Hlavní obsah

„Diamant, který vybrousila Le Penová.“ Kdo je nový šéf Národního sdružení?

Foto: Profimedia.cz

Sedmadvacetiletý Jordan Bardella nahradí v čele Národního sdružení dosavadní předsedkyni Marine Le Penovou.

Reklama

Na škole studoval geografii, do politiky ale vstoupil už ve svých 16 letech. Dnes sedmadvacetiletého Jordana Bardellu zvolili v sobotu předsedou Národního sdružení. Stal se tak prvním šéfem strany, který nepochází z rodu Le Penů.

Článek

Sám o sobě by rád snil jako o generálu Bonapartovi. Jedním z jeho hrdinů, samozvaném císaři Francouzů. Jeho nepřátelé ho ale označují spíše jako povýšence s nepotlačitelnou touhou vyšplhat se po společenském žebříčku. Přirovnávají jej k Evženu de Rastignacovi ze slavného románu Honoré de Balzaca.

V každém případě se sedmadvacetiletý europoslanec z rodiny italského původu Jordan Bardella v sobotu stal předsedou francouzské krajně pravicové strany Národní sdružení (RN). V čele nahradí dosavadní předsedkyni Marine Le Penovou. A vůbec poprvé v padesátileté historii strany ji nepovede nikdo z rodu Le Penů.

Mladík, který se k protiimigračnímu Národnímu sdružení (tehdy Národní frontě, pozn. red.) přidal už ve svých šestnácti letech, začínal jako vylepovač plakátů. Některými závistivci je popisován jako „miláček“ Marine Le Penové. Předpokládá se, že i nadále zůstane jejím věrným vojákem a zastáncem radikální linie.

„Marine Le Penová získala v roce 2016 surový diamant. V průběhu let ho tvarovala a teď září sám od sebe,“ analyzuje pro list Journal du Dimanche šéf kabinetu Le Penové Renaud Labaye.

Právě v roce 2016 totiž Le Penová Bardellu oslovila s nabídkou spolupráce na prezidentských volbách. K obědu svolala nejmladší zvolené zástupce do regionálních rad. „Chtěl by ses ke mně připojit a pracovat se mnou na prezidentských volbách?“ zeptala se podle týdeníku L’Obs tehdy dvacetiletého mladíka. A ten neodmítl.

Francouzské parlamentní volby 2022

Opoziční koalice NUPES? Máme tu pět stran, které si nerozumí ani v základních otázkách. „Dál vládneme my,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Fréderic Petit, poslanec francouzského vládního hnutí.

Prezidentská kampaň ale nedopadla dobře, kandidaturu Marine Le Penové negativně ovlivnilo i napětí mezi stranickými kolegy Florianem Philippotem a Marion Maréchalovou.

V roce 2017 se proto sešli straničtí představitelé, aby zanalyzovali neúspěšnost její kandidatury. Na tomto setkání si strana stanovila nový úkol: potřebovala nového mluvčího. A Marine Le Penová si vzpomněla na Jordana Bardellu.

„Všude slyšíme, že byl hned velmi dobrý. Není to pravda. Pracoval celé dny, učil se složky nazpaměť jak ubožák. Několikrát sledoval rozhovory lidí, kterým se chystal čelit,“ vzpomíná s lehkým výsměchem na Bardellovo pracovní nasazení jeden z bývalých členů strany.

Právě píle se ale Bardellovi nakonec vyplatila. Metr devadesát vysoký bývalý student geografie se v roce 2018 stal ředitelem Národní fronty mládeže, v roce 2019 europoslancem. V roce 2021 pak byl jmenován výkonným předsedou RN.

„Byl vždy k dispozici, vždy připraven, vždy pracovitý. Hodně se tehdy držel sociální linie, hájil Frexit (odchod Francie z Evropské unie, pozn. red.) a velmi rychle pochopil, že když mluvíme o předměstích, nemůžeme se omezovat jenom na imigraci, ale musíme hovořit i o vzdělávání, bydlení a dopravě. Rychle se učil a byl ambiciózní,“ vzpomíná na Bardellovy politické začátky někdejší dvojka hnutí, Florian Philippot. On sám stranu v roce 2017 opustil.

„Byl to mladý muž, ještě ne plnoletý, ale neustále chodil v obleku a kravatě. Už tehdy dělal všechno správně a působil dojmem dokonalého mladého aktivisty,“ popsal Bardellu pro francouzskou zpravodajskou stanici BFM TV tehdejší prezident Národní fronty mládeže, Julien Rochedy.

Francouzské prezidentské volby 2022

„Myslím i na ty, kteří dali hlas Marine Le Penové, protože odteď už nejsem kandidátem jednoho tábora, ale prezidentem všech,“ komentoval Emmanuel Macron své volební vítězství.

Nový šéf krajně pravicového Národního sdružení získal ve volbách, které se konaly během sobotního sjezdu strany, 85 % hlasů. Výrazně tak porazil svého protikandidáta a někdejšího partnera Marine Le Penové, Louise Alliota. Výsledek hlasování nebyl překvapivý, sám Alliot už několik týdnů věděl, že je jeho kandidatura odsouzena k záhubě, píše francouzský deník Ouest France.

Členové Národního sdružení ve volbách ocenili především Bardellovo zapojení a volební úspěchy: počínaje dobrým výsledkem strany v dubnových prezidentských volbách přes velmi silné prosazení se v červnových parlamentních volbách, kdy získali devětaosmdesát poslaneckých křesel. Neopomněli ani průlom mladíka v Bruselu z roku 2019.

Otázkou ale zůstává, nakolik bude Bardella reálně schopný se ve vedení strany prosadit. Stane se skutečnou jedničkou, či jen jedničkou ve stínu Marine Le Penové, která bude pravděpodobně už napořád sledovat stranu, jíž pomohla vyrůst?

Obojí bude zřejmě pravda. Zatímco Bardellovi zůstane každodenní řízení a řešení finančních problémů, Le Penová pak bude na pozici šéfky poslaneckého klubu RN v Národním sdružení řídit politickou linii strany.

„Jordan Bardella není ideolog, ale politik. Svět myšlenek není jeho věcí, řídí se linií Marine Le Penové,“ vysvětlil pro BFM TV někdejší prezident Národní fronty mládeže Julien Rochedy. „Má k ní téměř synovskou lásku. Nemůže jí oponovat, protože k ní chová tyto city,“ doplňuje jeden z někdejších nejbližších rádců Le Penové, Philippe Olivier.

V každém případě teď bude na novém předsedovi, aby stanovil kurz RN na několik příštích let. Jako zásadní se v tomto směru jeví volby do Evropského parlamentu, které Francii čekají v roce 2024, a komunální volby v roce 2026. Bardella uvedl, že o obou hlasováních už teď přemýšlí.

Francouzská média pak spekulují i o jeho potenciální kandidatuře do Elysejského paláce, kde by mohl získat ten nejvyšší národní mandát. K těmto spekulacím se ale nově zvolený předseda Národního sdružení zatím nevyjádřil.

Reklama

Doporučované