Hlavní obsah

Clinton, Trump i princ Andrew. Soud odtajnil jména s Epsteinovým cejchem

Foto: Davidoff Studios, Getty Images

Zleva: Melania Trumpová, britský princ Andrew, finančníkova známá Gwendolyn Becková a Jeffrey Epstein v roce 2000 na večírku ve floridském resortu Donalda Trumpa Mar-a-Lago.

Reklama

Na veřejnost se oficiálně dostala totožnost lidí, jejichž životy se protnuly se životem finančníka Jeffreyeho Epsteina, který byl obviněn ze sexuálního obtěžování a obchodování s lidmi.

Článek

První várka dříve zapečetěných soudních dokumentů týkajících se Jeffreyho Epsteina spatřila světlo světa. Americký finančník se před svou smrtí v roce 2019 přiznal k podněcování nezletilých k prostituci a čelil obvinění ze zneužívání a obchodování s lidmi. Jeho kauza ale dodnes hýbe nejvyššími politickými a společenskými patry nejen ve Spojených státech.

Zatím jde pouze o 40 dokumentů z celkových 250, které by se nakonec měly odtajnit. Na 950 stranách textů se ale objevují jména těch, kteří byli na finančníka napojeni.

Jak již v prosinci informoval newyorský soud, když odůvodňoval své rozhodnutí dokumenty odtajnit, většinu informací se veřejnost už dozvěděla prostřednictvím médií. Seznam Zprávy připravily přehled toho, co byste o celé kauze i samotném Epsteinovi měli vědět.

Kdo se v dokumentech objevil?

Většina prominentních jmen, která se v dokumentech objevují, je již nějakým způsobem s Epsteinem spojena - ať už kvůli obviněním z protiprávního jednání nebo kvůli tomu, že létali jeho letadly, navštívili některé z jeho domů, či se setkali na různých akcích. Někteří z nich byli přímo zmíněni během trestních procesů a v některých případech se jména objevují například pouze v seznamech potenciálních svědků.

Za zmínku stojí například americký exprezident Bill Clinton či spoluzakladatel společnosti Microsoft Bill Gates. Ten podle svých slov zpětně lituje, že s finančníkem vůbec trávil čas a jeho cílem prý bylo jen získání dalších peněz na řešení globálních zdravotních problémů.

Na seznamu je i ředitel CIA William Burns, který prý s Epsteinem žádný vztah neměl, ale několikrát se s ním setkal. Padlo i jméno dalšího exprezidenta Donalda Trumpa, ale ani u něj se v souvislosti s Epsteinem nemluví o žádném konkrétním obvinění.

Zmíněni jsou například i zpěvák Michael Jackson nebo iluzionista David Copperfield. Jedna z žen, která Epsteina obvinila, podle BBC tvrdila, že se s nimi prostřednictvím finančníka setkala, ale neobvinila je z žádných přečinů.

Dalším známým jménem je například modelka Naomi Campbell, jejíž jméno se podle deníku The Wall Street Journal po roce 2008 objevovalo v Epsteinových diářích, jedna z Epsteinových obviněných s ním dokonce jela na její akci v Paříži.

Co jsou zveřejněné dokumenty zač?

Odtajněné dokumenty jsou součástí žaloby, kterou v roce 2015 podala Virginia Giuffreová, jedna z Epsteinových obětí, na finančníkovu bývalou přítelkyni Ghislaine Maxwellovou. Ta mu podle rok a půl starého rozsudku pomáhala třeba se sexuálním vykořisťováním nezletilých osob, nyní si odpykává trest 20 let za mřížemi.

Maxwellová podle Giuffreové umožnila její sexuální zneužívání a s podnikatelem ji mimo jiné naváděli k sexu s princem Andrewem a několika dalšími prominentními muži. Britský princ tato obvinění popřel, později však finančně urovnal žalobu, kterou na něj Giuffreová podala.

Více o Maxwellové a princi Andrewovi

V procesu s Ghislaine Maxwellovou vypovídalo několik Epsteinových obětí. Jedna z nich se do spárů finančníka Jeffreyho Epsteina měla dostat již ve svých 14 letech a do jejího zneužívání se měla zapojit právě i jeho spolupracovnice.

Osmatřicetiletá Virginia Giuffreová v roce 2021 obvinila britského prince Andrewa, že ji fyzicky a sexuálně napadl, když ji jako nezletilou nabízel k sexu finančník Jeffrey Epstein. V únoru roku 2022 se dohodli na finančním vyrovnání.

Žaloba Giuffreové proti Maxwellové byla v roce 2017 urovnána, novináři se ale obrátili na soud s cílem získat přístup k soudním dokumentům.

V následujících letech soud zveřejnil tisíce stran záznamů, nynější várka ale zůstala zapečetěná kvůli obavám o právo na soukromí Epsteinových obětí a dalších lidí, jejichž jména se během soudního sporu objevila, přestože se na jeho zločinech nepodíleli.

Kdo je Jeffrey Epstein?

Epstein je dnes známý hlavně jako registrovaný sexuální delikvent, ve své době však byl vlivným finančníkem a byl známý pro své styky s celebritami, politiky či miliardáři. Mračna se nad ním stáhla v roce 2005, kdy byl zatčen kvůli obvinění, že platil čtrnáctileté dívce za sex.

Přestože desítky dalších nezletilých dívek popsaly podobné sexuální zneužívání, Epstein si za mřížemi nakonec odseděl jen 13 měsíců, a to v programu, který vězňům umožňuje i nadále vykonávat jejich práci. Někteří slavní tehdy Epsteina sice zavrhli, včetně bývalých amerických prezidentů Billa Clintona a Donalda Trumpa, mnozí po jeho boku ale vytrvali.

Na Epsteinův skandál se však nezapomnělo a v roce 2019 po textech deníku Miami Herald federální prokuratura v New Yorku obvinila podnikatele z obchodování se sexem. Nedlouho poté, co byl zatčen, ale Epstein ve vězení spáchal sebevraždu (více zde). Jeho smrt pak vzbudila vlnu kontroverzí a dala vzniknout řadě konspiračních teorií.

Reklama

Doporučované