Hlavní obsah

Ruské úřady dokončily „evakuaci“ Chersonu, odejít mělo nejméně 70 tisíc lidí

Foto: Profimedia.cz

Civilisté evakuovaní z Chersonu se shromažďují na nádraží krymského města Džankoj k další evakuaci do nitra Ruska, 26. října 2022.

Reklama

Rusko oznámilo, že ukončilo „evakuaci“ civilistů z Chersonu, zatímco se podle něj schyluje k ukrajinskému útoku na toto strategicky významné město. Ukrajina to označila za nucené deportace, jež se týkají nejméně 70 tisíc lidí.

Článek

Nejméně 70 tisíc civilistů odvezli Rusové na jím kontrolované území z města Cherson na jihu země. Strategicky významná metropole se podle ruských představitelů stane v budoucích dnech místem střetů.

„Připravujeme Cherson na obranu. Vyvádíme civilní obyvatelstvo, v mnoha ohledech si rozvazujeme ruce,“ řekl velitel ruské domobrany Alexandr Chodakovskij.

K evakuaci chersonské oblasti vyzval před dvěma týdny šéf okupační správy regionu Vladimir Saldo, který je Kyjevem považován za vlastizrádce a kolaboranta. Přesun obyvatel zdůvodnil hrozbou ukrajinských útoků. Ruské úřady pak v sobotu nařídily všem obyvatelům Chersonu, aby z něj okamžitě odešli.

Šéf ruské správy Krymu nyní oznámil, že „evakuace“ civilistů je již ukončená, zatímco Ukrajina označuje převoz lidí za nucené deportace.

„Skutečně, evakuace skončila. Nebyla to nucená evakuace, dali jsme lidem možnost odejít od palebné linie, z oblasti ostřelované nacisty,“ uvedl podle agentury TASS Saldův zástupce Kirill Stremousov, aniž by zmínil přesný počet převezených lidí. Možnost přepravy přes řeku Dněpr existuje podle TASS i nadále.

Jaká je aktuální situace na frontě?

Zakladatel Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin uvedl, že v řadách jeho skupiny bojuje i český prapor „Švejk“. Kdyby nebyl pouze propagandistickou fikcí, nevedl by si český oddíl zřejmě dobře, nasvědčují zprávy z bojiště.

Deportace nebo přesun civilistů okupanty na jejich území nebo mimo něj se považuje za válečný zločin, podotýká BBC. Pomoc s evakuací lidí slíbila na žádost Salda i Moskva.

Mnoho lidí ale v Chersonu i přes varování okupačních úřadů zůstalo. Ve městě na pravém břehu Dněpru a v jeho okolí se stále nachází asi 150 až 170 tisíc lidí, uvedl Saldo. Před únorovou invazí v něm přebývalo asi 280 tisíc obyvatel.

Klíčové město

Cherson je jedinou regionální metropolí Ukrajiny, kterou Rusové po invazi na konci února dobyli. Současně město představuje pozemní spojnici mezi Rusy ovládanými územími na východě Ukrajiny a poloostrovem Krym, který Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo v roce 2014.

Jeho udržení tak pro Rusko představuje důležitý milník do budoucna. Po ztrátě metropole by totiž museli odstoupit od plánu ovládnout další velká města na jihu Ukrajiny. Ústup jednotek by rovněž snížil kredibilitu Kremlu u ruské veřejnosti i v zahraničí.

Naproti tomu pro ukrajinské síly by osvobození Chersonu připravilo půdu pro znovuzískání Ruskem ovládané části Záporožské oblasti a dalších regionů na jihu.

Foto: Seznam Zprávy

Foto: Seznam Zprávy

Co se ve velkém městě na jihu Ukrajiny ale opravdu děje a jaké jsou bojové pozice ukrajinských sil, je i kvůli ukrajinskému „mediálnímu blackoutu“ nejasné.

Ruskem dosazení představitelé varovali, že ukrajinské síly na město zaútočí v blízké době, zatímco ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov podotkl, že vedení protiofenzivy je kvůli náročnému terénu a deštivému počasí skutečně obtížné.

Ruské zdroje mluví o tom, že se ruská armáda soustředí výhradně na obranu svých pozic v regionu. Podle dostupných informací poměrně úspěšně, neboť v ruské linii nedošlo k žádnému významnější průlomu.

Ruská armáda podle Kyjeva v Chersonu posiluje obranu

Ruská armáda vytváří zdání, že Cherson opouští. Ukrajinské zpravodajské služby jsou opačného názoru, podle nich Rusové posilují obranné pozice a připravují se na ukrajinský útok.

Ukrajinská armáda za 24 hodin při útocích v oblasti Chersonu zabila 44 ruských vojáků a zničila také sklad munice, uvedli její představitelé v příspěvku na Facebooku.

Chersonská oblast je jedním ze čtyř regionů, které Rusko minulý měsíc anektovalo, žádnou z nich ale jen pár dní poté nemělo pod plnou kontrolou. Cherson ruské síly obsadily krátce po únorové invazi, nyní je frontová linie podle ukrajinských představitelů vzdálená asi 30 kilometrů od města.

Reklama

Doporučované