Hlavní obsah

Chůva Fine vede herce do stávky. Může ochromit Hollywood

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tinseltown, Shutterstock.com

Živelná gestikulace a neskrývané emoce. Tak vypadal čtvrteční projev americké herečky a odborářky Fran Drescherové k situaci herců v Hollywoodu. Archivní snímek.

Reklama

Od populárního sitcomu k odborářce zodpovědné za osud 160 tisíc amerických herců. Fran Drescherová ve čtvrtek definitivně vyrazila do boje proti vlivným filmovým studiím a streamovacím platformám. Žádá lepší podmínky pro herce.

Článek

„My jsme tu oběti… Jsem šokovaná tím, jak se k nám chovají lidé, se kterými pracujeme. Je to nechutné. Styďte se.“

Tato slova před zraky kamer ve čtvrtek přednesla americká herečka známá milionům lidí po celém světě jako slečna Fine z kultovního devadesátkového sitcomu Chůva k pohledání, v originále The Nanny.

„Oči celého světa a zejména oči nás pracujících jsou upřeny na nás…To, co se nám děje, je důležité. To, co se nám děje, se děje ve všech oblastech práce,“ burácela v současnosti pětašedesátiletá Fran Drescherová.

Od nejznámější role se objevila v několika dalších sitcomech a propůjčila také svůj hlas postavě Eunice v sérii animovaných filmů Hotel Transylvánie. Tentokrát by ale mohla všechny své dosavadní úspěchy zastínit.

Populární herečka je totiž zároveň odborovým předákem. Stojí v čele Cechu herců stříbrného plátna - Federace amerických televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA). Organizace sdružuje i velké hollywoodské hvězdy.

Ze zmíněné pozice Drescherová vede za herce jednání se studii při stávce, jejíž spuštění ve čtvrtek oznámili (více zde). Herečky a herci se tak přidali po bok hollywoodských scenáristů. Právě na ní tak bude stát osud 160 tisíc lidí, kteří jsou součástí odborů, píše americký deník The New York Times (NYT).

Stávka hollywoodských scenáristů

Hollywoodští scenáristé žádají vyšší odměny. A odmítají práci s umělou inteligencí.

Odborová vůdkyně Drescherová v zásadním projevu zdůraznila, že jsou herci ze strany filmových studií „marginalizováni, znevažováni a zneuctíváni“. A to všechno ve chvíli, kdy podle ní vedení Hollywoodu „přichází o peníze, zleva i zprava, když dává stovky milionů dolarů svým generálním ředitelům“.

Podobně jako scenáristé i herci protestují především za lepší podmínky ze strany Aliance filmových a televizních producentů, která sdružuje největší filmová studia a streamovací platformy Hollywoodu, včetně Amazonu, Netflixu, Sony nebo Paramountu.

Vyžadují například vyšší odměny, vyšší podíl na zisku, lepší pojištění nebo záruky týkající se umělé inteligence. Mají totiž obavu, že jejich profesi ohrožují stále se vyvíjející nástroje umělé inteligence. Nesouhlasí také s tím, že jejich odměny ukrajují streamovací platformy, uvádí ČTK.

Zatímco u scenáristů byly v průběhu let stávky za lepší podmínky častější, herci do ní v tak velké míře vstoupili poprvé od roku 1960.

„Právě teď stojí (vedení studií a streamovacích platforem) na špatné straně dějin… Stojíme solidárně v bezprecedentní jednotě. Naše odbory, naše sesterské odbory a odbory na celém světě stojí při nás,“ řekla dále v projevu Drescherová.

Protest vedený někdejší prostořekou chůvou by mohl zkomplikovat natáčení i hollywoodských trháků, jako jsou pokračování Avatara nebo Gladiátora. Plány možná budou muset změnit i pořadatelé velkých událostí, např. předávání cen Emmy nebo komiksového festivalu Comic-con, píše britská BBC.

Herci v době stávky nejen, že nesmějí natáčet, ale ani se nesmí podílet na propagaci již natočených filmů. Proto například ještě ve čtvrtek Cillian Murphy, Matt Damon a Emily Bluntová předčasně opustili londýnskou premiéru snímku Oppenheimer. Pokud by stávka trvala delší dobu a herci zůstanou jednotní, studia můžou být ochromená.

„Antikapitalistka“

„Slečna Fine“ se podle NYT vyjadřuje k „chamtivosti korporací“ dlouhodobě. Například v roce 2016 zveřejnila na svém Instagramu komentář „Zastavme chamtivost kapitalistů hned“.

O rok později o ní New York Magazine zveřejnil článek s titulkem „Vaší novou nejoblíbenější ikonou antikapitalismu je Fran Drescherová“.

„Nejsem proti vydělávání peněz, nechápejte mě špatně. Nemyslím si, že vydělávání peněz je samo o sobě špatná věc. Ale musí to odpovídat spektru toho, co je skutečnou hodnotou,“ cituje její tehdejší slova pro časopis Vulture britský deník The Guardian.

Drescherová se stala hlavní zástupkyní herců v odborech po vyhroceném boji s hercem Matthewem Modinem v roce 2021.  V této roli si dává především za cíl odbory sjednotit.

Zda se herci do stávky přidají, nicméně od začátku nebylo jasné. Ještě v druhé polovině června to vypadalo, že by se Drescherová mohla s vedením Hollywoodu na lepších podmínkách pro herce dohodnout, uvádí NYT.

„Chci vás jen ujistit, že vedeme nesmírně produktivní jednání, která jsou zaměřena na všechny zásadní otázky, které jste nám řekli, že jsou pro vás nejdůležitější… Stojíme pevně na nohou a dosáhneme zásadní dohody,“ uvedla tehdy herečka oblečená ve vojenské bundě.

Sto let nápisu Hollywood

Symbol továrny na sny byl vztyčen jako docela obyčejná reklama na sídliště. Nápis Hollywood, který se tyčí na jižním svahu hory Mount Lee nad kalifornským Los Angeles, je dodnes symbolem filmového průmyslu.

O pár dnů později nicméně víc než tisícovka herců, včetně hvězd, jako jsou Meryl Streepová nebo Jennifer Lawrencová, podepsala dopis adresovaný vedení odborů. Vyzývala, aby se předáci nespokojili s ničím menším než zásadními změnami. Svůj podpis připojila i Drescherová.

Nevoli pak u některých členů odborů herečka vyvolala v pondělí, když se účastnila opulentní přehlídky módního domu Dolce & Gabbana v italské Puglii. Zatímco se domnívali, že její účast je v kontextu dění v Hollywoodu nevhodná, vedení odborů se za ni postavilo s tím, že je „ambasadorkou značky“ a odbory o její cestě věděly.

„Byla to především práce… Tři hodiny denně mě líčili a dělali mi vlasy. Chodila jsem na podpatcích po dlažebních kostkách. Takové věci jsou práce. Ne zábava,“ reagovala samotná herečka.

Herecké odbory v minulosti vedly dokonce ještě větší hvězdy než Drescherová. Do stávky kdysi zavelel i bývalý americký prezident Ronald Reagan. Odborovými předáky byli i dvojnásobná držitelka Oscara Patty Dukeová nebo filmový představitel Bena Hura Charlton Heston.

Reklama

Doporučované