Hlavní obsah

„Budu volit Trumpa,“ řekla Haleyová. Biden by podle ní byl katastrofou

Foto: Ben Von Klemperer, Shutterstock.com

Bývalá americká velvyslankyně při OSN a kandidátka na republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb Nikki Haleyová.

Trumpovi bývalá americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová vzkázala, že by měl tvrdě pracovat na tom, aby si získal přízeň lidí, kteří ji podporovali během primárek.

Článek

Nikki Haleyová, která se do března ucházela o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb, ve čtvrtek sdělila, že svůj hlas dá Donaldu Trumpovi. „Budu volit Trumpa,“ řekla Haleyová, která za Trumpovy administrativy bývala americkou velvyslankyní při OSN. Informovala o tom americká média.

Haleyová ve svém prvním veřejném vystoupení po odchodu z volebního klání uvedla, že Trump jako prezident „nebyl dokonalý“, ale prezident Joe Biden „byl katastrofou“. Biden podle ní dohlížel na „debakl“ v Afghánistánu, „neudělal nic, aby zabránil invazi“ na Ukrajinu, a v poslední době „předhodil Izrael vlkům“.

„Jako volič dávám přednost prezidentovi, který bude krýt záda našim spojencům a hnát k odpovědnosti naše nepřátele. Který by zabezpečil hranice, který by podporoval kapitalismus a svobodu, který chápe, že potřebujeme méně dluhů, ne více dluhů,“ řekla v projevu, který zveřejnila mimo jiné i na sociální síti X.

Pravděpodobnému kandidátovi republikánů v souboji o Bílý dům také vzkázala, že by od něj bylo chytré, kdyby vyšel naproti „milionům lidí“, kteří ji volili v primárkách a podporují ji i nadále, a nedomníval se, že se k němu automaticky přidají. „A opravdu věřím, že to udělá,“ dodala někdejší guvernérka Jižní Karolíny.

Z boje o Bílý dům Haleyová odstoupila začátkem března. Šlo o očekávaný krok poté, co ji exprezident Trump jednoznačně porazil v klíčových primárkách napříč Spojenými státy. Tehdy Trumpa přímo nepodpořila.

Doporučované