Hlavní obsah

Viceprezidentka Harrisová projela loni 6. ledna jen pár metrů od bomby

Foto: Profimedia.cz

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová na tiskové konferenci (ilustrační snímek).

Reklama

Kolona Harrisové vjela do sídla DNC kolem 11:30 dopoledne místního času a mířila na parkoviště u lavičky, u níž byla později nalezena bomba. Ke zneškodnění bomby byli použiti roboti. Bílý dům zprávu nekomentoval.

Článek

Současná americká viceprezidentka Kamala Harrisová projela v den loňského útoku na Kapitol kolem místa, kde byla umístěna trubková bomba. Bylo to v blízkosti sídla Celostátního výboru Demokratické strany (DNC), kam Harrisová mířila. Informovala o tom zpravodajská stanice CNN, podle níž jde o další příklad bezpečnostního selhání z loňského chaotického 6. ledna.

O tom, že Harrisová byla delší dobu v blízkosti nálože se dosud neinformovalo. Ten den vnikli do sídla Kongresu stoupenci končícího prezidenta Donalda Trumpa ve snaze znemožnit potvrzení výsledků voleb.

CNN zjistila od několika zdrojů, že kolona Harrisové vjela do sídla DNC kolem 11:30 dopoledne místního času a mířila na parkoviště u lavičky, u níž byla později nalezena bomba. Podle CNN se o přítomnosti nynější viceprezidentky v DNC objevily zprávy až letos, když se mluvilo také o evakuaci političky z místa.

Z interní zprávy policie Kapitolu vyplývá, že nejmenovaná „chráněná osoba“ byla z budovy DNC odvedena v 13:14, tedy sedm minut poté, co policie začala bombu prověřovat. Podle CNN byla touto osobu Harrisová. V době, kdy o tom web Politico poprvé informoval, nebylo známo, jak dlouho se v budově zdržovala.

Zdroj z bezpečnostních složek, který byl s událostí obeznámen, sdělil CNN, že americká tajná služba, která byla toho dne zodpovědná za ochranu Harrisové, před jejím příjezdem prohledala vnitřek budovy, příjezdovou cestu, parkoviště, vchody i východy. Zdroj uvedl, že Harrisová byla evakuována náhradní cestou, mimo dosah bomby.

Harrisová a zvolený prezident Joe Biden měli v době před inaugurací přidělenu ochranu tajné policie. Její agenti měli před příjezdem budoucí viceprezidentky zabezpečit sídlo DNC a přilehlé prostory. CNN uvedla, že to, že byla Harrisová poměrně dlouho v nebezpečí, vyvolává další otázky o zajištění její bezpečnosti. Sídlo DNC je v blízkosti Kapitolu.

Bílý dům zprávu nekomentoval a mluvčí tajné služby v prohlášení uvedl, že služba neposkytuje informace o prostředcích a metodách, jež používá.

To, že Harrisová byla na místě, potvrdila ona sama, když mluvila nedávno u příležitosti prvního výročí událostí v Kapitolu. „Byla jsem v ten den nejen zvolená viceprezidentka, ale také senátorka. A byla jsem to dopoledne zde v Kapitolu na slyšení s kolegy ze senátního výboru pro kontrolu výzvědných služeb. Za několik hodin byly prolomeny brány do Kapitolu. Odjela jsem, ale myslela jsem nejen na kolegy, ale i na své zaměstnance, kteří se museli schovat v kanceláři a zabarikádovat se kartotékami,“ řekla.

Časně odpoledne, v době, kdy Trumpovi příznivci vnikli do Kapitolu, byly objeveny dvě bomby s časovým spínačem a trhavinou. Nevybuchly, ale obě byly funkční. K jejich zneškodnění byli použiti roboti a nebezpečí odvoláno kolem půl páté odpoledne. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) stále pátrá po tom, kdo bomby přinesl a umístil.

V souvislosti s útokem na Kapitol ze 6. ledna loňského roku bylo dosud obviněno více než 700 lidí. Dosud nejdelší trest – 63 měsíců odnětí svobody – vyměřil soud minulý měsíc Robertu Palmerovi, který se účastnil tvrdých bojů s policisty a podle prokuratury mimo jiné na strážce zákona hodil hasicí přístroj.

Jeden z výtržníků se přiznal k tomu, že s sebou přinesl zápalné lahve, pistole a další zbraně, připomněl web The Guardian. Útočníci byli z valné většiny příznivci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Pokud by se Trump znovu ucházel o post prezidenta Spojených států a vyhrál by, dal by milost lidem odsouzeným kvůli výtržnostem v sídle amerického Kongresu z loňského 6. ledna. Trump to v sobotu řekl svým stoupencům na shromáždění ve městě Conroe v Texasu.

„Pokud budu kandidovat a pokud vyhraju, budeme zacházet s těmi lidmi z 6. ledna spravedlivě,“ řekl Trump za nadšeného jásotu svých stoupenců. „Budeme s nimi zacházet spravedlivě. Pokud to bude vyžadovat milosti, udělíme jim milosti. Protože se s nimi zachází tak nespravedlivě,“ uvedl také bývalý šéf Bílého domu za republikány.

Podívejte se, jak probíhal útok na Kapitol

+64

Reklama

Doporučované