Hlavní obsah

Chatovací robot úspěšně zvládl zkoušky na právech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Chatbot ChatGPT uspěl u zkoušek na amerických právech s průměrným výsledkem.

Reklama

Aplikace ChatGPT zvládla kromě zkoušek ze čtyř vysokoškolských předmětů na právech i zkoušku z managementu. Někteří učitelé se obávají, že chatovací robot umožní studentům častěji podvádět.

Článek

Chatovací robot ChatGPT s umělou inteligencí nedávno složil zkoušky ze čtyř předmětů práva na Minnesotské univerzitě a další zkoušku na Wharton School of Business na Pensylvánské univerzitě, informuje americká stanice CNN.

Po vyplnění 95 otázek, kde vybíral správnou odpověď, a 12 otázek formou eseje si chatbot na právech vedl průměrně, získal hodnocení C+. Lépe si vedl při zkoušce z obchodního managementu na Whartonu, kde dosáhl na známky B až B.

Christian Terwiesch, profesor byznysu na Whartonu, ve svém článku, v němž podrobně popisuje výsledky, uvedl, že ChatGPT odvedl „úžasnou práci“, když odpovídal na základní otázky o řízení provozu a analýze procesů. Měl ale problémy s pokročilejšími úkoly a dělal „překvapivé chyby“ v základní matematice.

Výsledky jsou zajímavé i proto, že stále více škol a učitelů vyjadřuje obavy z toho, jaké bude mít ChatGPT dopady na studenty. Mohl by jim otevřít prostor pro častější podvádění při plnění úkolů, upozorňuje CNN.

Od uvedení aplikace na konci listopadu ChatGPT generuje například originální eseje, příběhy a texty písní, vytváří je na základě podnětů od uživatelů. Dokázal také vytvořit abstrakty k odborným textům, které dokonce ošálily některé vědce, a využívají ho i ředitelé firem při psaní e-mailů nebo účetnictví.

Zuckerberga pomluvila vlastní AI

Chatovací robot americké společnosti Meta Platforms o zakladateli podniku Marku Zuckerbergovi říká, že vykořisťuje lidi. Automat reportérovi britské stanice BBC řekl, že Zuckerberg to dělá pro peníze a že je mu to jedno.

Test umělé inteligence měl podle jednoho z profesorů z Minnesotské univerzity Jona Choie prozkoumat potenciál ChatGPT, který by mohl pomoci právníkům v jejich praxi a studentům při zkouškách, ať už to jejich profesoři povolí, nebo ne.

„ChatGPT měl potíže s nejklasičtějšími složkami zkoušek na právnické fakultě, jako je rozpoznání potenciálních právních problémů, a hlubokou analýzou aplikující právní pravidla na fakta z případu,“ řekl Choi.

„ChatGPT by však mohl být velmi užitečný při vytváření prvního návrhu, který by student mohl následně vylepšit.“ Podle něj by se z těchto asistentů s umělou inteligencí mohl v budoucnu stát užitečný nástroj.

Ne všude ovšem k chatovacím robotům přistupují s nadšením. Například veřejné školy v New Yorku a Seattlu již ve svých sítích a zařízeních zakázaly studentům a učitelům ChatGPT používat.

Reklama

Související témata:

Doporučované