Hlavní obsah

Další korupční skandál. Osud Reznikova je znovu nahnutý

Foto: Flickr/NATO

Ministr obrany Oleksij Reznikov je jednou z nejznámějších tváří ukrajinské politiky v zahraničí. Jeho rezort ale trápí korupční aféry.

Reklama

Jeho konec prý nastane už příští týden. Ukrajinská média znovu čile spekulují o konci ministra obrany Oleksije Reznikova. Jejich zdroje říkají, že se chystá na ambasadorský post do Londýna, a znají už i jméno možného nástupce.

Článek

Jednu bouři už ustál. O konci ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova se velmi otevřeně mluvilo už začátkem tohoto roku (více zde). Ukrajinská média tehdy takřka s jistotou uváděla jméno jeho nástupce. Reznikov zůstal.

Teď se o jeho odchodu v Kyjevě spekuluje znovu. I tentokrát jsou důvodem korupční skandály na ukrajinském ministerstvu obrany.

Několik projektů, kde ho chce prezident

A Reznikov jde těmto debatám naproti. V pondělí na tiskové konferenci prohlásil, že prezident Volodymyr Zelenskyj má několik projektů, do kterých by chtěl ministra zapojit.

„Všechny jsou ve prospěch Ukrajiny, ve prospěch zvýšení našich obranných schopností a ve prospěch, a to je nejdůležitější, architektury naší budoucí bezpečnosti, což je pro nás klíčové,“ prohlásil podle serveru Kyiv Post.

Ve čtvrtek stejný deník přišel se zprávou – přičemž se odkazoval na anonymní zdroje ze Zelenského kanceláře – o tom, že se Reznikov stane novým ukrajinským velvyslancem ve Velké Británii.

Profil Oleksije Reznikova

Dva dny po ruském vpádu na Ukrajinu dostal ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov od svého ruského protějšku nabídku na přijetí kapitulace. Odpověděl: „Ano, jsem připraven kapitulaci přijmout. Tu ruskou.“

Server Ukrajinska pravda pak píše, že by už příští týden ministrův konec měl projednat parlament. Podobné zprávy pak zveřejnila i další ukrajinská média.

Informace o přesunu ministra do Londýna se mimochodem objevila v den oznámení dlouho očekávané personální výměny v čele britského ministerstva obrany. Ben Wallace, jeden z nejpopulárnějších ostrovních politiků a velký zastánce pomoci Ukrajině, kterého pojí s Reznikovem osobní vztah, dobrovolně odešel.

Nahradil ho dosavadní ministr dopravy Grant Shapps. I on je odhodlaný Kyjev dál podporovat „v jejím boji proti Putinově barbarské invazi“.

Oba jmenované ukrajinské deníky opět rovnou zmiňují jméno možného Reznikovova nástupce. Podle jejich zdrojů by to mohl být dosavadní šéf Fondu státního majetku Rustem Umerov, ale žádné rozhodnutí prý ještě nebylo definitivně přijato. Stejné jméno už ve čtvrtek ráno na sociální síti Telegram napsal také jeden z poslanců Zelenského strany.

Prezidentská kancelář se k výměně nevyjádřila. Už minulý týden přímo Zelenskyj řekl, že veškeré personální otázky může komentovat až po podepsání příslušného dekretu.

Předražené bundy i vejce

Židle pod Reznikovem se opětovně kýve krátce poté, co novináři z ukrajinského webu ZN.UA odhalili další možný korupční skandál, ke kterému došlo pod ministrovým dohledem.

Loni na podzim podle jejich zjištění ukrajinské ministerstvo obrany nakoupilo stovky tisíc bund a kalhot v hodnotě v přepočtu víc než 0,7 miliardy korun od turecké firmy patřící ukrajinskému podnikateli. Mělo jít o zimní výbavu pro vojáky, ale tomu neodpovídala hmotnost oblečení.

Novináři navíc odhalili manipulace v průvodních dokumentech. Cestou mezi tureckou a ukrajinskou celní správou se bundy změnily z maskáčových na zimní neprodyšné bundy a místo 29 dolarů stály 86 dolarů za kus. Web ZN.UA poznamenává, že marže zůstala turecké společnosti.

Ukrajinský boj s korupcí

Jiný pohled na korupční kauzy nabízí rozhovor s novinářem a autorem první celosvětově prodávané knihy o Zelenském Sergejem Rudenkem. Ten si nemyslí, že by nedávné razie byly znakem změny k lepšímu. „Zelenského tým zaznamenal v posledních týdnech opravdové úspěchy v boji s korupcí. Podle mého názoru to ale nestačí,“ říká.

Server ve stejné době upozornil i na předražené nákupy přileb pro vojáky nebo suchých přídělů potravin (psali jsme zde).

Reznikov, stejně jako v případě podezřelých nákupů, kvůli nimž se o jeho konci spekulovalo počátkem roku, jakákoli pochybení odmítá. Zároveň ale dává najevo, že jeho politický osud je v rukou prezidenta.

V lednu ukrajinská média psala o předražených nákupech potravin. Podle tehdejší zprávy ZN.ua byly ceny některých potravin nakupovaných rezortem předražené dvakrát až třikrát. Jako příklad se uvádělo vejce za 17 hřiven za kus.

Ministerstvo tehdy kritiku odmítlo. Reznikov uvedl, že se novináři dopustili nepřesností a špatného výkladu. U vajec podle něj nejde o cenu 17 hřiven za kus, ale o chybu dodavatele, který uvedl cenu za váhu vajec, a ne jejich počet. Údaje prý byly pouze ve špatné tabulce, která se už v prosinci opravila.

Reznikov dodal, že ceny vajec pro armádu tudíž byly nižší než tržní. Celou věc označil za „útok“ proti ministerstvu pod smyšlenou záminkou a za pokus podkopat důvěru v jeho úřad s cílem narušit jednání o dodávkách západní pomoci.

Kupící se skandály na ministerstvu každopádně musí nést Zelenskyj nelibě. Boj s korupcí byl jedním z hlavních bodů jeho předvolebního programu. Tento týden prezident navrhl, aby se korupce za stanného práva rovnala velezradě. Chce to navrhnout parlamentu (více zde).

Reklama

Doporučované