Hlavní obsah

Republikáni „podepsali smlouvu s ďáblem“ a drží se jí. Až na pár výjimek

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze zářijových protestů na podporu lidí, kteří čelí soudům, protože loni v lednu pronikli do Kapitolu.

Reklama

Bylo jich 17 z 214. Tolik republikánů se v Kongresu vyslovilo pro odsouzení Donalda Trumpa za podněcování vzpoury při protestech u Kapitolu, které přesně před rokem šokovaly Ameriku. A doteď čelí následkům svého hlasování.

Článek

Deset ve Sněmovně reprezentantů, sedm v Senátu. Tolik republikánských členů Kongresu se při hlasování o druhém impeachmentu Donalda Trumpa vyslovilo pro jeho odsouzení. A doplácejí na to doteď. I po roce od šokujících nepokojů u Kapitolu ve Washingtonu DC, při kterých přišlo o život pět lidí.

Americký list The New York Times zmapoval, jak se toto rozhodnutí odrazilo na životech deseti republikánských členů Sněmovny reprezentantů. Médium uvádí, že se z nich stali vyvrhelové strany, za jejíž nitky i nadále tahá právě Trump. A právě těchto pár politiků se svým krokem při hlasování znelíbilo jak stranickým kolegům, tak i voličům.

Některým z republikánských kongresmanů chodily třeba výhružky smrtí – například Anthonymu Gonzalezovi z Ohia, který v září oznámil, že o svůj post už v dalších volbách bojovat nebude. A exprezidenta Trumpa označil za „rakovinu této země“.

Poslechněte si novou epizodu podcastu Checkpoint o událostech 6. ledna 2021:

Výhružkám čelil i Adam Kinzinger z Illinois, který odchod z politiky oznámil o měsíc později. Ani on ze své pozice neslevil: „Volby v roce 2020 nebyly ukradené. Joe Biden zvítězil, Donald Trump prohrál. Musíme to uznat. To ale vedení Republikánské strany neudělá. Lhali americkému lidu a tu velkou lež protlačují spolu s konspiračními teoriemi, které se jim hodí, dál. Udržuje je to u moci.“

Zákonodárce z Michiganu Peter Meijer zase podle New York Times uvedl, že někteří měli zato, že po odchodu Donalda Trumpa se „problém“ sám napraví. „Ukázalo se, že to byl příliš optimistický pohled na situaci,“ dodal.

Z vedení GOP do vyšetřovacího výboru

Mezi výrazné zákonodárce, kteří se proti Trumpově narativu postavili, patří i Liz Cheneyová. Republikánka z Wyomingu, dcera viceprezidenta Dicka Cheneyho z vlády George Bushe mladšího. O té NYT píšou, že na ni nelibost GOP dopadla nejtvrději.

Na počátku roku 2021 patřila mezi nejvýše postavené republikány – v dolní komoře Kongresu zastávala třetí nejvyšší funkci. Opakovaně se ale postavila proti rétorice Donalda Trumpa, při hlasování o impeachmentu byla jedním z mála republikánů, kteří hlasovali proti Trumpovi.

Foto: Profimedia.cz

Liz Cheneyová zastupuje Wyoming ve Sněmovně reprezentantů od roku 2017. Předtím působila – stejně jak její otec Dick – ve vládě George Bushe mladšího.

A o pár měsíců později ji z vedení Republikánské strany odvolali, což bylo ostatně podle médií jasné už dopředu. Kromě toho ji vyhodila i Wyomingská republikánská strana a bývalý šéf Bílého domu nyní otevřeně podporuje jinou republikánskou kandidátku za Wyoming – Harriet Hagemanovou.

Cheneyová našla své místo jinde. Stala se zní místopředsedkyně zvláštního výboru, který i přes průtahy ze strany republikánských zákonodárců začal v létě vyšetřovat okolnosti násilností a nepokojů na půdě amerického Kongresu 6. ledna 2021.

K prvnímu výročí tohoto historického milníku se vyjádřil i současný prezident Joe Biden. „Je to poprvé v naší historii, kdy prezident nejen, že prohrál volby, ale také se pokusil zabránit pokojnému předání moci, zatímco do Kapitolu vtrhl násilný dav,“ upozornil Biden.

„Musíme jasně říci, co je pravda a co je lež. Pravda je taková: Bývalý prezident Spojených států utkal kolem voleb z roku 2020 pavučinu lží a pak ji šířil. Udělal to kvůli tomu, že si více cení moci než zásad. (…) Před rokem byla na tomto posvátném místě napadena demokracie. Jednoduše napadena,“ řekl šéf Bílého domu. V projevu ani jednou nezmínil Trumpa jménem, tituloval ho jako ‚bývalého prezidenta‘.

Vítězný narativ? Pohled bílých mužů, kteří čelí hrozbám světa

Seznam Zprávy se spojily s amerikanistou Petrem Boháčkem z Asociace pro mezinárodní otázky. Ačkoliv existují výjimky, třeba právě ty výše zmíněné, po roce od útoku na Kapitol je směřování Republikánské strany podle něj evidentní.

„Nejvíce je vidět na kontrastu s tím, jak řada republikánů reagovala na ty události ihned po nich – a jak se za několik měsíců změnila jejich individuální i stranická pozice. V prvních reakcích dávali i členové Republikánské strany za vinu Donaldu Trumpovi to, že nepokoje rozpoutal, že polarizuje společnost a že vyzval lidi, kteří se té akce zúčastnili, aby ‚bojovali jako diví‘,“ řekl Boháček na úvod rozhovoru.

Po několika měsících se ale Republikánská strana uchýlila k typickým politickým hrám. „GOP de facto bojkotovala vznik zvláštního vyšetřovacího výboru, kde nyní má jen malé zastoupení (Liz Cheneyovou a Adama Kinzingera). Republikáni se teď snaží napasovat do role obětí a svalit vinu na demokraty. Snaží se téma rozmělnit, říkají, že Kapitol nebyl zabezpečený, za což prý může právě Demokratická strana,“ shrnul amerikanista.

Odborník vnímá Republikánskou stranu především jako politické těleso Donalda Trumpa, který vede i v předběžných průzkumech pro prezidentské volby v roce 2024:

„Oni tu smlouvu s ďáblem podepsali už před několika lety a nyní u ní setrvávají, protože si uvědomují, že jde o hlavní nástroj pro mobilizaci voličů. Musí samozřejmě brát v potaz to, co si republikánští příznivci o událostech 6. ledna 2021 myslí. Tři čtvrtiny z nich mají totiž dojem, že by se nepokoje vyšetřovat neměly, dvě třetiny republikánských voličů z nich Trumpa neviní. Republikáni musí pracovat s tím, co si myslí jejich voliči. A proto podle mě budou chtít zůstat Trumpovou stranou.“

Podle odhadů amerických médií mají republikáni velkou šanci způsobit demokratům v listopadových volbách do Kongresu citelné rány. Jednoduše drtivě zvítězit. Podle Boháčka se GOP daří u voličů lépe i proto, že si dlouhodobě udržuje jasný narativ.

„Jde o pohled na svět bílých mužů, kteří se cítí pod hrozbou minorit a demokratů, kteří za změnami ve společnosti stojí. Že všechno zlé, co se ve světě děje, je na úkor bílých mužů a těží z toho etnické i jiné menšiny. Jde o jakousi nálepku, příběh, který ve svých kampaních mohou využít. A reálná politika pak vypadá úplně jinak. Tento narativ je ale pro republikánské voliče stále relevantní,“ vysvětlil.

Bidenovi a demokratům nyní navíc nehraje do karet víc faktorů. Například nákaza koronavirovou variantou omikron v USA a fakt, že počty covidových úmrtí rostou do výšin, které Amerika sledovala ještě za Trumpovy vlády.

„Pak tu jsou různé ekonomické problémy. Zpomalené dodávky zboží, inflace – to jsou věci, které lidé vnímají a budou je dávat za vinu Bidenovi, byť za ně třeba nemůže. A pak je tam spousta věcí, které demokrat slíbil, ale neudělal. Republikáni ale jistě do velké míry využijí narativ ukradených voleb. A vzhledem k tomu, že jsou volby víc a víc právě o příbězích a o tom, jaký svět strany svým voličům předkládají… V tomhle je Republikánská strana prostě úspěšnější, protože hraje na lidské pudy,“ uzavřel pro Seznam Zprávy Petr Boháček z AMO.

Reklama

Doporučované