kvůli invazi na Ukrajinu a mají také na válce prospěch, může v budoucnu dopadnout stejný postih.

Článek

/Od našeho zpravodaje v Bruselu/

Na příbuzné Rusů, kteří čelí sankcím kvůli invazi na Ukrajinu a mají také na válce prospěch, může v budoucnu dopadnout stejný postih. Evropská komise připravila právní text mířící na rodinné příslušníky oligarchů a dalších osob spjatých s ruskou agresí.

„Na technické úrovni je to připraveno, je vypracovaný právní mechanismus,“ řekl Seznam Zprávám diplomatický zdroj ze členské země EU, který se účastnil pondělních jednání v Bruselu.

Zatím není jasné, jestli se nové opatření bude schvalovat jako součást dalšího, v pořadí už jedenáctého balíčku protiruských sankcí. Zástupci členských států EU se o jeho finální podobě ještě nedohodli.

„Kdyby se balíček přijímal v horizontu jednoho až dvou týdnů, byl by nesmysl, aby se ty věci zaváděly zvlášť,“ dodal vysoce postavený úředník.

Ministr zahraničí Jan Lipavský, který za Česko pondělní rozhovory o sankcích vedl, se o návrhu vyjádřil jen obecně. Zdůraznil, že opatření musí být dostatečně ošetřeno po právní stránce.

„Umím si představit, že se Evropská unie v blízké době dostane přes sankční režimy i k tomu, jak postihovat i osoby, které profitují,“ řekl ministr novinářům po pondělním jednání šéfů diplomacií unijních států.

Foto: MZV ČR, Seznam Zprávy

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (vpravo) na pondělním jednání šéfů diplomacií v Bruselu.

Důraz na právní kvalitu návrhu vyplývá ze zkušenosti, kterou EU podstoupila po uvalení sankcí na matku šéfa ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina. Unijní soud v březnu tyto sankce zrušil s odůvodněním, že pouhá rodinná vazba na člověka spoluodpovědného za ruskou agresi nestačí k omezení jeho práv na území EU.

V Česku jde o aktuální téma. Protikorupční fond vězněného ruského opozičního politika Alexeje Navalného v uplynulých týdnech upozornil na příbuzné šéfa ruského zbrojního holdingu KTRV Borise Obnosova, kteří se usídlili v Česku.

Obnosovův zeť nakoupil v uplynulých letech v Praze několik nemovitostí. Podle zjištění Seznam Zpráv dostal v tuzemsku ještě před invazí na Ukrajinu trvalý pobyt.

Co zjistil Navalného fond

Ruský občan Rostislav Zorikov je na papíře drobným podnikatelem v tiskařském průmyslu. Přitom skupuje luxusní auta a v Praze si koupil dva nadstandardní byty a později i celý bytový dům.

Státní korporace, které Obnosov už přes dvacet let šéfuje, vyrábí vojenské rakety používané při bombardování Ukrajiny. Na obchodech KTRV se podle dřívějších poznatků ruských novinářů podílejí i firmy, které spoluvlastní Obnosovova dcera, respektive její manžel, kteří bydlí v Praze.

Na skutečnost, že tito lidé nejsou zatíženi sankcemi, upozornila šéfka Navalného fondu Marija Pevčichová. Minulý týden se sešla se zástupci českých vládních a bezpečnostních úřadů a vyzývala je k tvrdšímu postupu vůči Obnosovově rodině a dalším Rusům, kteří mohou žít v Česku a profitovat z války.

Na sankčním seznamu EU přitom zatím není ani samotný Obnosov. Podle ministra zahraničí Lipavského se ale i v tomto ohledu chystá zpřísnění.

Česko podle něj „velmi intenzivně“ prosazuje v evropských institucích pravidlo, aby byl po zapsání vybrané firmy do sankčního seznamu stejným způsobem automaticky postižen i její vrcholový management. „Ti lidé zcela evidentně řídí danou společnost, tak je logické, aby byli také sankcionováni,“ poznamenal Lipavský.

Reklama

Doporučované