Hlavní obsah

Být gay je „nenormální volba životního stylu“, rozhodli republikáni v Texasu

Foto: Anastasiia Shadrina, Shutterstock.com

Ženy z organizace Free Mom Hugs (Mateřská objetí zdarma) na Pride v texaském Houstonu, snímek ze září 2019.

Reklama

Nový dokument, který schválila texaská republikánská strana, označuje homosexualitu za „nenormální volbu životního stylu“. Strana v textu také podporuje „terapii, která má odstranit nežádoucí přitažlivost ke stejnému pohlaví“.

Článek

Republikánská strana Texasu přijala v sobotu na sjezdu, který se koná každé dva roky, novou tzv. platformu. To je dokument, který určuje politické směřování a program strany.

V té letošní se ale nachází kontroverzní část, která „obsahuje výslovně anti-LGBTQ ideologii“, napsal web Business Insider (BI). Programová listina o 40 stranách obsahuje sekci „Homosexualita a genderové otázky“, v níž se o homosexualitě píše jako o „nenormální volbě životního stylu“.

Podle BI texaští republikáni skrze text vyzývají k boji proti zvláštnímu postavení příslušníků LGBTQ komunit a zároveň k ochraně před trestními sankcemi pro ty, kteří se naopak proti homosexualitě stavějí z „víry nebo přesvědčení“. O dokumentu v sobotu na sjezdu strany v Houstonu hlasovalo 5 100 delegátů.

Podle stanice KUT 90.5 byly na sobotní konferenci zřetelné anti-LGBTQ nálady. Na sjezdu byly podle BI vylepené letáky útočící na LGBTQ komunitu, včetně jednoho, na němž stálo „pozor na homosexuální agendu“.

Chris Halbohn z texaské organizace Log Cabin, která zastupuje členy strany hlásící se k LGBTQ komunitě, prohlásil, že takový dodatek je v politickém programu republikánů z Texasu nadbytečný.

„Existujeme proto, abychom v rámci republikánské strany podpořili hlas, že existuje spousta konzervativních gayů, spousta konzervativních leseb a spousta konzervativních translidí,“ řekl Halbohn v rozhovoru pro Texas Newsroom.

Republikánská strana Texasu se kvůli svému postoji k otázkám LGBTQ stala předmětem kontroverze i z jiného důvodu. Organizaci Log Cabin dokonce texaští republikáni odepřeli možnost mít na sjezdu stánek. To Halbohn odsoudil jako „úzkoprsý“ a „politicky krátkozraký“ krok. V prohlášení organizace varovala, že se strana musí „rozšířit“ o členy LGBTQ komunity, jinak ji čekají volební ztráty.

„Texaská republikánská strana má příležitost hrát klíčovou roli v našem společném vítězství. Slabé vedení, které ohrožuje přitažlivost strany pro novou generaci voličů, by ale mělo přehodnotit své priority,“ uvedl v prohlášení.

David Palmer, který se v rámci organizace Log Cabin stará o komunikaci s veřejností, uvedl, že k odmítnutí nebyl žádný legitimní důvod. „Jedná se o politickou organizaci, nikoliv o církevní skupinu,“ řekl Palmer. „Myslím si, že pravidla Republikánské strany Texasu byla zneužita proti nám, abychom nemohli být na sjezdu přítomni.“

LGBTQ republikánů se zastal i syn bývalého amerického prezidenta Donald Trump mladší. Podle něj nemá smysl útočit na kolegy republikány „Texaští republikáni by měli soustředit svou energii na boj proti radikálním demokratům, místo aby se dostávali do sporu se skupinou homosexuálních konzervativců,“ řekl Trump krajně pravicovému serveru Breitbart.

Jeden z místních zastupitelů Jack Finger však rozhlasové stanici KUT 90.5 řekl, že myšlenky Log Cabin Republicans jsou „upřímně řečeno zlé“. Jejich „ideály zničí naši společnost“, dodal.

Pobouření nedávno také vyvolala baptistická církev v texaském městě Watauga, kterou organizace Southern Poverty Law Center označuje za „anti-LGBT nenávistnou skupinu“. Jeden z pastorů prohlásil, že homosexuálové by měli být „postaveni ke zdi a střeleni do týlu“.

„Dnes ráno jsem naštvaný, protože celá naše země oslavuje nejhorší hřích v Bibli,“ řekl Dillon Awes během kázání s odkazem na oslavy Pride, které každoročně v červnu připomínají komunitu LGBTQ+.

V sobotu republikánští delegáti hlasovali také o jiném bodu platformy, v němž se postavili proti manželství osob stejného pohlaví, napsal web Houston Public Media.

Reklama

Související témata:

Doporučované