Hlavní obsah

Americká kapela si zavařila u Gruzínců, pozvala na pódium „bratra“ Rusa

Foto: Twitter @thekillers

Kapela The Killers na festivalu TC Summer Fest v Minneapolis.

Reklama

Bučení i odchod z koncertu. The Killers během vystoupení v gruzínském městě Ozurgeti vytáhli na pódium ruského fanouška a přítomné vyzývali, aby o sobě smýšleli jako o bratrech a sestrách.

Článek

„Neznáme etiketu této země, ale tenhle chlap je Rus. Nevadí vám, aby sem nahoru přišel Rus?“ zeptal se během úterního koncertu fanoušků Brandon Flowers, frontman americké kapely The Killers. Šlo o součást tradice, kterou skupina provozuje už roky a v jejímž rámci chodí na pódium bubeníci z davu, aby si s ní zahráli píseň For Reasons Unknown.

Tentokrát chtěla skupina udělat radost fanouškovi v gruzínském městě Ozurgeti v regionu Gurie, podle záběrů z koncertu ale tvrdě narazila. I když někteří v reakci na otázku projevili nadšení a tleskali, davem se nesl spíše silný nesouhlas v podobě bučení nebo zdvižených rukou s palci dolů.

Kromě toho, že vůči Rusku a jeho obyvatelům mají lidé ve světě hlasité výhrady kvůli už rok a půl trvající válce na Ukrajině, sama Gruzie má se zemí krvavou zkušenost. Řeč je o válce z roku 2008, v jejímž důsledku zůstaly části země, Abcházie a Jižní Osetie, tedy zhruba 20 % jejího území, pod ruskou kontrolou.

Když tak Flowers vyzýval dav, aby na sebe navzájem mysleli jako na „bratry a sestry“, a ptal se fanoušků, zda ani on není jejich bratrem, když je ze Spojených států, pochopení se v zemi, která v roce 1991 získala vytouženou nezávislost na Sovětském svazu, nedočkal.

Podle zpráv v médiích část fanoušků měla koncert dokonce předčasně opustit.

Kapela, kterou můžete znát například díky písni Mr. Brightside, již na události úterního večera reagovala na sociálních sítích. Ve své omluvě uvedla, že nechtěla nikoho urazit a podle prvotní reakce přítomných se jí prý nezdálo, že fanoušci nejsou s rozhodnutím „v pohodě“.

„Uvědomujeme si, že komentář, který měl naznačit, že všichni posluchači a fanoušci The Killers jsou ‚bratři a sestry‘, mohl být špatně pochopen,“ stojí ve vyjádření. „Nechtěli jsme nikoho naštvat a omlouváme se. Stojíme při vás a doufáme, že se brzy vrátíme.“

Škody už nicméně byly napáchány a některým komentujícím na internetu se nelíbí například to, že kapela ve své omluvě vinu přesouvá i na samotné fanoušky a jejich nepochopení.

Některým se pak nelíbilo ani to, že hudebníci propásli možnost odsoudit válečné zločiny Ruska v Gruzii a na Ukrajině.

Reklama

Související témata:
The Killers

Doporučované