Hlavní obsah

Cena kebabu v Německu roste. Vláda čelí tlaku, aby zavedla cenový strop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Rostoucí ceny kebabu v Německu způsobily, že někteří volají po vládní intervenci. Levicová strana Die Linke navrhuje v souvislosti s inflací zastropování cen. Kancléř Olaf Scholz návrh odmítá s tím, že je „neproveditelný“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rostoucí cena döner kebabu vede v Německu k výzvám k zavedení vládního dotačního programu, který by udržel tento oblíbený pokrm, jenž je zasažen inflací, cenově dostupný. Informoval o tom web The Guardian.

Někteří místní politici se podle The Guardianu v poslední době vyjádřili, že cena kebabu je často při rozhovorech s voliči zmiňována jako problém. Kancléř Olaf Scholz si už tak zvykl, že se ho při veřejných vystoupeních ptají na cenu kebabu, že jeho vláda dokonce na sociálních sítích včetně instagramu vysvětluje, že růst cen je alespoň částečně způsoben rostoucími náklady na mzdy a energie.

„Je docela zarážející, že kamkoli přijdu, tak se mě – hlavně mladí – lidé ptají, zda by neměl být zaveden cenový strop na döner kebab,“ prohlásil pak podle The Guardianu Scholz.

Jako poslední se tohoto tématu chopila krajně levicová strana Die Linke, která ve svém návrhu, jenž chce předložit parlamentu, požaduje zavedení cenového limitu, takzvané Dönerpreisbremse. Jde o požadavek podobný tomu, jaký byl v některých částech země zaveden za účelem kontroly vysokých nájmů, tvrdí strana a dodává, že v některých městech již kebab stojí 10 eur (cca 250 Kč). Ještě před dvěma lety to prý byla čtyři eura (cca 100 Kč).

Strana doporučuje maximální cenu 4,9 eura (cca 123 Kč). Mladé lidi, zejména z nižších příjmových vrstev, by pokrm měl stát jen 2,9 eura (cca 73 Kč). Pro ně je totiž podle vyjádření strany kebab každodenním základem. Die Linke dokonce navrhuje, aby každá domácnost dostávala na döner poukázky.

„Cenová brzda kebabu pomůže spotřebitelům i majitelům obchodů s kebabem. Pokud stát přidá na každý kebab tři eura, bude kebabová cenová brzda stát téměř čtyři miliardy,“ prohlásila podle bulvárního deníku Bild Kathi Gebelová, mluvčí pro politiku mládeže strany Die Linke.

Kebab do Německa přivezli turečtí přistěhovalci a přizpůsobili ho místním chutím. Jen v hlavním městě Berlíně se ročně sní asi 1,3 miliardy dönerů, což je asi 400 000 denně. Podle odhadů Die Linke by takový dotační program stál čtyři miliardy eur ročně – objem financí v průmyslu s kebabem v Německu přitom strana odhaduje na sedm miliard eur ročně.

Kancléř Scholz kontrolu cen vyloučil jako „ve volném tržním hospodářství neproveditelnou“. Místo toho pochválil „dobrou práci Evropské centrální banky při snižování inflace“.

Související témata:

Doporučované