Hlavní obsah

Další vabank s jadernou elektrárnou. Rusové vypouštějí důležitou přehradu

Foto: Profimedia.cz

Chladicí věže Záporožské jaderné elektrárny na břehu Kachovské přehrady.

Reklama

Ruští okupanti už měsíce vypouštějí ukrajinskou Kachovskou přehradu na Dněpru. Ohrožují tím bezpečnost jaderné elektrárny a také zemědělskou produkci na jihu Ukrajiny.

Článek

Jde o další hrozbu pro Záporožskou jadernou elektrárnu, varoval v neděli šéf ukrajinské státní jaderné společnosti Enerhoatom Petro Kotin. Na mysli má výrazný úbytek vody v Kachovské přehradě, ke kterému došlo v uplynulých měsících.

Na případ upozornil minulý týden americký veřejnoprávní rozhlas NPR, který vychází ze satelitních záznamů a vyjádření expertů.

Hladina klesla o několik metrů

Podle nich hladina za poslední měsíce klesla z 16,5 metru až pod 14 metrů a dostala se tak nejníž za desítky let. Ukrajinská společnost Ukrhydroenergo označila za příčinu úmyslnou ruskou manipulaci se stavidly.

Na upouštění přehrady poukázala už na začátku února ukrajinská státní komise pro technologickou a ekologickou bezpečnost. Volodymyr Kovalenko, starosta levobřežního okupovaného města Nová Kachovka ležícího pod hrází, mluví o desítkách kilometrů odhalených břehů a hrozící ekologické katastrofě.

Podle šéfa Enerhoatomu Kotina se v posledních dnech situace mírně stabilizovala a hladina nádrže mírně stoupla na 13,6 až 13,7 metru. Rusové podle něj začali vypouštět méně vody a zároveň se zvýšil přítok do nádrže.

Foto: Theia-land.fr

Stav hladiny Kachovské přehrady podle francouzského monitorovacího centra THEIA. Patrný je pokles od konce roku 2022.

Hráz u Nové Kachovky se v listopadu stala terčem ruské palby, když Rusové ustupovali z pravého břehu Dněpru za protiofenzivy Ukrajinců. Prvotní informace tehdy hovořily o vážném poškození hráze, což vyvolalo obavy z poklesu hladiny.

Vozovku vedoucí po hrázi velké vodní nádrže loni v listopadu odpálili Rusové při jejich ústupu z pravého břehu Dněpru. Stavidla ale zřejmě zůstala funkční.

Foto: Profimedia.cz

Snímek ilustrující pokles hladiny Kachovské vodní nádrže.

Zásobuje vodou jih Ukrajiny

Kachovská přehrada je poslední umělou nádrží v kaskádě na Dněpru. Od 50. let zásobuje pitnou vodou jih Ukrajiny a důležitá je i pro zavlažování v zemědělství. Celkem jde asi o 200 000 hektarů půdy, na které se pěstují slunečnice, obilí a zelenina.

Jde o oblasti, které jsou v současnosti okupované ruskou armádou a o stavu dodávek vody nejsou přesné informace. Voda z přehrady dlouhým kanálem zásobuje i okupovaný poloostrov Krym.

Přehrada je ale důležitá i pro chladicí systém zmíněné Záporožské jaderné elektrárny čili největší jaderné elektrárny v Evropě. Šest reaktorů je nyní odstavených z provozu. I odstavené reaktory je ale potřeba ochlazovat

Šéf Enerhoatomu Petro Kotin agentuře Interfax-Ukrajina sdělil, že pokud by voda v nádrži klesla na kritickou hranici 12 metrů, „bude to pro elektrárnu velký problém“. Nouzová hladina je vytyčená na 12 metrů.

Situaci monitoruje Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). „Přestože pokles hladiny vody nepředstavuje bezprostřední ohrožení jaderné bezpečnosti, může se stát zdrojem obav, bude-li pokračovat,“ uvedl šéf agentury Rafael Grossi.

Grossi jednal o víkendu o situaci elektrárny v Moskvě. „Situace kolem největší evropské jaderné elektrárny zůstává nestabilní a nepředvídatelná, protože se jedná o aktivní bojovou zónu,“ stojí v prohlášení MAAE.

Reklama

Doporučované