Hlavní obsah

Čínští komunisté za podivných okolností odstavili už druhého ministra

Čínští komunisté za podivných okolností odstavili už druhého ministra.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Čínský ministr obrany Li Šangfu se dva měsíce neobjevil na veřejnosti, spekulovalo se o jeho vyšetřování kvůli korupci. Teď ho Peking bez udání důvodu odvolal.

Článek

Peking po dvou měsících, co se ministr obrany Li Šangfu, neobjevil na veřejnosti, oznámil jeho odvolání. Důvod ale čínští komunisté nezveřejnili, upozorňuje hongkongský server South China Morning Post (SCMP). Jméno jeho nástupce zatím není známé.

Jde o druhou podivnou výměnu na důležitém vládním postu od doby, kdy čínský prezident Si Ťin-pching na konci roku bezprecedentně posílil svou moc, když si zajistil třetí volební období v čele komunistického režimu. V červenci totiž také po delší nepřítomnosti skončil šéf diplomacie Čchin Kang, důvody nejsou známé dodnes.

Li byl naposledy viděn v Pekingu 29. srpna, kdy přednesl hlavní projev na bezpečnostním fóru s africkými zeměmi. Předtím absolvoval jednání na vysoké úrovni během cesty do Ruska a Běloruska, přiblížila v září stanice Al-Džazíra. Náhlá zmizení vysokých čínských představitelů z veřejného života jsou nicméně často vnímána jako potenciální známky problémů.

Čínské vedení konec ministra obrany oznámilo jen několik dní před očekávaným příjezdem delegace z amerického Pentagonu do Pekingu na regionální bezpečnostní fórum. Rozhovory na vysoké armádní úrovni mezi USA a Č9nou už delší dobu stojí, připomíná SCMP.

„Narozdíl od svých protějšků na Západě jsou ale čínští ministři zahraničí a obrany především vykonaveteli politiky, ne hlavní tvůrci rozhodnutí,“ poznamenává hongkongský deník.

Jaké jsou rusko-čínské vztahy?

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil Peking, kde si opět „padl“ do náručí s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Vztah dvou velmocí se ale na pozadí války na Ukrajině prohlubuje v neprospěch Moskvy.

Liovo stažení z veřejnosti vyvolalo spekulace už před dvěma měsíci zejména kvůli zmíněné červencové výměně ministra zahraničí. V posledních měsících došlo také k otřesům ve vedení raketových sil Lidově osvobozenecké armády.

Americký deník The Washington Post v září, když se o Liově osudu začalo spekulovat, s odkazem na své zdroje napsal, že nepřítomnost ministra souvisí s obviněním z korupce v souvislosti s jeho předchozí funkcí šéfa vojenských zakázek. Deník The Financial Times pak uvedl, že Spojené státy se domnívají, že Li byl zbaven svých povinností a je vyšetřován čínskými úřady.

65letý Li byl do své funkce jmenován v březnu. Čínský ministr obrany se zabývá především obrannou diplomacií a nevelí bojovým jednotkám. Na veřejnosti je méně viditelný než ministr zahraničí, který se často objevuje ve státních médiích.

„Liovo zmizení, které následovalo tak krátce po Čchinovi, vypovídá o tom, jak záhadná může být čínská elitní politika pro okolní svět. Čína pod vedením (prezidenta) Si prostě necítí potřebu světu vysvětlovat,“ řekl v září agentuře Reuters Alfred Wu, docent na Lee Kuan Yew School of Public Policy v Singapuru.

Čchin Kang stál v čele čínské diplomacie pouze sedm měsíců. Ve funkci ho nahradil jeho předchůdce Wang I.

Čchinův rychlý vzestup v komunistické straně se přisuzoval částečně jeho dobrým vztahům s prezidentem Si Ťin-pchingem, takže jeho odvolání po pouhých sedmi měsících ve funkci vyvolalo řadu otázek. Čínští představitelé původně tvrdili, že Čchinova nepřítomnost na veřejnosti byla způsobena zdravotními důvody.

Reklama

Doporučované