Hlavní obsah

Čína hlásí desítky případů nákazy nově objeveným virem

Foto: Shutterstock.com

Jaké jsou symptomy viru Lang-ja?

Reklama

Vědci v Číně pozorně sledují nově identifikovaný virus Lang-ja. Dosud zaznamenali desítky případů nákazy. Předpokládá se, že virus, mezi jehož příznaky patří horečka, únava, kašel a bolesti svalů, se přenesl na lidi ze zvířat.

Článek

Téměř tři desítky lidí se v Číně nakazily nově identifikovaným virem, který pochází ze stejné rodiny jako smrtící viry Nipah a Hendra. Podle agentury Bloomberg ale neexistují žádné důkazy, že by se tento patogen mohl přenášet z člověka na člověka.

Virus, pojmenovaný Lang-ja neboli LayV, byl objeven díky systému včasné detekce u lidí s horečkou, kteří byli v nedávné minulosti vystaveni kontaktu se zvířaty ve východní Číně. Podle vědců se virus pravděpodobně přenesl na člověka ze zvířat.

Pacienti, kteří byli převážně zemědělci, hlásili únavu, kašel, ztrátu chuti k jídlu a bolesti, přičemž u několika z nich se objevily abnormality krevních buněk a známky poškození jater a ledvin. Všichni nemocní nicméně přežili.

Podle vědců z Pekingu, Singapuru a Austrálie je k lepšímu pochopení viru zapotřebí dalšího výzkumu.

Nový henipavirus Lang-ja byl poprvé objeven v severovýchodních provinciích Šan-tung a Che-nan koncem roku 2018, ale vědci jej oficiálně identifikovali až minulý týden. Počáteční zkoumání viru bylo popsáno v textu, který vědci z Číny, Singapuru a Austrálie zveřejnili v časopise NEJM.

Wang Lin-fa, spoluautor článku v časopise NEJM, řekl státnímu deníku Global Times, že případy nákazy virem Lang-ja „nebyly dosud smrtelné, ani velmi vážné“ a že „není třeba vyvolávat paniku“.

Mohlo by vás zajímat

Rychlost evoluce koronaviru, který se před více než dvěma lety rozšířil z Číny, je fascinující i varovná zároveň. SARS-CoV-2 nashromáždil za krátkou dobu řadu mutací, které z něj nyní dělají jeden z nejinfekčnějších lidských patogenů na planetě.

Není jasné, zda se virus může přenášet mezi lidmi

Většina z 35 případů se vyskytla u zemědělců, mezi dalšími nakaženými osobami byli i zaměstnanci továren.

„Sledování kontaktů devíti pacientů s 15 rodinnými příslušníky neodhalilo žádný přenos LayV v blízkém kontaktu. Náš vzorek byl ale příliš malý na to, abychom mohli určit, zda dochází k přenosu z člověka na člověka,“ konstatovali vědci.

Vědci testovali volně žijící zvířata a zjistili virovou RNA LayV u více než čtvrtiny z 262 testovaných křečků, „což naznačuje, že křeček může být přirozeným rezervoárem viru“. Virus byl zjištěn také u 2 procent domácích koz a 5 procent testovaných psů.

Tchajwanské Centrum pro kontrolu nemocí (CDC) v neděli oznámilo, že bude provádět sekvenování genomu a zavede určitá opatření pro dohled nad virem. Informovala o tom tchajwanská tisková agentura Central.

Analýza

Čínská „bezcovidová“ strategie je škodlivá nejen pro Čínu, ale i pro velkou část zbytku světa. Ovšem země nemůže tuto strategii jen tak opustit, dokud nenapraví velkou chybu své očkovací kampaně.

Náměstek generálního ředitele tchajwanského CDC Čchuang Jen-s'ang na tiskovém brífinku uvedl, že agentura zkoumá cesty, jakými dochází k přenosu viru. Rovněž bude spolupracovat s Radou pro zemědělství na zkoumání podobných onemocnění u těch druhů zvířat, které se na Tchaj-wanu vyskytují.

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je přenos viru ze zvířete na člověka příčinou více než šesti z deseti známých infekčních onemocnění. Většinou tyto viry vymírají, aniž by měly větší dopad.

V důsledku pandemie covidu-19 však nyní existuje více sledovacích systémů, které zachycují nové patogeny. Odborníci na infekční nemoci nicméně již dlouho varují, že klimatická krize riziko přenosu virů ze zvířat na člověka zvýší, poznamenal The Guardian.

Reklama

Doporučované