Hlavní obsah

Čtyřem obviněným ze střelby na koncertu v Rusku hrozí doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z podezřelých z teroristického útoku Sajdakrami Murodali Račabalizoda před moskevským soudem.

Reklama

Moskevský soud obvinil čtveřici z terorismu. Podle zveřejněných fotografií byli muži zbiti.

Článek

Čtyři muži podezřelí z pátečního útoku v koncertní síni ve městě Krasnogorsk na západním okraji ruské metropole jsou obviněni z teroristického činu spáchaného ve skupině. Hrozí jim doživotí, uvedla agentura TASS. Na všechny obviněné soud uvalil vazbu na dobu nejméně dvou měsíců nebo do té doby, než se uskuteční soudní proces.

Podle aktuálních údajů TASS při útoku zahynulo nejméně 137 lidí, dalších 182 bylo zraněno.

Ruské bezpečnostní síly o víkendu oznámily, že dopadly pachatele útoku. Celkem informovaly o zatčení 11 osob, včetně čtyř útočníků. Moskva naznačovala jejich spojení se sousední Ukrajinou, k útoku se ale opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Kyjev jakékoli zapojení důrazně popřel.

Čtyři podezřelí, které soud obvinil z terorismu, se jmenují Dalerdcon Barotovič Mirzojev, Sajdakrami Murodali Račabalizoda, Muhammadsobir Fajzov a Šamsudin Fariduni, uvedla s odkazem na soudní spisy agentura Reuters.

Soud v Moskvě určil, že dvouměsíční lhůta může být prodloužena do doby, než bude zahájen soudní proces na základě obvinění z terorismu. Ten by měl začít 22. května, uvedla agentura Reuters, která se odvolává na na prohlášení ze soudního procesu zveřejněného na platformě Telegram. Podle soudu se rodáci z Tádžikistánu přiznali.

Před moskevský soud byli tři z nich přivlečeni a čtvrtý byl dovezen na invalidním vozíku v tenkém nemocničním plášti. Muži měli monokly a silně oteklé obličeje. Podle agentury Reuters jednomu z nich chybí oko. Další měl kolem krku omotaný roztržený igelitový sáček. Jednomu bylo údajně při zatýkání uříznuto ucho.

Videa z brutálních výslechů zřejmě unikla na veřejnost z ruských bezpečnostních složek a zprávy naznačují, že nejméně jeden z nich utrpěl elektrické šoky, informuje zpravodajský server BBC News.

Reklama

Doporučované