Hlavní obsah

Deviant Josef Fritzl by mohl být propuštěn. Podle jeho právničky „cítí lítost“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Nechvalně známý rakouský delikvent Josef Fritzl byl v roce 2009 odsouzen na doživotí.

Reklama

Podle rakouského práva má každý, kdo je odsouzen na doživotí, nárok na podmíněné propuštění po 15 letech. Právnička Josefa Fritzla, odsouzeného v roce 2009, je přesvědčena, že deviant by měl být propuštěn.

Článek

Josef Fritzl, rakouský sexuální delikvent, který 24 let držel svou dceru ve sklepě a zplodil s ní sedm dětí, by mohl být podle místních médií přemístěn z věznice se zvýšenou ostrahou, píše server BBC.

Osmaosmdesátiletý Fritzl byl v roce 2009 uvězněn na doživotí v případu, který šokoval celý svět. Rakouská veřejnoprávní televize ORF uvedla, že podle nové psychiatrické zprávy již Fritzl, který trpí demencí, nepředstavuje nebezpečí pro veřejnost. Znamená to, že soud může rozhodnout o jeho přemístění do normálního vězení.

Právní experti říkají, že v úvahu přichází i podmíněné propuštění, což znamená, že Fritzl, který si mezitím změnil jméno, by mohl být přestěhován do pečovatelského domu. „Je zcela zřejmé, že bude vyhlášeno propuštění,“ řekl ORF Alois Birklbauer, profesor trestního práva na Univerzitě Johannese Keplera v Linci.

Fritzlův případ se řešil už v roce 2022. Podle rakouského zemského soudu již nebyl „nijak nebezpečný“, vrchní zemský soud ve Vídni však později toto rozhodnutí zablokoval.

Fritzl je držen v ústavu se zvýšenou ostrahou pro duševně narušené pachatele ve věznici Stein v Kremži. Jeho právnička Astrid Wagnerová je přesvědčena, že Fritzl cítil „upřímnou, opravdovou a hluboce prožívanou lítost“, protože „zničil krásný život, který měl, tím, že něco udělal své rodině“.

V roce 2008 jeho dcera Elisabeth, které v té době bylo 42 let, řekla policii, že ji její násilnický otec léta věznil. V roce 1984, když bylo Elisabeth 18 let, ji vylákal do sklepa rodinného domu v Amstettenu a všem, včetně své manželky, tvrdil, že utekla a přidala se k sektě. Na jeho zločiny se přišlo, až když jedno z jeho dětí vážně onemocnělo, píše server Sky News.

Fritzlův případ, který se objevil v roce 2008 ve městě Amstetten, je označován za jeden z nejhorších v rakouské kriminální historii. V roce 2023 Fritzl v rozhovoru prohlásil, že si myslí, že mu rodina „odpustí“ jeho zločiny a on se s nimi „znovu shledá“.

Reklama

Doporučované