Hlavní obsah

Díky politickým snahám Brazílie a Kolumbie klesá těžba dřeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Brazílii se v posledním roce podařilo snížit míru odlesňování (ilustrační fotografie).

Reklama

Brazílie i Kolumbie se v posledním roce snaží zmírnit odlesňování. A podle nové studie se jim to daří. Na celosvětovou ztrátu stromů mají nicméně negativní dopady požáry v severních lesních oblastech.

Článek

Podle vědců se počet pokácených stromů v brazilské Amazonii snížil za poslední rok o 39 procent. Přikládají to především politickým snahám o ochranu přírody. Požáry a zvýšené kácení stromů v Laosu nebo Nikaragui nicméně snahu o záchranu pralesů částečně kazí, píše BBC.

Celosvětový úbytek stromů se tak zvýšil o čtvrtinu, zejména v důsledku lesních požárů v Kanadě. Intenzivní a dlouhotrvající lesní požáry, které zachvátily celou Kanadu, způsobily v roce 2023 pětkrát větší ztráty stromů než v roce 2022. Podle analytiků z laboratoře GLAD Marylandské univerzity a Institutu světových zdrojů (WRI), kteří každoročně zveřejňují údaje o kácení lesů, mají požáry v severních lesních oblastech obrovský vliv na celkový globální úbytek stromového porostu.

Záměrné kácení stromů v deštných pralesech je však pro vědce nejdůležitějším měřítkem, pokud jde o změnu klimatu. V lokalitách, jako je Amazonie, totiž pralesy ukládají obrovské množství uhlíku, což je zásadní pro světové úsilí o omezení růstu globálních teplot. Tyto oblasti byly navíc v posledních pěti desetiletích hlavním ohniskem odlesňování způsobeného lidskou činností.

V roce 2023 ubylo v tropech 3,7 milionu hektarů lesa, což odpovídá deseti fotbalovým hřištím za minutu, což je oproti loňskému roku mírný pokles. Tyto ztráty by byly mnohem vyšší, nebýt Brazílie a Kolumbie, které se v poslední době zaměřují na ochranu pralesů. Podle nové analýzy měla politická opatření v obou zemích na kácení stromů významný vliv. V Brazílii se v loňském roce dostal k moci prezident Luiz Inácio Lula da Silva, který slíbil, že bude řešit úbytek stromů a ukončí odlesňování do roku 2030.

V důsledku toho došlo v Brazílii v roce 2023 v porovnání s rokem 2022 k 36procentnímu poklesu úbytku primárních lesů. Vzhledem k tomu, že Brazílie byla v roce 2022 zodpovědná za 43 procent všech ztrát tropických lesů, je toto snížení významné. I když je tento pokles vítán, pozorovatelé tvrdí, že ztráty stromů jsou stále vyšší než na počátku roku 2010.

Reklama

Doporučované