Hlavní obsah

Čína údajně sledovala kanadského poslance, aby ho svedla na „správnou“ cestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Čínský prezident Si Ťin-pching a kanadský premiér Justin Trudeau.

Reklama

Vztahy mezi Čínou a Kanadou vřou. Země se zapletly do další diplomatické roztržky poté, co si Ottawa předvolala velvyslance Pekingu. Viní Čínu ze sledování kanadského poslance s cílem ho odradit od „protičínských postojů“.

Článek

Kanada zvažuje vyhoštění čínských diplomatů kvůli eskalující kauze odhalující prosazování vlivu Pekingu ve vysokých patrech tamní politiky. Kanadská bezpečnostní služba (CSIS) totiž přišla se zjištěním, že kanadský poslanec Michael Chong a jeho rodina žijící v Hong Kongu se stali cílem sledování, které mělo politika odradit od „protičínských postojů“, popsala stanice BBC.

Politik již dříve obvinil Peking z porušování lidských práv a předložil v parlamentu návrh, který by označil zacházení Číny s ujgurskou menšinou za genocidu. Na sledování politika a jeho rodiny se měl podle zjištění CSIS podílet i diplomat na čínském konzulátu v Torontu Čao Wej.

„Nebudeme tolerovat žádnou formu zahraničního vměšování,“ řekla podle deníku The Guardian k případu kanadská ministryně zahraničí Mélanie Jolyová, která si předvolala čínského velvyslance. Podle ní je možné sledování politika naprosto nepřijatelné. „Všechny možnosti včetně vyhoštění diplomatů zůstávají na stole, neboť zvažujeme důsledky tohoto chování,“ dodala.

Peking obvinění označil za „samoúčelnou politickou frašku“. Čínské velvyslanectví v zahraničí ve svém prohlášení pro BBC uvedlo, že velvyslanec během setkání s kanadskými představiteli „důrazně protestoval“ proti hrozbě vyhoštění čínských diplomatů. „Čína se vždy držela zásady nevměšování do vnitřních záležitostí jiných zemí.“

Vztahy zemí komplikují i další kontroverze

Po odhalení existence čínských falešných „policejních“ stanic a vykázání těžebních společností řeší Kanada další čínský problém. Peking měl v roce 2019 ovlivňovat federální volby.

Vláda nedělá k zastavení Číny dost, zní z opozice

Kvůli kauze panuje nevraživost i mezi kanadskou politickou scénou. „Stejně jako mnoho Kanaďanů mám rodinu v zahraničí. (Čína) se zaměřuje na rodiny mimo tuto zemi, aby zastrašila a donutila k něčemu Kanaďany zde, což je vážná, národní hrozba,“ uvedl ve svém prohlášení Chong.

Navzdory tomu diplomat podezřelý ze sledování na konzulátu zůstává, což podle politika svědčí o tom, že kanadská vláda v čele s premiérem Justinem Trudeauem neudělala pro situaci dostatek.

„Pokud tento postup nepřijmeme, v podstatě vystavujeme obří plakát pro všechny autoritářské státy na celém světě, který říká, že jsme otevřeni zahraničním aktivitám, které jsou zaměřeny proti kanadským občanům, a tyto aktivity můžete provádět s nulovými následky,“ řekl Chong směrem k ministryni zahraničí.

Trudeau uvedl, že se o problému dozvěděl až po jeho zveřejnění v médiích. „CSIS dospěla k závěru, že se nejedná o něco, co by bylo třeba řešit na vyšší úrovni, protože to není dostatečně závažné znepokojení,“ poznamenal ve středu kanadský premiér.

Obvinění související se špehováním politika přicházejí v období, kdy kanadsko-čínská diplomacie už tak čelí problémům. CSIS totiž na konci minulého roku přišla s informací, že se Peking snažil ovlivnit výsledek kanadských federálních voleb v letech 2019 a 2021, připomněla stanice CNN. Zjištění poukázalo na „tajnou síť“ kandidátů podporovaných Čínou, kteří měli být zastoupeni i v těch nejsilnějších stranách.

Na základě toho Trudeau zahájil vyšetřování čínského vměšování do voleb a obvinil Peking z hraní „agresivní hry“ s demokraciemi a cílení na kanadské instituce.

„Peking jim měl posílat peníze, čínští agenti pak působili jako jejich poradci v kampani,“ popsala stanice Global News. V jednom případě šlo dokonce o finanční injekci ve výši 250 tisíc kanadských dolarů (asi 4,5 milionu korun) prostřednictvím kanceláře poslance provincie Ontario.

Už tehdy měl podle Global News operaci řídit čínský konzulát v Torontu, který se také snažil umístit agenty do kanceláří úřadujících poslanců ve snaze ovlivnit politiku.

Reklama

Související témata:

Doporučované