Hlavní obsah

Deportace pokračují, Rusko v Chersonské oblasti rozšířilo evakuační zónu

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé evakuovaní z Chersonské oblasti na nádraží před odjezdem do „dočasného ubytovacího zařízení“ v ruském Krasnodarském kraji. Foceno 21. října 2022.

Reklama

Ruské okupační síly a uměle dosazená proruská správa ukrajinského území organizují převoz dalších obyvatel z obcí ležících na levém břehu řeky Dněpr. Kyjev mluví o „deportacích“.

Článek

Rusko ohlásilo, že v Chersonské oblasti, kterou částečně okupuje, začal další odvoz Ukrajinců.

I když tamní úřady označily evakuaci – vynucenou ukrajinským postupem – před pěti dny za ukončenou, nyní do evakuační zóny zařadily další levobřežní obce.

Jak píše na svých stránkách státem plně ovládaná agentura TASS, proruský gubernátor Volodymyr Saldo v pondělí rozhodl, že se bude vyklízet území do vzdálenosti 15 kilometrů od levého břehu Dněpru. Zdůvodnil to tím, že má informace o chystaném ukrajinském raketovém útoku na vodní elektrárnu Kachovka.

Zhruba před čtrnácti dny přitom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil, že Rusové přehradu na Kachovské vodní elektrárně zaminovali a chystají na ni útok. Zelenskyj řekl, že vychází ze zpráv ukrajinské vojenské rozvědky, podle které Rusové přehradu zaminovali už v dubnu. „V říjnu pak, jak pokračovala ukrajinská ofenziva, přidali ke stavidlům a pilířům přehrady další miny,“ citovala Zelenského ukrajinská agentura Unian.

Tehdy to Rusko vehementně popřelo. Zástupce ruských okupačních úřadů v Chersonské oblasti Kirill Stremousov prohlásil, že Zelenskyj je lhář.

O evakuaci Chersonu

Ruská armáda vytváří zdání, že Cherson opouští. Ukrajinské zpravodajské služby jsou opačného názoru, podle nich Rusové posilují obranné pozice a připravují se na ukrajinský útok.

Nyní ohrožení elektrárny proruské síly využily jako záminku pro vyklizení některých levobřežních obcí.

„Můžeme říci, že to (evakuace, pozn. red.) začalo,“ citovala TASS Stremousova. Evakuaci podle něj zajišťují autobusy, podobně jako zajišťovaly odvoz z pravého břehu. Tam Kremlem dosazená správa území, které leží po obou březích dolního toku Dněpru při pobřeží Azovského a Černého moře, zahájila evakuace 19. října.

„Připravujeme Cherson na obranu. Vyvádíme civilní obyvatelstvo, v mnoha ohledech si rozvazujeme ruce,“ zdůvodnil to tehdy velitel ruské domobrany Alexandr Chodakovskij.

Kyjev označuje přesuny civilních obyvatel v Ruskem okupované části Chersonské oblasti za „deportace“.

Deportace nebo přesun civilistů okupanty na jejich území nebo mimo něj se považují za válečný zločin, podotkla BBC.

Reklama

Doporučované