Hlavní obsah

Čínský magnát po kritice režimu utekl. Teď se po letech zjistilo kam

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel čínské společnosti Alibaba Jack Ma kdysi býval nejbohatším mužem Číny.

Reklama

Před dvěma lety se téměř vytratil z veřejného života, teď média odhalila, kde se nachází. Čínský podnikatel se po tom, co Peking vyhlásil válku technologickým gigantům, uklidil s rodinou do Japonska.

Článek

Zakladatel společnosti Alibaba a kdysi nejbohatší podnikatel v Číně Jack Ma se už téměř šest měsíců s rodinou ukrývá v japonském Tokiu. Z Číny utekl, když Peking rozpoutal sérii represí proti nejmocnějším podnikatelům v zemi. Kde se nachází, odhalil deník The Financial Times.

Z očí veřejnosti se Ma téměř vytratil už před dvěma lety po tom, co na summitu v Šanghaji otevřeně kritizoval čínské regulační úřady za jejich přísný postup vůči tamním technologickým společnostem.

Čína v posledních letech dostala strach, že velké technologické společnosti v zemi získávají až příliš velkou moc. Řadu nejvlivnějších podnikatelů obvinila z toho, že svou rozbujelou činností snižují úroveň hospodářské soutěže, píše server The Japan Times.

Společnost Alibaba se stala hromosvodem hněvu Pekingu vůči velkým technologickým firmám poté, co Ma obvinil regulační orgány, že potlačují inovace. Jeho výroky údajně tehdy rozzlobily i samotného čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který se nyní musí vypořádávat s rozsáhlými protesty proti přísným covidovým opatřením.

Obě společnosti, které Ma založil (Ant Group a Alibaba Group), se od té doby setkaly s řadou regulačních překážek. Společnosti Ant Group čínské úřady zrušily první veřejnou nabídku akcií v přepočtu ve výši asi 867 miliard korun. Alibaba pak dostala minulý rok rekordní pokutu v přepočtu ve výši asi 66 miliard korun za zneužívání antimonopolních pravidel.

Čínou v současné době zmítají rozsáhlé protesty

Bezprecedentní. Největší od roku 1989. Tak odborníci hodnotí vlnu proticovidových protestů šířící se čínskými městy. Sílu na svržení Si Ťin-pchinga však nemají, a nakonec zřejmě vyšumí.

Zprávy o tom, kde se Ma nachází, byly od doby, kdy zmizel z čínského veřejného života, kusé. Spatřen byl mezitím v několika cizích zemích, včetně Španělska nebo Nizozemska. Podle deníku The Financial Times se tím snažil vyhnout přísným protipandemickým restrikcím v zemi i tlaku, který na něj vyvíjela čínská vláda po tom, co projevil nesouhlas.

Zájem o umění a udržitelnost

O tom, jaký život Ma v Tokiu vede, se toho ví jen málo. Na veřejnosti se příliš neobjevuje a informace o svém osobním životě drží v tajnosti.

Podle zdrojů, které vědí, kde se nachází, Ma v Japonsku navštěvuje lyžařská střediska či termální prameny. Jezdí také na pravidelné výlety do Spojených států či Izraele.

Maův společenský život v Tokiu se točí okolo několika málo soukromých klubů. Jeden z nich se nachází v centru tokijské luxusní čtvrti Ginza a platí za místo setkávání bohatých čínských podnikatelů, kteří přesídlili do Japonska.

Lidé, kteří se pohybují v oblasti japonského moderního umění, tvrdí, že z Maa se stal v Japonsku také vášnivý sběratel umění. Počátky jeho zájmu o umění ovšem jeho přátelé datují už do doby, kdy žil v Číně. Uvádí, že podnikatel si po tom, co se stáhl z veřejného života, začal krátit čas malováním akvarelů.

Podle dalších využil Ma pobyt v Japonsku, aby rozšířil své podnikatelské portfolio nad rámec Alibaby a Antu a začal se zajímat také o oblast udržitelnosti. V obou společnostech, které založil, postupně předal otěže nové generaci vedoucích pracovníků.

Reklama

Související témata:

Doporučované