Hlavní obsah

Další tragédie na moři. Ve Španělsku vyplavily vlny na pláž 8měsíční holčičku

Foto: Georgios Kritsotakis, Shutterstock.com

Záchranné vesty zanechané uprchlíky na pobřeží. Ilustrační snímek z ostrova Lesbos.

Reklama

Utopené batole bylo nalezeno 11. července na pláži v Katalánsku. Nyní úřady oznámily, že dívenka utonula spolu s rodiči, kteří se pokusili dostat do Evropy přes Středozemní moře. Jedná se o jednu z nejsmrtelnějších tras světa.

Článek

Tělo kojence, jehož nález na pláži v Roda de Berà v provincii Tarragona před týdnem šokoval Španělsko, patřilo osmiměsíční holčičce, která zahynula - stejně jako její rodiče - při potopení lodi s migranty ve Středozemním moři.

„Osmiměsíční holčička cestovala s rodiči z Alžírska, když se 6. dubna potopil jejich člun u středomořského pobřeží Baleárských ostrovů,“ uvedla v prohlášení španělská Civilní garda.

Francouzský list Sud Ouest píše, že se identitu dítěte podařilo zjistit díky testům DNA. Ty prokázaly rodinné spojení s již identifikovanou ženou, jejíž tělo bylo nalezeno 6. dubna u Baleárských ostrovů.

Rodiče dítěte se plavili na člunu, který 21. března opustil alžírské město Cherchell. Za lepším životem v Evropě se na něm vydalo celkem patnáct lidí. Podle Civilní gardy potopení lodi nikdo nepřežil;  od té doby bylo nalezeno osm těl.

Trasa přes Středozemní moře patří k nejsmrtelnějším uprchlickým trasám na světě. Jen od ledna 2023 zemřelo v oblasti centrálního Středozemního moře přes 1160 lidí. Jde o nejtragičtější dvě čtvrtletí za posledních šest let.

Španělsko je jednou z hlavních vstupních bran nelegálních migrantů do Evropy.

Podle nejnovějších údajů španělského ministerstva vnitra přišlo od ledna do poloviny července do Španělska po moři či po souši nelegálně 14 021 migrantů, což je o 6,5 % méně než v předchozím roce.

Reklama

Doporučované