Hlavní obsah

Covid má možná lidský původ, tvrdí čínský vědec

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Podle čínských vědců zatím nejsou přesvědčivé důkazy o tom, že by původcem viru covid-19 bylo zvíře. Právě naopak. Podle vzorků genetické sekvence se vědci domnívají, že původcem viru může být sám člověk.

Článek

Čínský vědec tvrdí, že virus covid-19 může pocházet od člověka, píše server CNN. Naznačují tomu genetické sekvence vzorků viru odebraných na trhu s mořskými plody Huanan ve Wu-chanu, které je považované za místo původu viru. Ty totiž byly „téměř totožné“ se vzorky pacientů nakažených koronavirem. To podle Tong Yigang z Pekingské univerzity naznačuje, že covid-19 může pocházet od lidí.

Časopis Nature tento týden vydal právě analýzu genomů odebraných trhu od ledna do března 2020. Soubor dat obsahoval více než 1300 vzorků odebraných z prostředí a přítomných zvířat.

Tři živé viry byly úspěšně izolovány a viry z trhu sdílely nukleotidovou identitu 99,99 až 100 procent s lidskými genomovými sekvencemi izolovanými mezi ranými případy infekce, ukazuje článek.

O něj se opírá Tong. Ten v sobotu vystoupil na tiskové konferenci pořádané čínskou státní radou, na které se mluvilo právě o původu viru. Podle něj zatím neexistují přesvědčivé důkazy o tom, že by potvrdily nedávné studie, které naznačovaly, že původcem viru covid-19 jsou psi mývalovití, informuje China Daily.

Liu Jun, výzkumný pracovník z čínského Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), který je rovněž členem společného expertního týmu WHO a Číny, řekl v rozhovoru pro list Global Times, že výsledky genomových sekvencí vzorků z prostředí přítomných na trhu s mořskými plody vykazují hojnost fragmentů lidského genomu. Zahrnují také některé geny běžného zboží z chladírenského řetězce, jako jsou prasata, krávy, kuřata a kachny prodávané na trhu, a také malý počet genových fragmentů zvířat, jako jsou myši a kočky.

„Největší množství fragmentů lidského genomu ve vzorcích z prostředí naznačuje, že kontaminace covidu-19 na trhu s mořskými plody nejspíše pochází z prvních případů nákazy lidí z trhu,“ poznamenal Liu.

Někteří odborníci se zaměřili na existenci genových sekvencí zvířat, která mohou být infikována covidem-19, ale Liu tvrdí, že současná data z výzkumu nepodporují teorii, že na trhu s mořskými plody ve Wu-chanu Huanan došlo k infekci zvířat.

I kdyby byla zvířata nakažena, nelze vyloučit, že k zpětnému přenosu z člověka na zvíře došlo až poté, co se virem nakazili lidé, protože období odběru vzorků bylo v lednu 2020, tedy po době, kdy byly hlášeny případy nákazy lidí, vysvětlil Liu.

„Virus se velmi pravděpodobně dostal na trh prostřednictvím lidské infekce nebo produktů chladírenského řetězce a vědecké podklady pro tzv. přenos ze zvířete na člověka jsou zjevně nedostatečné,“ uvedl

S tím pak souhlasí i Qian Zhaohui z Ústavu lékařské biologie Čínské akademie lékařských věd. Podle něj nejnovější data podpořily myšlenku, že trh s mořskými plody ve Wuchanu Huanan mohl být spíše jen zesilovačem přenosu covidu-19 než místem, kde covid-19 vznikl, poznamenal Qian.

Na stejné akci vystoupil i výzkumný pracovník čínského Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Zhou Lei, který vyzval ke globální vědecké spolupráci při sledování původu viru. Zdůraznil, že místo, kde byl virus covid-19 poprvé zachycen, nemusí být nutně místem jeho vzniku.

Čína byla v minulosti ostře kritizována za to, že blokuje mezinárodní vyšetřování původu viru. Začátkem tohoto týdne Světová zdravotnická organizace uvedla, že stále nemá od Číny k dispozici klíčové údaje o počátcích epidemie, což vedoucí jejího programu pro nově se objevující nemoci označil za „jednoduše neomluvitelné“.

Čína však opakovaně tvrdí, že je transparentní a s WHO spolupracuje.

Debaty kolem původu viru se nedávno znovu objevily poté, co americké ministerstvo energetiky minulý měsíc vyhodnotilo, že se s největší pravděpodobností jedná o důsledek nehody z laboratoře. Americká agentura jej však zároveň označila za určení s „nízkou důvěrou“.

Reklama

Související témata:

Doporučované