Hlavní obsah

„Byl jsem jednou nohou v hrobě.“ Zkušeného speleologa vytáhli z hlubin jeskyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Mustafa Unal Uysal / Anadolu Agency, Profimedia.cz

Americký průzkumník Mark Dickey po vyproštění z jeskyně.

Reklama

Záchranářům se podařilo z jeskyně v Turecku vytáhnout amerického průzkumníka Marka Dickeyho, který na více než týden uvázl v podzemí. Šlo podle nich o jednu z největších a nejsložitějších záchranných operací v podzemí v historii.

Článek

Zkušený americký speleolog vedl průzkumnou misi do jedné z nejhlubších tureckých jeskyní. Poté, co se u něj projevily vážné žaludeční problémy, v ní na více než týden uvázl. Nakonec se jej podařilo díky rozsáhlé záchranné akci vyprostit.

Podle organizátorů se jednalo o jednu z největších a nejkomplikovanějších záchranných operací v podzemí v historii. Podílelo se na ní více než 150 lidí z několika zemí.

„Pořád jsem zvracel krev. Pak jsem začal ztrácet vědomí a dosáhl jsem bodu, kdy jsem si řekl: Nepřežiju,“ popisuje pro stanici BBC své pocity během čekání na pomoc Mark Dickey, který byl jedním z vedoucích týmu mapujícího průchod jeskyní.

Na průzkumnou misi, jejímž cílem bylo mapovat 1276 metrů hluboký jeskynní systém Morca v pohoří Taurus na jihu Turecka, vyrazil Dickey koncem srpna. 2. září se u něj začaly projevovat žaludeční potíže, které vyústily v krvácení do gastrointestinálního traktu. Dickey zůstal uvězněn 1000 metrů pod vstupem do jeskyně.

Turecká vláda ve spolupráci se speleologickou komunitou odstartovala rozsáhlou operaci na jeho vytažení. Jakmile se záchranáři k Dickeymu dostali, poskytli mu krevní transfuzi. Pak ho připoutali na nosítka a začali vytahovat z hlubin.

O záchranné operaci jsme psali zde:

Zkušenému čtyřicetiletému jeskyňáři Marku Dickeymu se během výpravy v jeskyni Morca v pohoří Taurus na jihu Turecka udělalo nevolno. Později zjistil, že má silná vnitřní krvácení v žaludku. Zůstal tak uvězněn 1000 metrů pod vstupem do jeskyně.

Ven z jeskyně se ho záchranářům nakonec podařilo dostat v noci na úterý v 00:37 místního času (23:37 SELČ), oznámila na sociálních sítích Turecká speleologická federace.

Dickey poděkoval všem, kteří se na jeho záchraně podíleli. Kolegové ho popisují coby „vysoce trénovaného jeskyňáře a jeskynního záchranáře“ známého díky svým účastem na mnoha mezinárodních expedicích.

Už dříve tak vzkázal, že si je samozřejmě vědom toho, jak náročné a namáhavé podobné operace jsou. Ve videu z hlubin jeskyně pořízeném ve čtvrtek Dickey řekl, že mu „rychlá reakce turecké vlády“, která mu zajistila potřebnou lékařskou pomoc, zachránila život. „Byl jsem už jednou nohou v hrobě,“ dodal.

Jeskyně Morca se vyznačuje úzkými klikatými chodbami a několika úseky pro slaňování. Záchranáři dříve oznámili, že musí jeskyni připravit na Dickeyho bezpečné vyproštění. Odpálením výbušnin například rozšířili některé průchody a zabezpečili padající kameny.

Reklama

Související témata:

Doporučované